Ahojky,
Minuoy tyden mi vysel 1. Screening pozitivne diky vysledkum krve .Mam nizkou hodnotu Papp-a . Podstoupila jsem prenascan a celam na vysledky. Vzheldem k tomu, ze prvni tehu skoncilo predcastnym porodem a ty hodnoty tenkrat sice vysly lepe, ale tqky byly nizsi tak se zacinam bat stejneho scenare
Mozna se zeptam blbe , ale da se posle toho testu krve, ktery jsem podstoupila uaoudit zda je tam riziko predcastneho porodu nebo to apis jen ukazuje rizika nejakeho postizeni?.
Uz z toho zacinam bejt nervozni a potrebovala bych nejak uklidnit ze u vas to dopadlo dobre☺️
@michaelarousova krasny den, naprosto Vaše obavy chápu. Jsem na tom stejně, pro nízkou hodnotu Papp-a mi vyšel screening v šedé zóně (hraniční). Pro svůj klid jsem podstoupila Panorama test, dnes mi po 14 dnech volali výsledky. První dcera narozena 33+0, a riziko predcasneho porodu mi ted vyslo podle mě docela vysoké ( lékař se k tomu nevyjádřill) 1: 54. Nevím, jak je to přesný odhad, myslím, že hlavně u každé ženy, která už předčasně rodila, to riziko vyznamně zvýší 🤷♀️ ale opravdu nevím
@nikishkaaaa dekuju☺️Ja rodila tehdy v 34+4 a bylo mi receno ze za to mohlo asi miminko nizkou polozene a tlacilo na cipek ,ale ted kdyz vidim a srovnavam ty vysledky tak si myslil ze za to mohla prave ta krev..ja doufam ze zavolaji driv nez za 14 dni ,,.uz ted me z roho cekani trefi ...a toho predcastneho porodu se bojim teda..
@michaelarousova mohu se Vás zeptat, jakou mate hodnotu Papp-a (já mám 0,442 MoM)? A jaké Vám vyšlo to riziko předčasného porodu? Já se u první dcerky začala v 30tt otevírat a v 33+0 mi praskla voda
Já jsem první rodila v 33+5, od 30tt jsem byla v nemocnici. Docela hodně jsem řešila, proč a co udělat v druhém těhotenství, aby se to neopakovalo. Nikde jsem nenašla souvislost s výsledky screeningu, ani lékař nic takového neříkal. Teď jsem v 31tt a cipek v pohodě drží, na porod to nevypadá.
@michaelarousova zdravím, ja mela take nízkou hodnotu papp z prvního screeningu, tuším okolo 0,4 Mom, screening celkove vyšel negativni, ale v sede zone, nasledovala genetická konzultace, kde se spis resilo mozne riziko downova syndromu. Pry se nema zadna hodnota vyhodnocovat samostatne, ale jako celek. Tak jsem neresila a syn se nakonec narodil 34tt. Nastesti bylo vse v pohode. Ja osobne si myslím, ze to souvislost melo. Kdyz jsem si vyhledávala info sama, našla jsem, ze nizka hodnota papp muze znamebat vyšší riziko predcasneho porodu nebo rustove retardace plodu. A u me to tak bylo. Syn ma nyni 2,5 roku, naprosto zdravy a šikovný kluk. Nyní jsem tehi5na ve 32tt a ten prvni screening byl uplne jiny, papp i hcg hodnoty okolo 1 Mom, jak maji byt...
@michaelarousova nevim, v jakém jste nyni tt, ale mrknete na predcasnyporod.eu, ja na tom vysetreni byla a vyslo mi dobře, tak jsem o cosi klidnejsi. Jinak se doporucuje uzivat utrogestan po cele tehu.
@nikishkaaaa papp-a mam 0,26 mom..diky tomu mi to vyslo pozitivni..to nerusim..to by melo byt nekde v te zprave ze screeningu..me praskla voda ve 34+4 tt a to jsem byla 4dny pred rim na kontrole a vsw bylo v poradku..
@moni_12 syn se narodil o tyden pozdeji nez u vas a prave tehdy jsem pela papp-a 0,4mom takze tak hledam spuvislosti a myslim ze tam nejake budou☺️Uvidime jak to dopadne..
@moni_12 dekuji na to juknu☺️Zatim jsem ve 14tt☺️
Ahoj, já u obou dětí měla atypické výsledky krve. První bylo bezproblémové těhotenství, ale porod 36+6. Druhé těhotenství rizikové,.od 30 tt jsem musela lezet, hrozil předčasný porod. Nakonec jsem to dotáhla do 39+0.
Ale nemyslím si, že by to souviselo s výsledky krve. Pravděpodobně to souvisí s tím, že jsem dřív kvůli potratu ve 21 TT absolvovala dvě kyretaze, které to asi narušily....
@michaelarousova ja bych te souvislosti verila, ale doktori by vam urcite rekli, ze se to takto hodnotit nema, z jedne hodnoty, jen jako celek... Ja si o tom dost nacetla, a zkrátka kdyz se ma dite narodit drive, je to dano uz par dni po poceti, chybna komunikace matka-dite. Mne taky praskla voda, z niceho nic, 33+6tt a porod uz nešlo oddalit. Mela jsem sice vytok, ale dle gynekologa ok🙈
A na ten web mrknete, je to sice v Praze (ja jela z moravy), ale jen jedno vysetreni, zcela zdarma, utz vnitřní i vnejsi + ster z cipku, kdy jsou schopni urcit riziko predcasneho porodu v %. Je to zatim jen studie, ale kdyz vyjde pozitivni, uz si vas dr muze sledovat a pripadne zasáhnout drive. Navic doporučují uzivat ten utrogestan, 2 tablety na noc, jako taková prevence, a pry to hodne snizije pravděpodobnost opakovani predcasneho porodu. Ja po tom vysetreni byla o cosi klidnější 🙂
@moni_12 tak ja hlavne stale cekam na vysledky z te krve sle jako uktrazvuk dopadl sobre jen ta krev ne..jde o to ,ze uz zas zacinam citit jak je mimco polozene dost nizko a velkove je vsexhno tak citlive tak uz z toho magorim☺️ Jako je to zajimave nikdy jsem o tom neslysela ale zas si rikam, ze kdyby to dopadlo blbe jestli bych pak nebyla jeste vic vynervovana..uvidim mam jeste casu dost☺️ Utrogestan jsem brala v minulem tehu tak se piradim s doktorkiu ve stredu☺️
@moni_12 jinak vytok mam taky a minule tehu taky..uz by to spis chtelo vypnout internet a bylo by ri vse lepsi😂
Tak jsem koukala na ty hodnoty a u prvního jsem ppap měla 1,8 a u druhé 2,5. Ale měla.jsem.atypicky ten poměr hodnot, u obou dětí. Ale.pry už to.mam asi v sobě zakódované.
@michaelarousova jj chapu, to googlovani je děs 😆 na druhou stranu... Neni od veci mit vice info 😊
@krasna_neznama86 ja mela obe hodnoty nizke u obou tehu☺️ I to volne hcg ..
@michaelarousova já právě ten poměr těch dvou hodnot... Ale já vždy šla.na plodovku, máme v rodině zátěž...
@michaelarousova u druhého těhotenství jsem měla papp 0,3 Mom a tím pádem i pozitivní screening. Test z krve i plodovka VVV nepotvrdily, v těhotenství jsem si googlila i spoustu zahraničních studií, které poukazovaly na souvislost nízkého papp a předčasného porodu nebo vývojové restrikce. Každopádně já rodila dva týdny před termínem donošené drobné miminko (2,5kg a 46cm), placenta byla po porodu velmi malá, doktorka i to dost komentovala... takže to souvislost asi mělo (horší placenta, tedy horší výsledky papp-a u screeningu). V prvním trimestru jsem hodně krvácela - hematom pod placentou - tak u mě vidím souvislost s tímto 🤷🏻♀️
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@michaelarousova https://www.gennet.cz/prenascan
Staci si precist, co tenhle test umi odhalit.
Stanovuje pouze geneticke vady.