OGGT. Co si o tom myslíte?

luna03
30. kvě 2024

Ahoj holky, jsem v 15tt a byla jsem včera na zátěžovém testu z cukrovky. Šla jsem předčasně kvůli minule cukrovce v těhotenství. No poprvé s prvním dítětem sem měla 5,1 hraniční a teď druhým 5,9 ALE 😀 já blbec, (ano já vím jsem blbec), vypila den předtím v 18h půl litru kofoly a po dceři dojedla pohár. To mi to mohlo výrazně zkreslit? Nebo mám tak či tak po druhé zase cukrovku? 🤣

krisstina93
30. kvě 2024

Nemělo by to zkreslit, já před testem v 10 večer sezrala tabulku čokolády a hodnoty sem ráno měla hodně nízké, spis na te spodní hranici normalu. Mě Dr říkala ať den předem jim normálně jako jindy, akorat od půlnoci už nejíst nic.

uzivatelkapetra
30. kvě 2024

@luna03 druhý pokus nemáš? Možná by to vyšlo, ale zase 5,9 je dost.

j.a.n.i
30. kvě 2024

@luna03 No, při zvýšené lačné hodnotě se chodí ještě jednou... Ale nemyslím, že by to bylo pohárem a kofolu, 18 hodina je dost brzo,.jo kdybys to zdlabla o půlnoci, tak možná, ale spíš to fakt bude znovu cukrovka, ona se nutně opakovat nemusí, ale co si budeme povídat, je vyšší pravděpodobnost že jo.

martulka88
30. kvě 2024

@luna03 To opravdu na ten cukr nemělo vliv. Nejdůležitější je se chovat před testem, jako normálně, jen dodržet lačnění. Pokud půjdeš ještě jednou, jez jak jsi zvyklá. Ale při tvé hodnotě bych už neřešila další test a už držela dietu do porodu.

luna03
autor
30. kvě 2024

@martulka88 už nejdu, gyndar mě poslal rovnou na dia 😀 nevadí, dáme si to celé od znovu 😀

exbordelar
30. kvě 2024

Ma to vliv urcite. Pul litr preslazene koly a nanukac v 18h - to se nestihlo jeste uplne odbourat. Odhadem tak o 0,5 mmol/l. Coz by bylo ale u tebe stejne hranicni, resp. za normou pro OGTT pro tehotne.
Doporucujeme tehotnym se den pred odberem moc "neprasit", protoze pak chudery musi drzet cele tehotenstvi dietu zbytecne. (Jsem zdr. sestra).
Ja jsem pri svych tehotenstvich take musela na dvakrat, jelikoz jsem se nedokazala ovladnout a sezrala jsem vecer napr. tri kolace se slazenym jogurtovym mlekem 😁
Na druhy pokus uz jsem se radeji 2 dny pred odberem krotila a jedla jako normalni clovek (ne jako prase 😂) a glykemie 4,5.
Kazdopadne dietou nic nezkazis, a preji, at se tim moc netrapis 😅

werumka
30. kvě 2024

@exbordelar Já bych jen upřesnila, že pokud tohle doporučujete těhotným, tak Vaše doporučení jsou v přímém rozporu s doporučením České diabetologické společnosti. Je to úplně mylná informace, která akorát způsobí falešnou negativitu. Pokud by večerní "prasení" mělo vliv na lačnou glykémii, pak by jediným řešením bylo, aby už ta žena do konce těhotenství toto nedělala (aby tedy tu glykémii neměla nad limit). Což je v překladu těhotenská cukrovka.
Po snědení tří koláčů se slazeným mlékem ve zdravém metabolismu není po třech hodinách ani památky.

exbordelar
30. kvě 2024

@werumka ono se nedoporucuje vubec se v tehotenstvi prasit 🙂 jist zdrave a vyvazene jidlo je to nejlepsi, co muze tehotna pro sve dite i pro sebe udelat (a to vi asi vsechny tehotne). Diabeticka spolecnost doporucuje jist predtim "jako obvykle". Pokud ma zena k cukrovce sklon, tak jednodenni "pust" to stejne neovlivni. Ale je zbytecne, kdyz jinak ji tehotna celkem normalne, aby se vecer pred odberem nacpala kvantem sladkym. To pak muze byt naopak falesna pozitivita.
Je zde hodne promennych, ktere hladinu glykemie ovlivnuji, ne jen samotny prijaty cukr. Z jednorazoveho odberu se to neda jednoznacne urcit, ale jednodussi a daleko levnejsi je automaticky tehotnym doporucit dietu.

krisstina93
30. kvě 2024

@exbordelar no mě Dr doporucovala spis opak, ne abych přímo prasila, ale jist normálně jako vždy (což u mě bylo praseni, já v těhotenství v sobě udržela víceméně jen sladké), zas když bude naschvál před testem držet dietu, tak to zkresli výsledky naopak a případná cukrovka se neodhali.

exbordelar
30. kvě 2024

@krisstina93 odhali, pokud ma opravdu tehotenskou cukrovku. Tam jde o to se vlezt do toho limitu 5,1 mmol/l. Jestli se do nej nevleze ani na podruhe (prave kvuli dietni chybe, jako je praseni na vecer, se dava druha sance), tak se to automaticky bere, ze ma gestacni diabetes. Pokud se vleze, tak se pro jistotu prave dela ten OGTT, ktery zjisti, jak presne se snizuje hladina cukru pri zatezi. Pokud pomalu, tak se tim potvrdi cukrovka na jistotu. Pokud hladina klesa normalne, pak cukrovku nema.
To ovsem neznamena, ze prasit se cele tehotenstvi i bez cukrovky je ok 😅 Neni. Protoze je pak permanentne zvysena glykemie jako s ni.
Me ovladaly brutalne chute na sladke. Prasila jsem se ve vlnach. Nemohla jsem si pomoct 🙄😅 Ale jsme zdravi, zaplatpanbuh.
Takze ano, jist jako obvykle, ale nesezrat pred odberem cukrarnu. Ono se i doporucuje lacnit MINIMALNE 8h. Tj. cca od 23h. A zalezi prave na tom, co se v prubehu vecera sni. Neco clovek zmetabolizuje rychle a neco si dava na cas. Je rozdil snist ve 23h bily jogurt a rozdil treba veprove vypecky se zelim - tam se ta potrebna doba lacneni znacne lisi.

luna03
autor
30. kvě 2024

@werumka jooo, psaly jsme si na tohle téma spolu před cca dvěma lety. No tak teď už víš, že mám druhé dítko a opět s cukrovkou 😀❤️

werumka
31. kvě 2024

@luna03 Já si říkala, že je mi Tvůj nick povědomý 😀 Ale určitě to zmákneš stejně dobře, jako poprvé!

werumka
31. kvě 2024

@exbordelar To není úplně přesné.
1. Těhotenská cukrovka se může projevovat pouze zvýšenou lačnou glykémií (ostatní mohou být až do konce těhotenství v normě). Tedy pokud se uměle sníží lačná glykémie a ta žena má zrovna tento typ těhotenské cukrovky, projde zbytkem OGTT v pořádku a tím pádem propadne sítem.
2. Navazuje na první bod - zvýšená lačná v těhotenství je způsobená primárně nedostatečnou odezvou organismu na těhotenské hormony. Ty ale v dalším průběhu těhotenství stoupají. V době, kdy se dělá ogtt, to může být opravdu jen na té hranici. Jenže za měsíc už to může lítat úplně jinde a zůstane to neodhaleno.
3. Navazuje na bod 2. Právě hormony v těhotenství způsobují, že nemusí stačit doba lačnění. Nicméně je to právě důsledek té nedostatečné odezvy. Zdravý organismus i takovou dardu tuko-sacharidů zmetabolizuje. Proto je tam těch 8 hodin. Během té doby se glykémie do normy dostane vždycky. Mám nasledováno roky praxe. Jsou zdraví lidé, kteří na sobě testuji CGM senzory a dělají i tenhle typ pokusů. Prostě ne - po téhle době už tam nic není. Je to vidět na těch křivkách.
4. V těhotenství je potřeba naopak dávat pozor na to, aby žena neomezovala sacharidy den před testem. Čistě z důvodu, že organismus může jednat kontraproduktivně - zvýší v sebeobraně glykémii. Vznikne tak klidně falešná pozitivita jen proto, že žena změní návyky, které má do té doby zažité. Je to stejné, jako když zdravý človek ráno na lačno jde krátce běhat. Glykémie neklesne, ale přechodně se zvýší,

exbordelar
31. kvě 2024

@werumka jde videt, ze se v tom vyznas a mas to nastudovane - v jakem oboru pracujes? O tom, ze by ogtt mohl byt pri diabetu v norme, jsem nikdy neslysela 🧐 Muzes mi prosim poslad odkaz na zdroj, ze ktereho cerpas? Abych si rozsirila obzory ☝🏼
Nicmene to nevylucuje to, co jsem psala. Tehotna by mela jist "jako obvykle", ovsem kdyz se extremne nacpe na vecer, tak to na ranni glykemii vliv ma. Normalni hladina cukru v zile na lacno je 3,9 - 5,6 mmol/l. Pokud je zdrava, bude mit napr. 5,4 mmol/l. Coz je porad v norme ALE uz se ji OGTT delat nebude, protoze by to pro organismus byla zbytecna zatez a automaticky se prohlasi za diabeticku. V tom pripade se dela jeste druhy pokus, protoze z jedne hodnoty nejde jednoznacne urcit, ze trpi diabetem.
Je-li glykemie v do 5,1 - provede se ogtt - prave proto, ze pouze normalni hladina lacne glykemie nemusi odhalit diabetes. A tady narazime na tu informaci, ze se to nemusi projevit ani tak... jako ze krivka muze byt v norme? ale opet - mozna se bavime jedna o voze a druha o koze. Ty mas mozna na mysli nejakou prisnou dietu, ktera by mohla krivku ovlivnit. Jak pisu, v tomhle jsem tedy neznala - mozne to snad je, pokud se tehotna skoro az muci hlady, tak ano...? Ale to neni pripad, ktery mam na mysli ja - tj. "jist jako obvykle", ktery zde nekolikrat zminuji, ale vecer pred odberem se "moc neprasit". Praseni pres den a na vecer ovlivni hladinu glykemie u zdravych jedincu - v radech desetin (coz jsem zminovala v prvnim prispevku) - pohybuje-li se kolem toho limitu, je dost mozne, ze vecerni hodovani zpusobilo, ze se tehotna jen nevlezla do prisneho limitu.
No a prave ten ogtt by to mel vsechno potvrdit ci vyvratit.

werumka
31. kvě 2024

@exbordelar Ohledně té hladiny lačné v těhotenství - vlivem hormonů u ženy v těhotenství dochází hned ze začátku těhotenství ke globálnímu snížení glykémie. Je to podle všeho i jeden z důvodů těhotenských nevolností 🙂
Proto i žena, která má běžně 5,5, bude mít v těhotenství lačnou glykémii nižší. Tedy to není o tom, že pravidla by byla "přísnější", ale vychází to z toho, že ta glykémie sama o sobě je nižší. Něco jiného pak nastává ve třetím trimestru, kdy se mění hladiny hormonů tak, že naopak mohou zvyšovat inzulinovou rezistenci.

Nejlepším zdrojem je paní doktorka Krejčí a její web tehotenskacukrovka.cz. Myslím, že v ČR obecně není větší lékař-odborník na tohle téma. A ta právě řešila víckrát ve fóru i tu variantu, že zvýšená byla pouze lačná. A bylo to tak až do konce těhotenství. Občas se jí dostanou do ordinace právě i ženy, kterým nabrali v laborce lačnou, nevyhodnotili a dali vypít roztok. Zvýšená glykémie nebyla ani po hodině, ani po dvou, ale pouze na lačno. A to se pak objevovalo celý zbytek těhotenství, kdy to pak vedlo k medikaci, protože lačná stoupala v dalších týdnech stále víc.

Já v oboru diabetologie nepracuju, jen v něm přes 35 let žiju jako diabetik a o problematiku se víc zajímám celkově 🙂 Prošla jsem také těhotenstvím a díky tomu zjistila, jak moc se liší cukrovka těhotenská od té, kterou nazýváme typ 1 nebo 2. Zaujala mě pak i studie, která se vytvořila cca před 15 lety a byla první svého druhu. Díky ní se pak měnily limity (po zátěži se uvolňovaly, na lačno se zpřísnily). To je i důvod, proč třeba může dojít k tomu "nepochopitelnému" úkazu, že glykémie na lačno je u těhotné nad limit, ale po zátěži v limitu. Pokud by na tu těhotnou byla aplikována stejná pravidla, jako u ženy netěhotné, tak by se s největší pravděpodobností nevešla ani do těch limitů po zátěži.

Je to strašně široký téma s mnoha proměnnými. Je fakt třeba zajímavé, že pokud žena v těhotenství lační zase moc dlouho, glykémie může také vylézt. Diabetici obecně mívají problém s tzv. fenoménem úsvitu. Tedy že vlivem hormonů (adrenalin, kortizol,...) které ráno mají probudit organismus, mají pak vyšší glykémii a problém se snídaní. To se dost často objevuje i v těhotenství, kdy se k těm běžným hormonům přidají i ty těhotenské 😀

exbordelar
31. kvě 2024

@werumka ja to rikam furt, ze pacienti kolikrat vi o sve nemoci vic nez vystudovani zdravotnici ☝🏼😄 Ty jsi toho prikladem 😀 A je super, ze se o sve zdravi zajimas a jsi jeho aktivnim strujcem. To se malokdy vidi. Spousta pacientu vegeti ve stavu: "Lecte si me a delejte si se mnou co chcete, ja tomu stejne nerozumim."
Diabetologie je opravdu siroky obor. Kazdopadne diky za rozsireni obzoru - to si pujdu nastudovat a pak muzeme pokracovat v debate 😄 Zajimave tema!

werumka
31. kvě 2024

@exbordelar Ona u diabetiků 1.typu je ta aktivita častější (myslím u žen, chlapi jsou často tak trochu samostatná kategorie 😀) Diabetici 2.typu to mají horší v tom, že se po nich chce poměrně velký zásah do jejich celoživotního stylu. A to v době, kdy třeba ani velké potíže nepocituji. Psychologické hledisko nemoci je taky široké téma 😄
Jinak si říkám, že my jsme první generace žen, kterým v těhotenství tohle důkladněji kontroluji. Mohou využívat glukometry, mají lepší monitoring. Zároveň jsme ale generace dcer matek, kterým tohle kontrolováno nebylo a tak holt možná máme získanou predispozici ke GDM a potažmo DM2 větší. Naše děti už by třeba tohle mít nemusely a bylo by to fajn.
Ještě roky po zavedení standardu testování se hojně dělo (a pořád děje), že se ten test udělá blbe. Třeba že se nedělá v laboratoři, pozdě se vyhodnotí (takže glykemie mezitím v odebraném materialu klesne - bez zkumavky s NaF dokonce už za deset minut) a nebo pošlou v laboratoři těhotnou mezi odběry na procházku.

Posílám ještě odkaz na tu studii, kdybys chtěla mrknout 😊https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC33...
jsem každopádně zvědavá, kam ten vývoj a poznatky pofrci dál. Přece jen toho "následovaného materiálu" bude za pár let hodně.
Tady ještě pro představu posílám odpověď paní doktorky na jeden z dotazů, které zapadají do našeho povídání 🙂

exbordelar
31. kvě 2024

@werumka ted jsem si tu stranku celkem podrobne cetla. Pani doktorka je super, ze to umi fakt hezky vysvetlit 👌🏼
- Nejdulezitejsi ukazatel je opakovane namerena hodnota vyssi nez 5,1. Ale i lehounce pod (5,06). Timto vysledkem je zena automaticky prohlasena za diabeticku (jak jsem psala)
- Co je zajimava informace: pri te lehce zvysene lacne glykemii, muze byt OGTT v norme (coz jsem nerozporovala), poukazovala jsem na to, ze:
- pokud je lacna glykemie v norme a ogtt v norme, nejedna se o tehotenskou cukrovku. Coz tam pani dr. pise.
A ted ten predmet naseho "sporu" 😀
Tady je uryvek ohledne omezovani sacharidu pred testem:
"Test není ovlivněn, pokud předchozí den sníte něco sladkého, důležité je dodržení doby lačnění před testem (minimalne 8 h). Naopak není vhodné pár dnů před testem omezovat příjem sacharidů. Výsledky testu by pak mohly být „falešně v normě“. "

Pise par dnu pred testem.

A to by me prave zajimala odpoved pani doktorky, zda je vhodne -jeden- den pred testem jit napr. na svatbu, kde do sebe po cely den tlacim dorty, zakusky, kolace a svickovou. A nebo test je vhodne odlozit o den pozdeji, kdy v ramci standartniho stravovani sezeru (oproti svatbe) jen ctyri snickersky.

U nas tehotnym doporucujeme: "jezte jako vzdycky, ale zbytecne se vecer pred odberem nadstandartne neladujte (napr. hamburger v devet a pod.)
Tak by me prave zajimalo, co by na to odpovedela: - jestli by rekla: "No hamburger v devet vecer, to si fakt nedavejte, bo budete mit dost pravdepodobne kvuli tomu falesne hodnotu nad limit." A nebo by rekla: "To je uplne ok!".
Ja si totiz myslim, ze by rekla to prvni...🧐

exbordelar
31. kvě 2024

(Ja jsem se dva dny pred testem omezovala - protoze bych asi nezvladla cele tehotenstvi drzet dietu. Nechtela jsem mit potvrzenou tehotenskou cukrovku. Pri te predstave jsem upadala do deprese 😅. Ale pacientkam doporucujeme se jen den pred odberem vylozene nadstandartne neprasit.)

werumka
31. kvě 2024

@exbordelar Chápu🙂
Tohle je tam zmíněno víckrát v komentářích také (byly tam variace stejného dotazu, jako psala zakladatelka) a odpověď vždy stejná- ne, co sníš večer na to nemá vliv (koláče, nanuky, džus...). Je to fakt vidět z křivky cgm (senzoru kontinuálního měření glykemie) u zdravého člověka. Za dvě hodiny je glykemie kolem 6, pak už rovinka. Rychle cukry dokazou udělat peak glykemie třeba za 30 minut. Ale ne po osmi hodinách. Ani u me jako u diabetika a tím spíš ne u zdravého člověka 🙂

werumka
31. kvě 2024

@exbordelar Ono je na prd, že vlastně na té gynekologii pak lékař neřeší, že ta žena má pár let po porodu poruchu glukozove tolerance, nebo že její dítko může mít v dospělosti sklon k diabetu 2.typu, poruchu pozornosti nebo jiné potíže, které souvisí s hypoglykemii po porodu. Ta zpětná vazba tam není. Gynekolog dořeší do porodu a dál pro něj téma cukrovky neexistuje.

exbordelar
31. kvě 2024

@werumka zajimave. Urcite to tema nahodim v praci. Nejak tomu nemuzu uverit, ze by hambac v devet vecer neovlivnil ranni glykemii. Ma se lacnit minimalne 8h, coz nemusi zrovna u toho hamburgeru stacit... si myslim. Ze se bude proste pohybovat v te horni hranici toho limitu.
A dale - to, co pises, je pravda - to je kazdy doktor specialista, ale uz mnohdy schazi ta mezioborova spoluprace tech konkretnich doktoru - ze si kazdy hrabe na tom svem pisecku, jestli me chapes. To by se melo zmenit.
A kazdopadne zajimavy podmet na vzdelavani sester. To, co tu ted probirane, si myslim, ze nevi ani nekteri doktori 😅

werumka
31. kvě 2024

@exbordelar Hele na mou duši, na psí uši na kočičí svědomí, fakt neovlivní. Ovlivní to alkohol, různé léky, pak nemoc (viroza, nachlazeni), nekvalitní spanek a hladovění. Ale hambac fakt ne. Když si ho dobře vykalkuluju inzulinem, tak za dvě hodky je glymca v normě i u mě. A to má ten inzulín "pomalejší" nástup, protože je podavany z venku.Sladká limonáda je pryč ještě rychleji. Tu ale já testovat nemůžu, protože právě pomalejší nástup účinku syntetického inzulínu to nestihne vykryt. Zkusim Ti najít nějaké ty křivky ze senzoru zdravých lidi, kteří se takhle testovali.

luna03
autor
1. čer 2024

@werumka nooo předtím to bylo jiné, to jsem jedla ale teď pomyšlení na jídlo a chce se mi zvracet , takže je to u mě momentálně takové, že prostě jim hrozně málo tudíž se nedá ani co měřit protože není co 🤷 tak to taky asi nebude nejlepší ale bohužel .. nejsem schopná jíst

luna03
autor
1. čer 2024

@werumka takže když jsem v noci s dcerou naspala tři hodiny, tak to by mohlo mít též vliv?

fifinka2020
1. čer 2024

@exbordelar mám gynekologa, kterému fakt důvěřují, má nastudovane první poslední (někdy až moc🙂 a rikal mi to stejne, co ty - vklidu se najíst, ale večer už nic těžkého, že by to mohlo být zkreslené. Věřím mu plně🙂.

j.a.n.i
2. čer 2024

@fifinka2020 No, určitě se to projevit může, prezeres se, bude tě tlačit žaludek a nebudeš půlku noci spát... A projeví se ten nedostatek spánku, ale ne, že by těžké jídlo po 10 hodinách nebylo odbourání.

exbordelar
2. čer 2024

@j.a.n.i No to je prave to, co si nemyslim. Ta glykemie se pohybuje v nejakem fyziologickem rozmezi - konkretne 3,9 - 5,6. U tehotnych je ta norma prisnejsi - horni hranice 5,1. Hambac v devet vecer by mohl zpusobit, ze v sedm rano, kdy probehne odber, glykemie klesne do normy, ale na te horni hranici - treba na 5,2. Kdyby sla na ten odber treba az v 10, tak by mela treba 4,9.
O to mi jde. Zalezi, co ten clovek vecer sni. Uvadi se minimalne 8h, ne ze 8h lacnit uplne v pohode staci. Mnohdy prave nestaci a to se prave odviji od toho, co konkretne sni, jake mnozstvi, jaky ma metabolismus, jaka ma ta potravina glykemicky index atd.
Kazdopadne zajimave tema. Az si k tomu zjistim pohled odbornika diabetologa nebo aspon internisty, tak pak rada budu pokracovat v diskuzi, protoze ted stojim pred informaci, ktera mi neni uplne znama a nechci tady psat kraviny. Protoze to, ze si neco myslim a jsem o tom presvedcena, tak to neznamena, ze je to pravda. A rada se v tehle oblasti dovzdelam.

angelinie
2. čer 2024

@luna03 Já úplně moc neporadím, ale velmi držím pěsti, ať je těhotenství pohodové. V posledním těhotenství mi také zjistili tu těhotenskou cukrovku, ale různí doktoři měli různě dovolenou a než se všechno dořešilo, poslali mě do dia poradny až někdy kolem 30. týdne. Tam v podstatě nikdo pořádně nevěděl, co s těhotnou, protože tam obvykle brali jen netěhotné dia pacienty, takže mi dali nějakou random dietu. Bylo to pro mě otřesné v tom, že jsem měla opravdu velký hlad celý poslední měsíc těhotenství, kdy jsem začala dodržovat tu dietu (já i běžně hodně jím) a naprosto mi tohle stravování nestačilo. Ve finále mi někdy ve 38. týdnu bylo řečeno, že bych si měla začít píchat inzulín. K tomu už ale nedošlo, protože syn se narodil o 10 dní před termínem. Dodneška mě zajímá, jestli mi byla ta dieta nastavena správně a opravdu všechny těhotné s cukrovkou až tolik trpí hladem, nebo jestli to nešlo i nějak lépe...

werumka
2. čer 2024

@luna03 Jojo, to vliv určitě mělo, podle všeho se to aktivizací hormonů dostalo výš. Nicméně tu glykémii na lačno máš přesvědčivě nad limit - kdyby to bylo na té hranici, pak bych šla na opakovaný odběr v den, kdy ten spánek bude klidný. Z druhé strany - pokud je to nespaní "normou" a ta norma bude zřejmě trvat až do porodu, tak pak není co řešit. ..

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru