Objednávala jsem se na prvotrimestrální screening, kdy podle UZ v 10. týdnu odpovídal tak, že na screening bych byla 13+2. Dnes jsem byla na kontrole na gynekologii, kde doktor hlásil 14+2 a ne 13+0, jak jsem od minula očekávala. Pozítří jdu na screening a napadlo mě, zda to nemůže být problém kvůli odběru a případnému vyhodnocování výsledků. Máte někdo zkušenost?
Holky muzu se taky vetrit? Ja byla na prvnim screeningu kdy proběhl odber krve zaroven s ultrazvukem dle ms 12+5,ale na ultrazvuku vypočítaly 13+2-miminko je vetsi..Myslite,ze to mohlo ovlivnit vysledky? Jakoze uz to bylo taky na hraně? Dekuji za případné zkusenosti a zakladatele se omlouvam za to,ze jsem se ji sem vetrela se svoji otázkou..
@veraakubik nemyslim si. Ono je to u toho mereni na utz hodne osemetne a nepresne. Bezne se lekari u mimin pred porodem pletou v mereni o pul kg, natoz u tech uplne malinkych na zacatku. Staci se jen lehce ukliknout a tydny a dny vychazeji uplne jinak. Proto je pro vetsinu dobrych lekaru smerodatny termin posledni menstruace. Tezko bude dobry doktor spolehat na presnost a um jineho lekare aniz by si to sam mohl overit. Mimojine krome sikovnosti lekare zalezi i na tom, jak dobry - moderni a presny ma ultrazvuk
@journals byla jsem na genetice v Plzni kde dle letacku maji jeden z nejlepších přístrojů na prenatalni diagnostiku na svete a sondu s certifikátem z Londýna..Ale jen vycteno z letacku..A prave mi podle toho upravily i termin porodu,ze pry to je prvni a posledni úprava terminu..Ale prave me zarazilo me,ze zalezi i na tom,kdy se na screening jde..
@veraakubik u 1.screeningu se resi vady, ktere jsou “viditelne” jen v urcitem vyvojovem stadiu, pak uz dr.neuvidi nic, takze proto je na utz defakto jen par dni? Tusim ze kvuli sijovemu projasneni, ktere uz pak neni videt? A s temi hodnotami z krve je to podobne. Pozdeji uz odber nema zadnou vypovidajici hodnotu. Nebo ma, ale vysledky nebudou tak presne.
Snad tu neplacam uplne hlouposti.
@veraakubik myslim, ze ten certifikat to prave to, co musi mit kazdy lekar co screeningy dela a specializuje se na ne. Ne kazdy gynekolog ma ke screeningum kvalifikaci.
@journals Takze tedy vysledek krve muze byt zkreslený kvuli tomu,ze dle ultrazvuku uz jsem byla 13+2 coz tedy uz je malinko nahnuty? Mozna se ptam hloupe a ackoliv uz deti mam,tak jsem to nikdy neresila,nebot jsem byla vzdy driv.
Jo a s tema certifikátama jsem to myslela tak,ze doufam v to,ze kdyz maji tolik certifikátu a v latecku je vychvalujou az do nebe,ze tomu snad muzu alespon trochu verit.🙈
@veraakubik ja ti nevim, muj doktor u ktereho jsem screeningy mela bere krev okolo 11.tydne 🤷🏻♀️
@journals ja ti zacinam malinko pochybovat..Uz na par diskuzi kde se prave screening resil hodne holky psaly,ze nejdriv byly na krvi a az pozdeji na ultrazvuku..Ze treba rozdíl mezi vysetrenimi byl dva tydny a v Plzni delaji oboji najednou..Tak ted me trochu hloda cervik..🤔
@veraakubik snad vi, co delaji… ja nejsem zadny odbornik, tak bych verila spis jim.
Ja chodila ke kapacite v oboru a ten to ma taky 14 dni predem. A musim rict, ze co rekl, to tak bylo.
Ale nechci tu nikoho stresovat, opravdu nevim jak moc to muze zkreslovat… ted uz s tim stejne nic neudelas
@journals presne,ted uz s tim nic neudelam,cas nevrátim..Asi si zákazu premyslet,nebot cim vic premyslim tim vic to ve me hloda..Jinak ti moc dekuji za názory a odpovedi..
Něco podobného se mi stalo před dvěma lety v Hradci Králové. Podle dne posledním MS jsem měla ovulaci běžně po 14 dnech a miminko bylo u mé doktorky prakticky tabulkové. Do nemocnice na screening mě ale objednali pozdě, já to po nich nepřepočítávala a datum neřešila. Na screeningu na mě doktor koukal jak na trubku a že je dítě už 15 TT. Po chvilce mi tvrdil, že screening není možné udělat, že bude neprůkazný. Obviňoval mojí doktorku, že to špatně změřila. Tak jsem ho požádala, ať se aspoň podívá, jestli má to dítě obě ruce, nohy, bijící srdce, a další věci co se zkoumají. Hodil blbý obličej, ale vyšetřil mě. Dokonce mi změřil i průtoky na riziko preeklsmpsie. Moje doktorka mi pak řekla, že nejsem první, které se tohle stalo. Takže si mě pak pozvali do nemocnice na triple test, který se dělá myslím v 16 tt. Vše bylo absolutně v pořádku a dítě je zdravé. Jen jsem v nemocnici strávila další zbytečné dopoledne
Dnes mám po screeningu, krev mi vzali a na ultrazvuku paní doktorka řekla stáří 13+5 místo 14+4, co je podle MS. Vyšetření tedy mohlo proběhnout a na výsledky čekám do večera. Ulevilo se mi a jsem vděčná, že jsem na screening mohla. 🙈
@veraakubik Byla jsem v Plzni podle jejich výpočtu v 13+6 (mrně odpovídalo asi 13+4) a v pohodě 😉
A taky krev i UTZ v jeden den.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@fimbo mne se stalo to samé, objednala me na screening dle MS, ale dle utz už bylo dite jasně starší. Odběry se dělaly tudíž pozdě a na samotném screeningu jsem místo 12+4 byla 14+6, takze screening nešlo udělat, protoze dite už se rozměry nevešlo do tech tabulek pro vyhodnocení a krev byla taky brána pozdě, tudíž to nemělo vypovídací hodnotu.