Riziko Downa z DV. Měl někdo vysoké?

roxulka
15. únor 2022

Ahoj holky,měl někdo vysoké riziko s DV na Downa?
HCG prý strašně vysoké 171849iu/L-4,05 MoM
Věk 42
16 týden
Děkuji za odpovědi.

malinkata
15. únor 2022

Jsme stejný týden. První screening v pořádku, doufám, že bude i druhý.
Držím palce

roxulka
autor
15. únor 2022

@malinkata moc gratuluji.

veroniquecz
15. únor 2022

Co mas na mysli tím DV? Jinak v 16 tt - to ti dělali triple testy a ne screening ne?

merope
15. únor 2022

@roxulka Co znamená "hrozně vysoké" - tripple testy ve věku 42 let mají tak vysoké zohlednění věku, že tam nemůže vyjít nic než "vysoké" nebo "hrozně vysoké".

roxulka
autor
15. únor 2022

@veroniquecz to jsou darovaná vajíčka.

roxulka
autor
15. únor 2022

@merope ,hodně vysoké je přes 2 a já mám hodnotu 4.
Navíc mám darované vajíčko,takže zohlednili zřejmě můj věk a ne dárkyně...ale je pravda,že se na věk dárkyně neptali.

roxulka
autor
15. únor 2022

@veroniquecz ,NIPT test

merope
15. únor 2022

@roxulka A započítali věk tvůj nebo dárkyně? Mně tam intenzivně počítali věk můj a nikoli dárkyně. Ale teda já měla screening v tom cca 13tt a triple testy mi někam zašantročili. Věk dárkyně mi ani nechtěli říct a pak ho někam teda do papírů napsali (a stejně s ním pak nepočítali).

merope
15. únor 2022

@roxulka To číslo se mi nezdá, většinou se to udává jako poměr 1:20 třeba. Ale čím větší to druhé číslo, tím lepší. Tak mi to nějak nehraje.

roxulka
autor
15. únor 2022

@merope ,no můj věk...o dárkyní se nezajímal nikdo...tyto testy mám z Medily,dnes jsem byla na testu NIPT.Me věk dárkyně řekli ještě v CAR,chtěla jsem to vědět.

roxulka
autor
15. únor 2022

@merope ,jsem z toho špatná,protože na utz vše ok😭

merope
15. únor 2022

@roxulka Já jim vnutila, ať na ten tripple napíšou rovnou věk dárkyně (ale pak ho ztratili, no 🙂 ). Jinak ono se nejdřív v cca 11tt jde na krev, pak UTZ a pak tripple, který to většinou zhoršují. Určitě bych to konzultovala, ale zdá se, že to tam i píšou, že to je kvůli věku matky (kde nenapsali věk dárkyně). BTW tohle jsou jen a pouze ty samostatné tripple testy a nikoli spojené dohromady s tím prvním screeningem? Tam pokud dají věk 43 let, tak ani snad nemůže vyjít nic "normálního", tuším od nějakých 35 let věku tam prostě automaticky vyjde vysoké riziko Downa jen na věk. Čili bych tohle asi odignorovala a zeptala se doktora na spojení toho UTZ a pak tohoto. No a pokud UTZ vyšlo dobře, tak se na to vykašli rovnou. BTW kdyby to náhodou byl Down, půjdeš na potrat? Já vyhodnotila, že v 16tt už bych kvůli Downovi asi na potrat jít nezvládla, tak jsem pak ani nepídila po nějakých výsledcích, co zašantročili.

roxulka
autor
15. únor 2022

@merope ,ty jo tak to je taky masakr u tebe...já první screening nestihla...byla jsem déle v zahraničí a přijela jsem ve 14tt.Takže dneska jsem dostala facku s tímhle lejstrem o Dawnu..
Předložil mě to dnes než jsme šli odebírat krev na ten Nipt..výsledky byli z patka,všechno ok...strach jsem měla z cukrovky,ale taky ok...akorát mě teď když to koumu detailně zaujala hodnota nějakého hlenu v moči...ale ani v té zprávě není že mám darované,je tam můj věk že ve 43 bude porod a ten papír co jsem ti poslala...ach jo,mám obavu že ten test na kterej teď budu čekat bůh ví jak dlouho vyjde stejně pozitivně.I když tam napsal že jsou darovaný,ale holt ty jejich tabulky to prostě nějak spočítají...no pak mě říkal hned že se budeme bavit s genetikama...my jsme bohužel rozhodnutý když by to bylo blbý to ukončit,protože postižený by jsme nechtěli.Zni to strašně,jsem z toho v prdeli...děkuji za útěchu🙏

merope
15. únor 2022

@roxulka Tak pořád můžeš jít na plodovku, bez ní určitě na potrat nechodit. Triple opravdu ve 43 nemůže vyjít moc jinak než "pozitivně" a určitě se pobav, že tam byla dárkyně a kolik jí bylo.

roxulka
autor
15. únor 2022

@merope ,dobře moc děkuji za radu🙏normálně bych plodovou neřešila,ale asi k tomu dojde..
Pokud by to všechno vyvrátila tak na ni půjdu ráda..
Prostě utz v pohodě,doktor vše chválil,tak kdyby tam bylo něco blbě tak už by to musel vidět...já už jsem z toho fakt magor🤨

pampeliska1313
15. únor 2022

@roxulka zkuste opravdu prinejhorsim tu plodovku.. kamarádka na ni musela, protože ji nějak špatně spočítali stáří miminka a proste z ultrazvuku už nechtěli soudit. Jinak z diskuzi mi přijde, ze ty maminky co mají vyšší riziko downa jsou nakonec v pohodě, věřím, ze to tak dopadne i u Vás)

roxulka
autor
15. únor 2022

@pampeliska1313 ,no jsou to akorát nervy...Nějak to už dopadne,pak se uvidí.Dekuji za podporu

merope
15. únor 2022

@roxulka Tak určitě se dá případně ještě počkat na 20tt na ten velký ultrazvuk a případně volit po něm. Jestli tě ženou na genetiku, tak případně tam - a nezapomenout to nechat přepočítat podle věku dárkyně a ne tvého. Down je vada (pokud jsem dobře pochopila) na vajíčku = měl by záležet na dárkyni a ne tobě.

roxulka
autor
16. únor 2022

@merope ,teď musím počkat na ten Nipt test jak dopadne...pak bych musela jít na plodovku,ale jen mě furt teda vrtá hlavou,když doktor vše chválil jak je všechno perfektní tak už by musel vidět,že to šíjové prosvícení je blbý,nebo příště by něco viděl...
Díky za pokec❤️je fajn si o tom s někým promluvit.

merope
16. únor 2022

@roxulka Hele, mně rovnou řekli, že ty tripple testy to riziko výrazně zhorší a že se nemám děsit. A to jsem si "vykecala" že tam napíšou věk dárkyně. S věkem 43 let to prostě nemůže dopadnout "dobře". To fakt nejde. Z metodiky testu.

eliza1984
16. únor 2022

@merope vajíčko mohlo být ok, ale chyba mohla vzniknout při dělení, nám se to stalo. Měla jsem riziko 1:4 a šla na klky, teda i dvě vady na ultrazvuku, typické pro Downa. Pokud zakladatelka chce mít jistotu-běžte na plodovku...

bertik20
16. únor 2022

Kašli na ně, podle utz je vše ok, to by tam už plašili kvůli šíjovému projasnění. Mě taky kvůli věku (40) vyletěl Down na 1:24. Šla jsem na odběr klků (děsný zážitek,už nikdy víc) a máme zdravého chlapečka.

roxulka
autor
16. únor 2022

@eliza1984 ,no jasný,stát se mohlo cokoliv,teď akorát ustát ty všechny nervy😒

roxulka
autor
16. únor 2022

@bertik20 ,no včera to na mě vybal dr.ze screening pozitivní...vysoké HCG...jako dost...dakze včera hned Nipt test a teď se poseru z toho čekání...v papírech je jen uvedená dárkyně,věk ne.

merope
16. únor 2022

@eliza1984 Tak to určitě, ale to by se asi ukázalo už při ultrazvuku. Tripple často holky šíleně plaší ☹.

siocka
16. únor 2022

@roxulka zkuste zajít na trisomy test - zkoumají prckovu dna z vaší krve (jen vezmou krev vám). Pojišťovny 211 a 213 ho před 2 roky propláceli. Měla jsem riziko downa 1:14, též kvůli věku, plodovku jsem riskovat kvůli potratu nechtěla a tady jsem věděla do týdne výsledek

malinkata
17. únor 2022

@mirope mě je 42 a žádné vysoké hodnoty mi nevyšly naopak. Vše jak mladé ženě

bigbig
17. únor 2022

@siocka No však paní na něj už šla, Trisomy je NIPT.
@roxulka NIPT ti dá odpověď, tam nejde o nějaký počítání pravděpodobností, je to téměř stejně spolehlivý jako plodovka. Určitě to bude v pohodě, samotný Tripple ve 43 letech nemohl dopadnout jinak. Pokud Utz v pořádku, věk dárkyně nižší, nějak moc bych se nestresovala.

bigbig
17. únor 2022

@malinkata A ty jsi taky nestihla screening a byla jen na trippplech?

fifinka2020
17. únor 2022

@roxulka utz ještě nemusí nic ukázat...četla jsem o dost případech, i ve skupince terminove s námi byla maminka, co měla vse ukázkové a až ve 20.tydnu se dr něco nezdálo a pak zjistili Downa....I proto se ty testy kombinují.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru