Špatný výsledek HCg - máte zkušenosti s podobným?

gaba075
15. pro 2018

Ahoj, vyšel mi vysoký výsledek HCg 2,65 v 17tt je mi 36 let. Dr.mě ženě na genetiku na speciální UZ a odběr plodové vody. Mám děsný strach. Poraďte prosím, jestli máte zkušenosti. Moc děkuju.

luciebx
15. pro 2018

@gaba075 v 17tt se ještě děla hcg?? To slyším poprvé. 🤔

ivvrbka
15. pro 2018

Měla jsem to samé, pokud si dobře pamatuju, bylo to kolem 2,5. Všechny ostatní hodnoty byly v pořádku, riziko vrozených vad dost nízké, nevím už přesně to číslo. Doktorka mi jen řekla, že proto jsou ty testy komplexní z více hodnot, důležitý je výsledek a ne to, že jedna hodnota vyletí mimo normu. Těhotenství jsem měla v pohodě, porod taky a dítě je zdravé.

merope
15. pro 2018

Nepíšeš moc jaké testy už ti dělali a zda byly ok - prvotrimestriální screening se dělá kolem 10-11tt krev, 12-13tt ultrazvuk, potom v tom 17tt Tripple testy a pak kolem 20tt "velký" ultrazvuk. Tohle když se zkombinuje dokupy, tak pak se dá mluvit o tom, zda je průšvih či nikoli. Pokud máš jenom Tripple testy, tak ty jsou falešně pozitivní tak často, že už skoro nic nevypovídají - a jakmile ti je víc jak 35, tak snad ani nemůžou vyjít samy o sobě "dobře".

Na genetiku se ale určitě objednej - minimálně proto, že tam s tebou proberou, co ten výsledek může znamenat. Vypadá to, že ti doktorka nic moc pořádně nevysvětlila (nepíšeš, jaká máš rizika čeho a proč vlastně je ten výsledek problém). Jinak kdybys šla na plodovku, tak hlavně dodržuj ten režim po ní - bude ti to vycházet kolem Vánoc, tak žádné kupování dárečků, hezky domů a ležet. Pak je to riziko komplikací po odběru plodovky minimální (ač ne nulové, ale opravdu hodně malé).

priefi
16. pro 2018

@luciebx jj u triplu, nebo integrovanych triplu se dels i bhcg

lnk84
18. pro 2018

Mě tento test vyšel pozitivní 2x..pokaždé jsem musela na odběr plodove vody..pokaždé to nakonec dopadlo dobře.. Dnes už by se měl trippletest posuzovat společně s prvotrimestralnim screeningem. Protože jinak vychází velmi často falešně pozitivní. Ale každopádně je potřeba podstoupit genetický ultrazvuk ve 20tt a podle toho se rozhodnout o případném odberu plodove vody..

gaba075
autor
19. pro 2018

@luciebx jojo v krevních testech v druhém trimestru. HCg v krvy 2,6 MoM

gaba075
autor
19. pro 2018
gaba075
autor
19. pro 2018

@merope 1. Trimestr riziko 2650:1 , druhý trimestr vše o.k. jen hodnota HCg 2,6 MoM za 14 dní jdu na UZ. Tak snad to bude dobré.

merope
19. pro 2018

@gaba075 Máš na tom papíru, že doporučuje genetickou konzultaci, určitě na ni jdi - nemáš tam plodovku ani nic jiného, máš tam tu genetickou konzultaci. A tam s tebou proberou, co a jak.

Jinak moje tripply se někde asi ztratily, tak jsem je ani neviděla 🙂. V Gennetu řekli, že to posílají gynekoložce, ta to tam asi ani nemá a v Gennetu mi to nedali, když jsem byla na UTZ ve 20tt (jsem se neptala 🙂 ). Ale počítala jsem s tím, že kdyby to bylo špatné, se ozvou (a hlavně já mám mladičkou dárkyni a riziko se bere podle ní).

Jinak tam vidím riziko Downa 1:1300, druhé (jaké? netuším) 1:5300, nerozumím, jak z toho dokupy dali 1:190. Jinak z věku matky bez krve to je 1:300 (to máš jako automaticky, kdyby ti žádné vyšetření nedělali). Takže mi přijde, že z krve to je mnohem míň a najednou nějaké číslo spadlé z nebe.

Jen si neodpustím poznámku - 1:190 znamená pravděpodobnost postiženého dítěte někde kolem půl procenta. To není málo, ale ani výrazně moc. Pořád je to méně než riziko potratu při odběru plodovky (ale nikdo neví, zda potraty po odběru plodovky nesouvisí už samy s nějakým postižením - říká se to, ale zda jen proto, aby se maminky ukonejšily, to podle mě pořád nikdo neví).

Na co je potřeba se podívat je, co vlastně je tam za riziko (genetická konzultace) a co by to pro tebe znamenalo - zda se chceš opravdu vyhnout případnému postiženému dítěti, co to jde - nebo zda ti mírné riziko nevadí a raději nechceš riskovat tu plodovku. Ve tvém věku ti vysoké riziko vyjde tak trošku automaticky - ale pokud to je opravdu 1:190 a "základ" je 1:300, tak to znamená, že ti to něco ještě trošku zhoršilo a určitě bych na tvém místě chtěla vědet, co (a to "co" není vysoké HCg, ale jaký konkrétní problém to může být).

S těmito výsledky by se ti mohlo podařit "nacpat" na genetickou konzultaci opravdu velmi brzo (ač tedy teď budou svátky, ale možná i mezi nimi, rozhodně to zkus - budeš se i méně nervovat, zda je vše ok).

priefi
20. pro 2018

@merope pred nedavnem tady psala maminka, ktera byla na plodovce a pak ji den po zakroku odtekla cela plodovka, miminko to neprezilo. Za 14 dni mela vysledky z plodovky, kde bylo, ze miminko bylo naprosto zdrave.
Take nechapu, jak se jim z tech rizik podarilo udelat 190, ze je bhcg vyssi, to nevadi, vysledky z techto testu s tim bhcg pocitaji. Jedine, co me napada je, ze nebyla pritomna nostni kustka, ale ze by to az tak radikalne snizilo? Kazdopadne je divne, ze to je psano rucne, normalne je zorava a riziko vypocitava PC. Na tu 190 jedina ten vek matky a ta kustka, jinak fakt nechapu.

merope
20. pro 2018

@priefi Jj, to si pamatuji - ale zase to riziko po plodovce je dle všeho relativně malé - osobně bych hodně hodnotila a porovnávala, zda žena raději riskuje postižené dítě nebo potrat po plodovce. Některá raději to první (resp. 1:190 nevadí), druhá raději to druhé (třeba pokud počala bez problémů).

priefi
21. pro 2018

@merope to ano, ale pak jeste jsou neinvazivni krevni testy, ktere jsou sice drahe (od rizika 500 zp proplaci), ale obdobne jako plodovka. Takze pokud bych mela strach, ze mam riziko, ze miminko je postizene, radeji jdu na ty krevni testy. My jsme si zazili kolotoc genetika a hodne se dava i na vnitrni pocit maminky. Po tom nasem rozhovoru jsem si proste byla jista, ze vysledky z krve mame spatne, protoze jsem byla vystavena z kojeni 1.ditka. Geneticka nedoporucila ani krevni testy, ani plodovku, jen integrovane triply a velky utz., ktery byl podrobnejsi.Tady jsou krevni testy krasne, nt taky, akorat ta kustka ma u sebe ?, ale otazka je, kdy byl proveden utz a jake bylo stari miminka pri utz, mohlo byt mladsi a kustka nesla videt. Ted, kdyz budou delat utz., melo by uz byt jasne, jak na tom ta kustka je.

merope
21. pro 2018

@priefi U těch neinvazivních se říká, že nejsou tak přesné, ale nejsem genetik. Rozhodně by toto celé bylo na konzultaci s genetičkou. Jestli opravdu ta nosní kost chybí nebo se to jenom nedalo dobře změřit, protože bylo miminko špatně natočené - mě taky měl problém na prvním UTZ změřit šíjové projasnění, šťouchal pak do mrněte asi 5 minut, než ho přinutil se otočit, aby to šlo změřit 🙂. A to to zkoušel ze všech stran - nic, ležel prostě zpočátku na zádech, ale tak, že ani vaginálně to změřit nešlo.

priefi
21. pro 2018

@merope tak nosni kustka bud je nebo neni pritomna, sijove projasneni, neboli nt je tady prave nizke, takze ds se diky tomu da vyloucit.

merope
21. pro 2018

@priefi Tak mě tam zarazil ten otazník - to není ano/ne, ale spíše bych brala jako nevím.

priefi
22. pro 2018

@merope presne tak. V diskuzni skupince mame taky maminku, co nemela kustku, udelali ji pak znova utz, ale o par tydnu pozdeji (myslim, ze v 18tt) a kustka byla pritomna a miminko by melo byt v poradku. Ten 1.screening je fajn, kdyz se sejde fajn doktor, dobry a kvalitni utz.a nemas zrovna nejake potize, tak i krev je v poradku. Staci, ze jedno nevyjde a hned jsou spatne celkove vysledky a maminka ma stresy.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru