Ahoj holky.
Mate nektera zkusenost s tim, ze by zvysena cinnoat stitne zlazy mohla "ovlivnit" vysledky integrovaneho screeningu?
Prvni int.screening byl v pohode, doktor k nemu nic nerikal. NT 1,8. NB pritomna.Druhy v II.trimestru (14+0tt) a to pak.uz volal, ze vysel screening pozitivni. Jedna hodnota vyssi a druha nizsi. Je mozne ze mi rekl az souhrnny vysledek z obou int.sc.? Nejdriv jsem.myslela, ze se to tykalo jen toho druheho screeningu.
Ale pak jsem si rikala, ze je mozne ze mi rekl az souhrnny. Delaji se rozbory na stitnou zlazu behem obou screeniingu, ze? Dekuji za odpovedi 🙂
rekl souhrnny vysledek
Mám hyperfunkci štítné žlázy, ale nikdy to vliv nemělo, respektivě mi všechny testy vyšly vždy v pohodě, děti zdravé. Taky mi trochu nesedí to 14+0 (=15. týden) - to se myslím žádné testy nedělají. Rozbor na hormony štítky se podle mě dělají jen na začátku, pokud se s tím už někde neléčíš. Doktor ti volal, že screening je pozitivní a pozval si tě? V první řadě se asi zeptej pořádně doktora, možná jste si navzájem neporozuměli.
@fisalu dekuji za vas nazor. Ja mam v tech testech hrozny maglajz. Dostala jsem zadanku s nazvem Integrovany screening VVV v I.trimestru - Papp a A. A. To jsem.sla na krev v 10tt. A pak Zadanku na integrovany screening VVV II.trimestr - AFP,HCG a UE3. Tam jsem sla ve 14tt. Tak co.myslite? Jsou to triple testy?
@fisalu v tom 14tt.delal podle me i vetsi UTZ plus sijove projasneni NT
@fisalu ja prave nekde cetla, ze se v tom int.screeningu I.trim. dela i rozbor na TSH a v tom.dalsim.na HCG coz ma taky vliv na stitnou zlazu.
To je asi možný protože v 1. trimestru je miminko závislé na tvojí štítné žláze, dokud si hormony neprodukuje samo. Líp ti to ale určitě vysvětlí nějaký doktor. Zatím bych se nestresovala.
@vashti lecim se rok. Chodim na endo. Volal, ze screening je pozitivni, ze to predpokladali (nevim na zaklade ceho? Stitka ci dia? Neco jineho?) Ze se mam objednat na genetiku, tam ze mi udelaj utz. A na plodovku nemusim, delaji i nejaky krevni testy. Ale to asi az na zaklade toho utz..
@vashti snazim se byt klidna.. ale stejne..Nevim. to.me jen tak napadlo. Nebo mozna vyslo neco jinyho blbe. Nevim, co to teda bylo za testy. Kazdopadne doufam, ze bude vse ok
Držím ti palce! Snad to bude všechno dobré.
@klllarinka01 Ty testy se maji tak, ze v cca 10tt+ jdes na prvni odber, pak 14tt+ na dalsi. Oboje vysledky se integruji dohromady a z toho je pak finalni vysledek. Pokud je gynekolog certifikovany na UTZ NT (ne kazdy kdo provafi je plne certifikovany) zahrnuje se i toto do velkoveho vysledku, pak je spolehlivost zachytu cca 95%. Pokud gynekolog neni certifikovany, provadi se vypocet rizik jen z techto dvou krevnich vysledku. Zachytnost cca 90%. Drive to byl tzv. Tripple test (ten test ve 14tt a dale) a casto byl falesne pozitivni. Toto by melo mit mensi falesnou pozitivitu, protoze se integruje vice info. Pokud je screening pozitivni znamena to jen to, ze vysla vyssi pravdepodobnost. Doplnuje se dalsimi testy, konzultaci u genetika a pripadne testem plodovky.
@dejvitka dekuju. Aspon mi to nekdo poradne vysvetlil, jak to s tema odberama je. Na netu jsem procetla lecos, ale spis mi to.udelalo gulas v hlave. Takze ten test ve 14tr se drive jmenoval triple a ma casto falesne pozitivni vysledky. Nekde mi teda do hlavy proc se kombinuje s jinym, ale budiz asi pro vic tech informaci . Muj gynelolog zrejme certiikovany neni. Nikde jsem ho nenasla. Ale tak NT mi kdyz tak znovu udela genetika. Skoda, ze nevim ty vysledky a jake dve hodnoty nevysly a vubec mi nede do hlavy kdyz gynekolog rekl, ze s tim pocital, ze to takhle dopadne..musim se ho pak.zeptat, jak to.myslel.
@klllarinka01 Přesně jak píšou holky, podstoupila jste i tripl testy a ty opravdu vycházejí často falešně pozitivní, proto se od nich ustupuje. Moje doktorka na ně neposílá vůbec, jen na klasický první screening tj. krev a ultrazvuk, a to jsem byla v nemocnici, kde to dělal vyškolený lékař. Na krvi jsem byla na začátku 11tt a na ultrazvuku pak v 13tt, to se dalo dohromady a vyšlo riziko VVV. Na vyšší hodnoty výsledků se zeptejte svého lékaře, ať vám vysvětlí co a jak, a jaký bude třeba další postup. Vím, že plno holek to pak buď neřešilo, nebo naopak řešilo dalšíma vyšetřeníma či odběrem plodovky.
@klllarinka01 on se do toho vysledku nejak zapocitava i věk, jestli je vam víc než 35, tak už sám věk dělá celkem vysoké riziko.. jinak ja osobně na tripltesty odmitla jit, protože mi v minulých tehotenstvich 2x vysly falešně pozitivní..
@klllarinka01 ty hodnoty jsou stejne jako tripple testy, ale tim, ze se integruji s vysledkama v 1.trimestru, jedna se o nejpresnejsi testování. Drive se delal jen tripple a ten vychazel spatne. Tohke naopak by melo dobre.
Ja jsem se v tom taky nevyznala. Muj doktor mi nic nevysvetlil doted. NT ultrazvuk udelal, ale neni certifikovany. Volala jsem si pak na genetiku at mi cely proces tedy vysvetli a rekli mi takto. Sama ted cekam na vysledky odberu ve 14tt+.
@klllarinka01 ahojky, řešila jsem teď něco podobného ...měla jsem negativní prvotrimestriální screening, poté mi dělal doktor odběry v 16. tt a tam mi vyšlo riziko 1:90 na Downův syndrom, na genetice to nazvali jako sérumintegrovaný test což mi bylo vysvětleno jako porovnání hodnot z prvního screeningu s hodnotami z krve odebrané v 16. týdnu.....dělali mi poté ještě hodně podrobný ultrazvuk kde nebyly patrné žádné abnormality a nakonec i odběr plodové vody, výsledky byly do druhého dne a byly negativní naštěstí. Přeji hodně štěstí 😊
@fisalu ja prave vubec nemela tuseni, ze se jedna o nejaky triple test a ze je vlastne dost k nicemu. Cetla jsem na zadance integrovany screening. To mi stejne nic nereklo, tak jsem sla. Vase doktorka je rozumnejsi a aspon to nezkresluje vysledky a hlavne neni to tak nestresuje. Na genetice udelaji twn ultrazvuk a asi na zaklade vysledku pak co dal. Verim, ze to je jen zbytecny poplach a zbytecne nervy. Dal bych pak asi uz nic nepodstupovala..
@dejvitka tak uvidime. Me to opravdu prijde malinko zmatecne. Tak doufam, ze i kdyz doktor neni certifikovany, ze NT zmeril dobre a ja se v duchu o to muzu trochu oprit a uklidnit. Dobre, ze uz to vim jak to cele funguje. Dekuju. A preju at mate vse v poradku
@hasara33 ahojky. Tak o tom.ultrazvuku na genetice vim, a doufam ze bude vse v poradku. Jinak pry se daji udelat i krevni testy nez jit hned na plodovku. Dekuji 🙂
@lnk84 je mi 32 a kousek. Tak to taky mozna ovlivnilo. A mozna i to ze mam 13 let DM1 a tes zvysenou stitnou zlazu? To jsou fakt zbytecne nervy kdyz jste u obou mela falesne vysledky
@klllarinka01 ty dnešní ultrazvuky jsou na opravdu vysoké úrovni, dokáží už na první pohled zachytit hodně vad, ale samozřejmě je potřeba taky zkušeného doktora ......jinak mě nabízeli také krevní test za 12500 jenomže výsledky by byly až za 14 dní a kdyby nevyšly dobře tak bych stejně na plodovku musela kdežto když jsem podstoupila odběr plodovky hned tak jsem měla předběžné výsledky druhý den, to čekání 14 dní na výsledky z krve by mě asi zabilo.....vím, že tam je riziko, ale když dodržíš ty pokyny po odběru tak si myslím, že se nic nestane 😊
@hasara33 jsou na vysoke urovni. Kdyz tam ukazi barevne i jak tece krev a ja nevim co jeste... fiha. Tak o te cene jsem nevedela. To bysme ted financne asi nedali. Plodovky se bojim. Ale doufam, ze to nebude treba ze me v pondeli uklidni. 🙂
@klllarinka01 já nejsem zrovna trpělivý člověk takže jsem to chtěla vědět hned což mi ta plodovka umožnila ☺️ jinak tě můžu uklidnit, zákrok nebolí jen cítíš tlak, celý proces trvá asi 2 minuty a poté máš 3 dny naprostý klidový režim tzn. ležet a vstát jen na záchod ☺️ pak cca 3 týdny nic nezvedat a nenamáhat se.... záleží na tobě jak se rozhodneš, ale mě třeba jen čistě ultrazvuk nestačil, já chtěla mít naprostou jistotu takže jsem do toho šla
@hasara33 v tehle veci si myslim, ze neni trpelivy nikdo. 🙂 Chapu, potrebujes vedet proste jistotu. A nerekli ti, cim to bylo zpusobeny,.ze ten screening vysel pozitivni? Me jen zarazi- ze celou dobu utz, krev v pohode a doktor nic nerikal, ze je vse v poradku a pak kdyz to sestra zavolala, rekla, ze to u me predpokladali, ze to takhle vyjde. Ale z ceho?? Bohuzel v te euforii jsem se nezeptala. Tak si myslim, ze.kdyz nic nerikal a ze to predpokladali, ze to nemuze byt nic hrozneho.
Ahoj, bohužel musíš počkat na gen. konzultaci asi..stejně jak já..jsem ve stejné situaci - akorát , že já mám tedy sníženou fci štítné žlázy...první screening mi vyšel celkově 1:556= šedá zóna - ale utz vyšel naprosto ukázkově, akorát že je mi 40 a něco v krvi nebylo úplně v poho, to ty výsledky dost zhoršuje..takže mi vzali krev jakože na triple a ten vyšel pozitivní (takže zítra jdu na gyn konzultaci do krče) očekávám návrh na plodovku nebo ty placené testy...plodovky se bojím jak čert kříže, protože já a p. murphy jsme super kámoši, takže co se může pokazit, se vždy pokazí...a tohle je moje poslední těhotenství (loni jsem potratila v 11tt)..už žádný další pokus pak nechci - nemám zrovna ukázkový těhotenství - žádný jsem neměla supr sluníčkový..tak nejdřív půjdeme do krve a pak holt až tu plodovku kdyby to nedopadlo..
@vrabcak0007 Ahoj, a bral nekdy behem tveho tehotenstvi na problemy s tou stitnou zlazou? Respektive brali na to potaz pri vyhodnocovani vysledku testu? Nebo to spis prisuzovali k veku? No ja se prave vysledky celkove dozvim az na te genetice v pondeli. Gynekolog ty zadanky posila tam a po telefonu nic. Stejne bych to v hlave neudrzela. Ale pry ty triply byvai casto falesne pozitivni, jak psaly holky vyse. Cetla jsem rozhovor od jednoho gynekologa nebo porodnika, nevim co uz presne delal a ten rikal, ze ten UTZ na genetice neodhali 100% ale 8 lidi z 10. Coz je podle me stejne velka uspesnost.Vzdyt tam toho museji poznat dost. Zname te teprve ve 32tt prisli na to, ze ditw nemusi byt uplne v poradku. Predtim vse ok. A to uz by clovek rekl, ze musi mit podchycene vse behem prvnich dvou trimestru. A ejhle taky ne.. Takze bych tomu velkemu UTZ verila plus NT a NB..Krevni testy budou zajiste lepsi nez plodovka.. Nemusis byt potom v klidovem rezimu. Urcite to bude vse.v poradku!
Prikladam jeste odpoved od porodnika z jedne prazske porodnice, treba nekomu pomuze a me uklidnil:
Dobry den, pane doktore, moc by me zajimal Vas nazor. Jsem v 15tt. V I.trimestru mi byl udelan integrovany screening, ktery zrejme vysel dobre, nikdo se k nemu nevyjadroval. NT 1,8; CRL 77mm, NB+. Vic toho nevim. Ve 14+0 jsem absolvolala druhy integrovany screening AFP,HCG,uE3. Hned po tydnu volala sestra, ze vysel screening poziivni. Ze jedna hodnota je vyssi a druha nizsi. Ze to u me predpokladali. Nevim proc-mam 13let cukrovku (prvni tehu ukazkove, ukonceno cs) a zvysenou SZ, ale prasky momentalne neuzivam. Vse pod kontrolou. Uz jsem objednana na genetiku UTZ. Mam se nejak obavat? Nejde mi do hlavy jak predpokladali ze to u me vyjde spatne. A jedna se tedy o triple test, mohou to byt zkreslene udaje?
odpověď
Dobrý den, bohužel, takhle to je typické.Samozřejmě, vím,že za to nemůžete,ale řada kolegů stále nechápe,že provádět po přesnějším testu podstatně méně přesný ,nesoucí s sebou větší chybovost, je prostě nesmysl. Takže bohužel,pokud už se stalo, stávající postup ,který Vám doporučili potřeba dodržet,ale riziko ohrožení těh. by mělo být poměrně malé.
@klllarinka01 vůbec netuším proč mi to tak vyšlo, je mi 24 takže ani věk nemám rizikový ...opravdu netuším no ....také jsem se chtěla zeptat, ale pak už jsem si na to nevzpomněla ....ale já věřím, že to u tebe bude také v pohodě 😊
@hasara33 to nemas rizikovy vek. Myslim, ze prve idealni. 😉 Dekuji z informace i za utechu 🙂
@klllarinka01 Moc ti děkuju, na štítnou žlázu se kvůli testu nikdy nikdo neptal )ani u předchozího těhotenství)...spíš jen tak vždycky u soupisu celkové anamnézy a kontroly, zda jsi sledována...víc nic...dneska jsme byli s manželem na té konzultaci...paní doktorka byla sice milá, ale bylo na ní vidět, že by už nejradši vytáhla tu jehlu a šla by to do toho 😂 na některých lékařích je fest vidět ta jejich specializace..zpovídala tam mě i manžela asi 15 min na všechny možný příbuzný, kolik kdo má sourozenců a zda nějaký vady, malovala si u toho krásný genetický strom, ale při celkovém souhrnu tam o tom nepadlo ani slovo, bylo pro ni směrodatný, že ten triple vyšel 1/50 a je vymalováno...kdyby se nás jen zeptala, zda máme nějakou podobnou genetickou vadu někde v blízké i širší rodině, měli j sme hotovo během 5ti minut 😀 tak jsem jí oznámila, že plodovku až jako poslední možnost a že upřednostňuji ten krevní test, který tedy ani sama nenabídla - šla by rovnou do plodovky, tak jsme podepsali k té gen zprávě ještě negativní reverz, jakože jsme tedy zatím odmítli jít do plodovky a neseme riziko do budoucna, kdyby se fakt narodil down. V Krči dělají jen Prenascan za 12tis, já bych radši tu Panoramu, takže jdu zítra do Motola. Dneska jsem se objednala a akorát vyplňuju nějaký formuláře. Držím ti palce v pondělí 🙂
@vrabcak0007 dekuju za podrobny popis, jak to probihalo, aspon budeme trosku dopredu pripraveni co a jak. 🙂 Ale fakt nechapu, ze na tripla tak berou ohled (vyse jsem.zkopirovala odpoved od jednoho doktora z Prahy a tomu to prijde taky nelogicky.). Me.prijde, ze spis jde vsem o prachy a tak si maminky prehazuji sem tam. A kdyby jsi nechtela ani plodovku ani testy, tak co? Budou se sklebit, ale nic nemohou, ne? Co jsem tak cetla na netu, je to docela vysoka castka. Ale je to stopro lepsi nez plodovka. Dekuju. Doufam, ze to bude jen formalita a hura pryc..🙂
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Nedělal vám doktor spíš prvotrimestrální screening (cca do 13tt, krev + velký utz) a pak tripl testy (jen krev, cca 16tt) ? Druhý screening v druhém trimestru je velký utz a dělá se až mezi 20 - 22tt. Podle toho co píše bych to tipovala spíše takto, a tam by i odpovídalo to, že ty tripl testy vycházejí falešně pozitivní, proto se od nich upouštějí a již se moc nedělají. Ten prvotrimestrální screening je lepší a odhalí toho víc. A testy na štítnou žlázu mi nedělali ani jednou.