OGTT - vysoký cukr na lačno

cilkat
28. pro 2018

Holky, měla jste některá dvakrát za sebou při pokusu o OGTT cukr mezi 5 a 5,5? Fakt u těhle hodnot prohlásej, že máte těhotenskou cukrovku?

fly80
28. pro 2018

@cilkat na lačno je to docela dost. Myslím že tě pošlou s tímhle na diabetologii

lachtanice86
28. pro 2018

@cilkat jo je to těhotenská cukrovka a pošlou tě do dia. Tam nejspíš dieta a měření doma.

merope
28. pro 2018

Pokud je cukr 2x za sebou 5.1 a více, tak diagnostikují těhotenskou cukrovku - pokud při jednom z případů je nižší, nechají pít ten glukózový roztok a potom měří.

smima
28. pro 2018

Tak to je divné...Sama jsem diabetik 20 let a zdravé hodnoty jsou do 5,6. Pokud to stoupne výše a po vypití glukózy bude cukr vyšší, pak to budou řešit.

radecka1
28. pro 2018

@smima Tady jde o těhotenskou cukrovku, odpověď od @merope je správná. Více informací k testu a celkově k těhotenské cukrovce lze nalézt zde (psáno lékařkou od Apolináře, viz. hlavní strana): https://www.tehotenskacukrovka.cz/jak-se-zjistu...

lindikova
29. pro 2018

@cilkat a na fcb je super stránka Tehotenska cukrovka, kde skvěle poradi. Dieta není zadna tragédie🙂 Držím ji od 24tt.

mona91
29. pro 2018

@cilkat já mám jen ranní glykemii vysokou okolo těch 5,5 na dietě tak mám PADy na noc nasazené. U tehu je to mnohem přísnější ty hodnoty. U netehotnych by to nikdo neřešil ale tady jde o plod.

merope
29. pro 2018

@smima Klíčové je, že pokud máš přes 5,1, tak by ti tu glukózu vůbec neměli nechat pít. I když teda teď koukám do žádanky a tam mám 5,6 (jako ten limit, do kterého mají dát tu glukózu).

Každopádně osobně se domnívám, že pokud to tazatelce zásadně nevadí (nevím, zda s těhotenskou cukrovkou nepřesouvají na rizikové), je to prostě informace, že cukr je zvýšený = mírné riziko pro plod a dá se s tím pracovat. Já ho mít takto zvýšený, tak minimálně uvažuji o sledování cukrů "samostatně" a tady by na to měli všechny pomůcky dát ze zdravotního pojištění. Stejně jako když mám tlak konstantně tak 138/88, tak to sice není hypertenze, protože ta je od 140/90, ale už je to něco, co si zaslouží sledovat.

mona91
29. pro 2018

@merope ono ty hodnoty maj furt laboratoře odlišné i když by to nemělo byt. Je to hlavně známka toho sledovat to a nasadit dietu s omezením sacharidů. A dal podle stavu a vývoje. Ze by stouplo hned na rizikové a třeba na PN to nemusí byt co jsem mluvila s doktorkou z dia tak pokud nemá ta zenska cukr ke stropu a nemusí se to srovnávat za hospitalizace tak oni to berou jako rizikový faktor v těhotenství ale není to důvod k tomu byt doma nebo upoutala na postel spis naopak.

veroni_21
29. pro 2018

No a este mi povedz ako ti brala krv? Z prstu ci zo zily? Lebo z prstu vysledky z kresluju. 100% istotu mas zo zily.

merope
29. pro 2018

@mona91 Tak já koukala, že pohyb je základní lék na cukrovku - a to i tu těhotenskou 🙂.

mona91
29. pro 2018

@merope já bych řekla ze i nejen na tohle, chůze jsem měla vždycky dost v praci i časté sprinty 😂 ale hlavně dlouhé procházky a od nějakého 14tt chodím na tehu cvičení a je to bozi přímo s fyzioterapeutkou a nebolej mě zada ač mám slusnej pupík už

lachtanice86
29. pro 2018

@lindikova já ji držela taky a byl to opruz. Nenavidela jsem to. Neměl a jsem co jíst. Ještě že mám měsíc po porodu.

veroni_21
Autor odpověď smazal
Zobraz
lindikova
29. pro 2018

@lachtanice86 tak postavit se k tomu dá ruzne, ze jo. Pozitivně a nebo ne...

mona91
29. pro 2018

@lachtanice86 mě to takové dramo neprijde, je to opruz ze všechno vazis, ale jídelníček je furt dost rozmanitý. Když už nic tak člověk tolik nepribere. 😂

cilkat
autor
29. pro 2018

Já právě měla těhu cukrovku v minulém těhu (jo, běžně se opakuje), nicméně tam lačnej cukr 5 (čistejch) a pozitivní OGTT... dieta (celkem v pohodě), nicméně 2x víc kontrol a vyvolávanej porod kvůli tomu. Teď mám doma tříletého syna, tudíž bych se tomu "opruzu" kvůli sledování ráda vyhnula, zvlášť s tím, že ví, že to tělo teď reaguje jinak, než minule (vylítávala mi po cukru váha, klidně o 4 kg za víkend.... to teď nedělá, stoupá rovnoměrně).
A ano, je to dělaný ze žíly... Zatím mám za sebou jen první pokus (28.12 ... tělo je po svátcích rozhozený, cejtim to) a vzásadě řeším hlavně otázku, jestli prostě oddalovat do doby, kdy budu mít pocit, že "efekt vánočního cukroví" už odezněl (na což potřebuju minimálně tejden), nebo jít standardně "nejbližší další možný termín" s tím, že tam prostě předpokládám, že tělo srovnané nebude a ten cukr opět může být mimo těhotenské normy. (Norma 5 fakt platí pouze pro těhotné, navíc ještě nějakých pět let zpět byla 5,5 (kam se vcházím). Navíc by mě fakt zajímalo, jak tentokrát zareaguju v tom testu, ale přesvědčovat je k testování "mimo pravidla" asi sotva můžu.)

zavodnice
30. pro 2018

Já měla na prvním testu 6,3 a na druhem 5,7. Při hodnotě nad 5,3 nedávají pít glukózu, díky bohu, ten test bych asi nepřežila. Objednala jsem se do dia poradny, tam jsem dostala instrukce, glukomer a pohoda. Díky dietě nejsem v 36tt jak koule 🙂.

merope
30. pro 2018

@cilkat Tak záleží asi taky kolikátý jsi týden + pokud už teď v podstatě držíš dietu, tak je skoro jedno, kdy to zjistí, zda ji máš či nemáš. Já jsem 25tt a jdu až 21.1.

cilkat
autor
30. pro 2018

@merope Dneska začínám 27 tt, v 28 se ještě běžně dělá. Nicméně ke svý obvoďačce jdu ve čtvrtek a chtěla, abych to stihla do kontroly. Ale asi nestihnu - nejlíp mi vychází test na ten čtvrtek před kontrolu, takže pokud bude cur na lačno ok, tak ještě nebudu mít výsledky (pokud nebude tak hlt bude výsledek jasnej, no).

merope
30. pro 2018

@cilkat A kdy jdeš na tu kontrolu? Já to mám naopak domluvené tak, že ráno jdu na OGTT a z něj rovnou k doktorce (mě tam posílá gynekoložka).

cilkat
autor
30. pro 2018

@merope Půjdu ráno na OGTT, pak na kontrolu (od 10:30), jenže výsledky z laborky vydávaj až po dvanáctý. Na jednu stranu si tím ušetřím cestu, na druhou ty výsledky akorát mít ještě nebudu, no.

merope
30. pro 2018

@cilkat Tak uvidíš tu ranní glykémii a pak se uvidí dál. Nám tuším psali, že výsledky budou do pár dní - takže já jdu na 7 na OGTT a prý "jak skončím" = v cca 9:30, tak mám přijít do poradny.

mona91
30. pro 2018

@cilkat
@merope většinou jsou výsledky do druhého dne po 12hodine co jsem se setkala u holek co to měli každá jinde. 🤷‍♀️

cilkat
autor
30. pro 2018

@mona91 Tohle je velká odběrovka, která má laborku hned u sebe, vyhodnocují to na místě, fakt to za to dopoledne vyhodnotěj... ale za dopoledne, nikoli "do hodiny" (což je tak maximum, abych stihla kontrolu)

lachtanice86
31. pro 2018

@lindikova
@mona91 No tak vzhledem k tomu, že věci jako je tepelně upravena zelenina nebo houby nejim, po tom se mi navaluje, vajíčka v sobě neudržím už roky, 5jidel denne jsem nezvladala, tudíž jsem nemela kam zaradit ovoce a mlecne výrobky, tak o nějaké rozmanitosti nemohla být řeč. Ne každé tělo a člověk to přijme v pohode

cilkat
autor
3. led 2019

Takpřed druhou kontrolou jsme dodržela dietu poctivěji a výsledek 6,1 na lačno... tak je to aspoň jasný.

merope
4. led 2019

@cilkat Držím pěsti, ať tě moc netrápí těmi kontrolami a dítěti se daří jak má (dietu jsi zmiňovala, že ta ti tak moc nevadila 🙂 ).

cilkat
autor
4. led 2019

@merope Díky. Dieta minule fakt byla celkemm v pohodě. chybělo mi akorát ranní kakao a to stejně tentokrát nahrazuju mateřídouškou. Spíš by mě fakt naštvalo, kdybych měla dva výsledky "mimo těhotenský normi, ale v běžný normě", protože bych měla pocit, že je to zbytečný... ale ta druhá reakce byla holt "předisová" (čím dýl člověk nejí, tím vejš cukr O🙂 )

linee
4. led 2019

@cilkat pokud mas nalacno uz vyssi hodnotu,tak test delat nesmi.Ja mela u obou,u prvniho stacila dieta,u druheho uz musel byt nasazeny inzulin. Vyvolavane v den TP. A ano,cim dele.hladovis,tim vyssi ranni cukr. Proto ta 2.vecere

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru