Rapidní přibírání v těhotenství. Je to normální?

lenca11111111
14. dub 2023

Ahoj holky, jenom se chci zeptat, především těch, kteří mají stejnou zkušenost.
Před otehotnenim netušim, jakou jsem měla váhu, ale při prvním vážení
v těhotenské poradne jsem měla v 9tt 75kg.
Nyní v 18tt mám 87kg 😳😳
Je pravda, ze mám málo pohybu, v podstate jim, spim a hybu se málo, ale i tak, je to normální ?
No, asi bude, ale i tak, tímhle stylem budu do konce jak naprostý sud.

ferda90
14. dub 2023

@lenca11111111 Ahoj, asi by bylo fajn se hýbat, procházky, možná plavání, nějaké cvičení pro těhotný. Když v podstatě jíš, spíš a málo se hybes, tak se není čemu divit, že budeš třeba víc přibírát. Naše porodní asistentka nám na kurzu pro těhotné říkala, že by i v těhotenství měl být prostě pohyb. Samozřejmě nic extrémního, ale měl. Přímo řekla, že nemáme hlavně ležet na gauči s Coca colou v ruce, že pry je to znát i u porodu. Já cvičila před těhotenstvím(fitko) , během těhotenství jsem dost chodila na procházky, všude pěšky, cvičila jógu pro těhotné a kolem 17 týdne jsem se znovu vrátila do fitka a zvedala činky, samozřejmě jsem to kontrolovala s gynekolozkou, ta nebyla proti a za celé těhotenství jsem přibrala do 15 kg, sestřička v poradně mě i pochválila, jelikož jsem i chodila do práce. Tam sem sice seděla, ale i tak to byl nějaký pohyb než jen být doma a nic nedělat.

hezz17
14. dub 2023

No ne, neni to normalni 😑 a nema smysl si nalhavat ze jo. “Ideal je 12-15kg za cele tehotenstvi”. Pokud se nehybes uz ted, tak pro tebe bude porod dost narocny. Plus takove srandicky jako ze kvuli velkemu mnozstvi nelze udelat kvalitne UZ a podobne…

klokanka31
14. dub 2023

@lenca11111111 Ubližuješ takhle sobě i miminku. Pokud nemáš rizikový těhotenství tak bys měla fungovat normálně, ne jen ležet a jíst.

lenca11111111
autor
14. dub 2023

@klokanka31 Nikdy jsem nebyla příliš aktivní osobnost. Kvůli namáhavé práci jsem od začátku těhotenství bohuzel doma a to v dobách velké slávy jsem v práci nechodila denne i 19km, což byl z největší části muj jediný pohyb. Ve volných dnech jsem uklidila byt a nejraději zasedla a “nic nedelala”, což mi bohuzel vydrželo až do teď. No, budu se muset začít hýbat. Tady zřejmě žádná jiná rada není.

lenca11111111
autor
14. dub 2023

@hezz17 Dekuji za názor. Budu s tím muset začít něco dělat. Ani mě to samozřejmě není prijemne, ze z velikosti M mám XL.. plus ani pro miminko to není přínosné. Vseobecne. Ach jo ☺️

lenca11111111
autor
14. dub 2023

@ferda90 Zapracuji si na sobě ☺️ Ty jsi sikovna, ze jsi to takhle hezky vsechno zvladala. Budu se inspirovat! 😁

lenca11111111
autor
14. dub 2023

Mám doma spiningovy trenazer, denne alespoň 20 min ? Chůze, případně lehké kopečky.

ferda90
14. dub 2023

@lenca11111111 díky za pochvalu 🙂 já jako byla zvyklá se hýbat a chtěla sem právě dělat něco i v těhotenství a aby pak i ty kila šly pěkně dolů. Procházky mám ráda, nevadí mi chodit, člověk si aspoň vyčistí hlavu. Ať se ti daří🍀🌸

mdch91
14. dub 2023

@lenca11111111 bude jaro, snad, vykasli se na trenazer a bez ven, jestli mas vychazky 🙂

merope
14. dub 2023

@lenca11111111 Určitě prober s doktorkou - já začala takto šíleně přibírat, protože tělo začlo zadržovat vodu. Jaké máš výsledky testů na preeklampsii? Co tlak?

lenca11111111
autor
14. dub 2023

@merope Za 10 dní mám kontrolu - proberu. Testy na preeklapsii mi ještě nedělala a tlak jsem měla vždy OK. Určitě se zmíním.

lenca11111111
autor
14. dub 2023

@merope A kolik si přibrala Ty ?

lenca11111111
autor
14. dub 2023

Jo aha, tak teď jsem se dočetla, že toto vyšetření je součástí 1 screeningu - no i tam nic neříkali 🙂

pajusz
14. dub 2023

Ty jo 12 kg za 9tt je až až. Test na cukr máš ok, ikdyz zatezak tě nejspíš teprve čeká ze? Chodit na procházky fakt. To riziko preeklampsie máš vypsany v papírech že screenu. Budeš tam mít tabulku jako na ty trisomie.
Jukni tam. Já jsem 30+0 a nahoře cca 5kg ale já jsem zase jinej případ 😄 ležet bych naopak měla víc ale hodně chodím, když je syn zdrav a chodí do MŠ, tak jen cesty tam jsou celkem 5 km

lenca11111111
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
kosi_cek
14. dub 2023

@lenca11111111 asi tak, já jsem aktivní, všude chodím pěšky, nákupy tahám, chodím i na svižné tůry, jezdím na kole a v půlce těhotenství jsem měla 9kg +, je pravda, že na začátku těhotenství jsem měla trochu větší - častější potřebu jíst než normálně, díky tomu mi bylo super, váha mi začala stoupat dost hned od začátku těhotenství, ač běžně si prostě jím, jak potřebuji, neřeším, ale (normální) váha se mě drží, no v těhotenství to tak z ničeho nic není. Těhotná jsem už po x té a pokud jsem v těhotenství netrpěla nechutenstvím, ale naopak onou zvýšenou chutí k jídlu, kdy člověk cítí potřebu mít věčně něco v pzse, tak i když jsem v prvním trimestru trpěla na celodenní nevolnost a zvracela i několikrát denně, tak přesto jsem začala docela rychle nabírat, a když se k tomu přidá ještě fakt, že je člověku tak dobře, že vůbec nezvrací...Zatím to bylo vždy tak, že během druhého trimestru se to začalo pomalu ale jistě brzdit, respektive normální přírustky až.menší, ve třetím mi váha začala dost stát, šla i dolů, takže jsem nakonec vždy šla k porodu s prakticky úplně normálním přírustkem na váze, který pak šel po porodu i úplně sám dolů (i když to trvalo třeba stejnou dobu jako těhotenství)..Ano, pohybovat se je důležité, zdravé, prospěšné, ale očividně to nemusí mít na udržení přibírání v těhotenství na uzdě výrazný vliv. Však v tom prvním, druhém trimestru se to vše dá dělat prakticky bez omezení, čehož osobně využívám a stejně. Samozřejmě, když se někdo pohybuje a v těhotenství náhle přestane, tak to vliv na váhu mít bude. Já si říkám, že mé tělo se tak asi chová proto, protože ví, jak ten závěr těhotenství je náročný, že žaludek je příšerně utlačený a neschopný přijmout dostatek živin a potřebuje se předzásobit. Jinak jsem zatím vždy měla vše v pohodě, neotékala - to jsou pak další velmi snadná a rychlá kg navíc. Samozřejmě, každá to máme jinak, má zkušenost je takováto, tak třeba..no, šance, že to nebude nakonec tak hrozné tu stále je, zkusila bych ovlivnit, co ovlivnit můžu, ten pohyb, třeba chůze, rozproudění krve...je takovou prevencí i před otoky, i když může být člověk tak nějak krátký, na to, co se s ním v těhotenství děje, no...

janule0123
14. dub 2023

@lenca11111111 ne každý pracoviště to děla .. sestre to ani nenabidli, ze to nedělají… já si mohla vybrat a bylo to za příplatek … tzv rozšířený screening …

janule0123
14. dub 2023

@lenca11111111 já teď taky dost přibrala .. 23tt 8kg nahore … jsem celkem malá… takže taky dost ..: chodím do prace, takže čas na procházky a aktivní pohyb nemám .. ale u první když jsem byla na mateřský, tak jsem to udělala tak, ze jsem měla na každý den svoji vychazkovou trasu… a přes to nejel vlak …jako ono i porod je výkon, takže ikdyz to nemusí pomoct s vahou, je dobrý mít trosku “fyzičku” jestli se to tak dá říct .: ale jen jít na procházku s kilama a břichem na víc bude taky výkon a chůze je přirozený pohyb …

drep
15. dub 2023

@merope preeklampsie z definice nemůže začínat v 18. Týdnu, definovaná je jako hypertenze, proteinurie a otoky nejdříve po 20. Týdnu, obvykle po 26. Týdnu. Autorka celkem hezky popisuje “ležím, jím a nic nedělám”, tak myslím, že je bohužel dost zjevný, proč přibírá (aneb příjem převažuje výdej), tak mi přijde, že netřeba hledat diagnozu😉

emillyhk
15. dub 2023

@lenca11111111 Já jsem v těhotenství taky většinu času "proležela", kvůli nevolnost jsem byla ráda, že jsem došla k doktorovi nebo přes ulici nakoupit, většinu procházek jsem ukončila na nejbližší lavičce, kde jsem myslela, že pojdu 🙄 Díky dietě při GDM jsem skoro nic nepřibrala. Ale tím, že jsem se najednou víc jak půl roku pořádně nehýbala (před těhotenstvím jsem toho nachodila dost), kondice šla strašně do háje a projevilo se to už u porodu. Doběhlo mě to v šestinedělí a jak syn rostl, protože najednou mi pobíhání s miminkem dělalo problém. Takže pokud ti to zdravotní stav dovoluje, zařaď pohyb, ať nedopadneš jako já 🙄

tereza0111
15. dub 2023

pri prvnim tehotenstvi jsem pribrala +25kg, dalsi jsem se opravdu snazila aby se to nestalo, ale nabrala jsem snad i dychanim opet pres 20kg. U tretiho jsem kazdy den chodila kolem 10km + bezne behani kolem deti, fakt jsem si hlidala jak jim, ptz. dostavat ta kila dolu nebyla zadna sranda. Nic, + 21kg
Bylo mi do place, pred tehotenstvim jsem byla velmi stihla, sundavala jsem to dloooouho (kojenim nic :( ), ale nema smysl si to vycitat, vazne asi nebylo v mych silach to ovlivnit

Zamysli se nad tim, jestli se chovas rozumne, tak jak ti telo dovoli. Tim myslim jestli vylozene kazdodenne "neprasis", jestli chodis alespon na prochazky, muzes-li. Na druhou stranu, jestli je ti zle, vsechno te boli a jedinne co dokazes je lezet a spat, tak si to taky neni nutne uplne vycitat, kazda jsme jina, nekdo o tehotenstvi vubec nevi, nekdo se 9 mesicu nemuze poradne pohnout. Nedela to z tebe nijak spatnou nastavajici matku. Je v poradku si lehnout a odpocivat, kdyz se citis blbe, neni treba si vycitat, ze si nekdy das cokosku. Na druhou stranu, jestli to neni nad tve sily - neni nic lepsiho, nez si ve volne chvili dojit na prochazku po okoli.

krisstina93
15. dub 2023

Bude to chtít aspoň menší procházky a hlavně hlídat jídlo a dostatečně pít. Ono se můžeš jen hodně zavodnovat, s tím nic moc nenadelas, kamarádka takhle nabrala 50kg 🙄

aneta15
15. dub 2023

@lenca11111111 já měla první rizikové, ač mi bylo opravdu zle, vyzrala jsem si a vylezela 36 kilo. Za rok jsem byla na své původni váze. Při druhém dítěti jsem fungovala normálně a přibrala téměř 30 kilo. Obě děti jsem měla v létě a a byla jsem silene zavodnena. Kila už moc dobře dolu nesly. Při třetím těhotenství jsem přibrala 12 kilo ( nechápu to, chovala jsem se stejně jako u předchozího) ale rodila jsem ve 37 týdnů a zkraje května. Teď je mi 40 a vážím 65 kilo na 170 cm. Nemám ani strie ani vytahanou kůži.

lenulen
15. dub 2023

Pokud muzes, tak chod na prochazky. Ja prvni pulku tehotenstvi prolezela, bylo mi strasne spatne, kdyz jsem se nenajedla, zvracela jsem zaludecni stavy, tak jsem lezela, jedla a snazila se to prezit, v sestem mesici jsem mela +20 kg, pak jsem pribrala uz jen trosku a predporodem jsem dva kilo zhubla. Kondicka nic moc nebyla, ale uz mi bylo lip a koulela jsem se po venku 😂

sahrazad1
15. dub 2023

Já pribirala taky o stošest . Myslím , ze je to i genetika . Nic s tím neudelas . Akorát si teda nechej zkontrolovat cukr , a chod ven na vycházky . Někdo to tak holt má - stejně jako s jídlem - někdo přibere i ze vzduchu a jiný doslovně žere a nic není vidět . Tak se tím netrap .

merope
16. dub 2023

@lenca11111111 Já pohoda, pohoda, pak za měsíc 8 kilo a pak už jsem začla nabírat 0,5-1kg denně. Celkem skoro 35 kilo. Z toho jsem ale "nechala" v porodnici minimálně 15 (za 10 dní). Fakt prostě šílené otoky.

merope
16. dub 2023

@drep Ok, já nejsem medik, jen si vybavuji, že už na podzim mi u obvoďáka vyletěl tlak a trošku mě chtěl různě honit, ale začala jsem se měřit i doma a tam ok (u něj fakt i skoro 200 - syndrom bílého pláště). 20+0 jsem byla cca 30.11. Nevím přesně, od kdy jsem pak brala prášky na tlak. Šíleně jsem pak nabrala z ledna na únor - začátkem února jsem měřitelně otekla (nedopla jsem manžetu tlakoměru, tím jsem to začla řešit). Ale ano, jak zmińuješ, bylo to někdy právě mezi 26-28tt. Ale pamatuji si, že už v tom lednu se na mě doktorka dívala a bavila se se mnou, že jsem přibrala až moc (ale pořád to ještě nebyl nějak úplně šílený nárůst, do toho Vánoce a podobně, tak to jsem ještě neřešila).

Ale je možné, že jsem tu preeklampsii měla fakt brzo.

te_reza
16. dub 2023

Já se hýbala a přibrala dvacet. Protože jsem furt žrala 😂 ale 12 kilo za 9 týdnů je fakt hodně.

lilian2111
16. dub 2023

Jestli jen ležíš a jíš tak prostě kyneš 🤷🏻‍♀️ takže jediná rada - hýbat se. Mám za sebou 3 těhotenství a přibrala jsem 10-12kg.

lenca11111111
autor
19. dub 2023

Update - tak normální to asi úplně není a nebylo, dnes na kontrole tlak 130/90, měřit každý den a za týden na kontrolu. Bude li to stejné, tak krevní testy a léky :/ Achjo, v 19tt.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru