Ahoj jsem v 17 týdnu. Těhotná jsem poprvé takže o tom moc nevím, proto se chci zeptat na porodní kurz
- zařizuje to doktor
- nebo sama
- od kdy se mám o to zajímat
- kde se to zařizuje je to přímo v nemocnici nebo nějaký soukromí
- musí chodit na kurz i partner když bude u porodu
Děkuji za odpovědi různé poznatky
@inah91 on-line jsem taky viděla ale nevěděla jsem jestli mě někam doktor nepošle ... takže je na mě jestli to obsoluji což já chci a kdy máš termín
@jituskamou pokud ho chceš, tak si ho zarid sama, nevim proc by to měl zařizovat doktor?
@lachtanice86 moje mamka to měla ano vím minulé století ty to měli povinné i otec proto se ptám ale v dnešní době asi nikoho nemůžou nutit
Teď jsou převážně online kurzy - některé zdarma, některé si platíš. Na proplácení je to pojišťovna od pojišťovny, moje neprolácí nic.
Kurz není povinnost a spousta holek ho ani nenavštěvuje, takže si to musíš řešit sama, stejně jako je na uvážení tatínka jestli se chce zúčastnit. Absolvování kurzu není podmínka, aby mohl být u porodu.
A rady zkušenějších kamarádek bych brala s velkou rezervou. Každá vnímá porod jinak. To co dělá dobře jedné, může být druhé nepříjemné. Hlavně neposlouchat žádné hororové story o šílených, nezvladatelných bolestech, řezničině na porodním sále a všechno co musíš a nesmíš, jinak jsi špatná matka. 😉 Určitě jít k porodu informovaná, ale z ověřených zdrojů ne jedna paní povídala.
@jituskamou ja na něm nebyla a porodila 😄
@lachtanice86 To určite kazda😀👍 ci na nom bola alebo nie.
@jituskamou Porodni kurz si zarizujete sama. Jsou soukrome i v ramci nemocnice, to bude asi vsude individualni. Ten v porodnici je dobry v tom, ze se casto podivate i na porodni sal a poznate prostredi, kde budete rodit. Ted to ale asi bude komplikovane. Porodni kurz vetsinou nejakou dobu trva, takze myslim, ze neni brzy se zajimat, treba vam sami reknou, kdy zacit. S partnerem nevim, ale nevidim duvod, proc by chodit nemohl. Osobne jsem rodila bez kurzu, ale byt znovu prvorodicka, sla bych na nej.
@michaela666 takovou známou mám, zeptala jsem se na pár věcí ohledně těhotenství atd. Buď byla reakce, že si to nepamatuje anebo právě negativa. Už se neptám na nic.
@alice180 Já to taky hodně rychle zjistila. Jednou jsem se zeptala na epidural nebo něco od bolesti a už jela přednáška... To za žádnou cenu nesmím malé udělat. Bolest přece musím zvládnout ať je jakákoliv a ne mimino zfetovat, to radši žádné dítě nemít než si nechat píchnout něco od bolesti. To správná máma nedělá. 😀
Záleží jaký přístup k porodu máte. Pokud chcete rodit přirozeně, tak doporučuji kurz Jemného zrození.
@jituskamou Ahoj, nečetla jsem celou konverzaci, jsem v 18tt také poprvé a také mě kurzy zajímají, ale na rovinu, letos se jich podle mě nedočkáme díky skvělým vládním opatřením, a ještě budeme rády když vůbec pustí partnera k porodu a ihned po porodu všechny nerozdělí do karantény ... to trochu přeháním samozřejmě, ale s kurzem bohužel vůbec nepočítám ...
Jinak ještě dodám že z on-line kurzů mne zaujal tehotnavklidu.cz 16 videí plus poradna za 1790,- pokud někdo ví o nějakých dalších tak sem s nimi, myslím že on-line bude letos naše jediná možnost
@veronika9595 taky si myslím to mi nevadí aspoň se nemusím nikam hnát
@michaela666 mě zase dvě kamarádky po porodu dostávají tím stylem, že obě měly porod dost na prd a obě měly v těhotenství přístup jako nic si nehledat a nezjištovat aby se nestresovaly, na nic se v podstatě nepřipravily, a potom když jsem se s nimi bavila o takových věcech jako je předporodní kurz, masáž hráze, Aniball a tak podobně, tak mají takový nadřazený a výsměšný přístup typu “ha, ty si myslíš ze ti něco z toho pomůže?” Přitom ale samy nezkusily nic a přijde jim směšné se snažit ... já netvrdím ze všechno co se jim stalo mohly ovlivnit, to určitě ne, ale přijde mi fajn se alespoň pokusit udělat co můžu 🤷🏻♀️ Už před nimi radši žádné podobné věci nevztahuji, a je mi úplně jasné, že jestli můj porod proběhne skvěle tak jejich vysvětlení bude “to jsi měla jenom štěstí!” 😂😂 a v opačném případě “já ti to říkala ze to je k ničemu” 😂😂 někdy není nad kamarádky 😂
@veronika9595 no taky bezvadný
Tak děkuji všem nakonec se to do rána vyřešilo samo zjistila jsem ze od bratrance přítelkyně je porodní sestra ( bába) nebo jak se jim říká takže mi všechno řekne co bude potřeba tak aspoň budu mít klid ze něco vím
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Já jsem teda taky prvně těhotná a nevím nic moc...ale u nás jsou kurzy v porodnici - proplácí je pojištovna, sama si zařídíš....ALE je koronavir, tak u nás jsou zrušené třeba.... koukám online na FB kde jsou kurzy sice z jiné porodnice, ale zadarmo... (asi zbytečně brzy, ale kdo ví, co a jak bude pak) - takže já se zajímám už teď, jsem ve 23tt, ale asi máš času dost... jinak se bavím s kamarádkama - a ty mi dávají své tipy (neříkam, že to jsou nejlepší tipy na světě, ale mají už zkušenost).... 🙂