Ahoj všem,
Řeším pro mě trochu stresující situaci.. v práci mám smlouvu na dobu určitou, která mi bude posledního března končit. Můj zaměstnavatel mě na to ještě upozorňoval, že rozvazeme pracovní vztah po tomto datu, kdyz jsem nastupovala na rodičovskou dovolenou s prvním dítětem.
Nyní jsem tedy na rodicaku a jsem znovu těhotná. Na mateřskou bych měla nastoupit v půlce března. Vím, že na ní nárok mám, ale mam obavy z oznámení druhého těhotenství zamestnavateli. Nemáme teď úplně přátelské vztahy. Je to soukromnik. Takže úplně se děsím jeho reakce, až řeknu, že se chci domluvit na zadosti o nástupu na PPM a že budu mít nárok na proplacení dovolené z mateřské dovolené.. bojím se toho, že mi bude vyčítat to, že tento nárok stihnu o pár dní před koncem smlouvy.
Momentálně jsem v 17 tt. Máme již po prvním screeningu, který dopadl skvěle tak i po nipt testu, který taky dopadl dobře. Miminko je zdravé.. takže už pomalu oznamujeme okolí radostnou zprávu.
Nerada bych, aby se zaměstnavatel o mém těhotenství dozvěděl od někoho jiného.
Má otázka zni: kdy byste zamestnavateli těhotenství oznámili? Nejradši bych mu to pouze zavolala, ale říkám si, jestli to nebude neslušné.
Taky si myslím, že to bude úplně v pohodě, těch 14 dnů už nezaváží. 🙂
Nějak nechápu, co vlastně řešíš. Však nahlášení dalšího těhotenství zaměstnavateli tě nijak neohrožuje v tvém procesním postavení - nárok na PPM mít budeš, pracovní smlouvu ti prodlužovat nechtějí tak jako tak, takže oznámení dalšího těhotenství nemá jak ohrozit další setrvání u tohoto zaměstnavatele a výpověď ti teď dát nemůže, protože jsi na RD. No a blbé kecy v práci poslouchat také nebudeš, protože tam do porodu už nenastoupíš. Takže já bych v takové situaci těhotenství oznámila písemně klidně hned, ať to před sebou nevláčíš jako balvan a psychicky se tím nedeptáš a rovnou bych tam uvedla, že termín porodu máš xy a že žádost k čerpání PPM samozřejmě doručíš, jakmile ti ji gynekolog vypíše.
Já sama druhé těhotenství v práci hlásila hned, jakmile mi bylo potvrzeno, ale tam byl předpoklad, že můj pracovní poměr bude trvat dál a přišlo mi to tak fér vůči mým zaměstnavatelům. A jelikož jsem nechtěla kvůli tomu vláčet dceru do Prahy, řešila jsem to s nimi elektronicky.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@anonym055 ahoj, já myslím, že je to úplně jedno a děláš si zbytečné starosti. Bude mu to úplně fuk, prostě skončíš o 14 dní dřív, než on myslel, náhodou to vyšlo nádherně. Jak jako domlouvat se na žádosti o nástup na PPM? Co domlouvat? Vezmeš papír, odevzdáš někde u účetní a je hotovo, na tom se přece nic nedomlouvá. To, že budeš chtít proplatit dovolenou s nim vůbec neřeš, pak mu akorát poštou pošleš dopis oznámením, od kterého data čerpáš dovolenou. A co se oznámení těhotenství týká, s tím spěchat nemusíš, když stejně s tebou už nepočítají, takže úplně kdykoliv, klidně den předem.