Odběr plodové vody. Šly byste v mé situaci?

aurelie34
10. zář 2019

Hezký den, máme zvýšené riziko vývojových a chromozonálních vad z důvodu že je manžel po chemoterapii. Doktor nám doporučil odběr plodové vody. Jsem v 16 tt a mám týden na rozmyšlenou. Šli by jste v mojí situaci nebo ne? Byl někdo na plodové vodě a pak to dopadlo špatně a potratil? Bojím se těch rizik ale zase vím že postižené ditě nechci.

krasna_neznama86
Autor odpověď smazal
Zobraz
barumat
10. zář 2019

Tak předně by mě v tvé situaci zajímalo, JAK VYSOKÁ ta rizika jsou, myslím rizika VVV z důvodu chemoterapie manžela. Od toho se pak dost odvíjí zbytek - pokud je to riziko vyšší než rizika komplikací vedoucích k potratu po AMC, není co řešit a na odběr bych šla. Ostatně já bych šla i kdyby to riziko vad bylo mnohem nižší, jsem v tomhle pragmatik, chci mít jistotu a postižené dítě bych prostě riskovat nechtěla. Jinak tvůj druhý dotaz je bohužel ze statistického hlediska k ničemu. Riziko potratu je po AMC zhruba půl procenta - to znamená, že ti tu skoro dvě stě holek napíše "byla jsem a v pohodě" a jedna napíše "byla jsem a potratila". Co si z toho vezmeš? Chápu tu nerozhodnost. Já byla na odběru, protože mi vycházelo cca 2% riziko downa. Mohla jsem jít na krevní screening (panorama) za cca 13000, kde by bylo riziko falešného výsledku cca 1%. Nebo jít na AMC s rizikem cca 0,5% potratu a mít nejvyšší jistotu, která v prenatálním období získat lze (momentálně jsem před porodem a riziko, že tam něco přeci jen špatně je, je cca 0,0004%). Prostě bych se rozhodovala podle výše rizika VVV (zda je vyšší nebo nižší nebo srovnatelná s rizikem potratu po AMC - podle mého genetika je dokonce podle posledních výzkumů ještě nižší, cca 0,11%), podle svědomí (jak bych se zachovala, kdyby dítě vadu mělo?) a podle rady lékaře. Jinak pokud na AMC půjdeš, rozhodně respektuj doporučení lékaře a dodrž klidový režim. Myslím, že spousta žen zbytečně machruje a pak se diví 😕

makronka222
10. zář 2019

Byla jsem v Gennetu na P7 a v pohode. Doma jsem lezela 4-5dni vkuse. Sla max na wc.

margi23
10. zář 2019

Muzu se podelit o svou cerstvou zkusenost, i kdyz se mi o tom nepise lehce. Pred mesicem jsem byla na odberu z placenty (ve 13 tt). Minuly tyden jsem byla na kontrolni sono s vysledkem, ze miminku nebije srdicko (17 tt). Dle velikosti, bylo uz priblizne 3 tydny mrtve. Doktori nevi pricinu, s tim ze se neda vyloucit ani nasledek odberu. V pripadnem dalsim tehotenstvi bych to uz asi neabsolvovala.

hasara33
10. zář 2019

@aurelie34 ahoj, absolvovala jsem v 18. tt z důvodu rizika DS 1:90, přísně jsem dodržovala klidový režim a všechno je v pořádku. Žádné komplikace jsem neměla, teď jsem v 35. týdnu.

michy123
10. zář 2019

Byla jsem taky na odberu plodove vody v 16tt, a jsem rada ue jsem to podstoupila, riziko Downova syndromu 1:20...nutne je po odberu alespon 3 dny odpocivat. Ja to podstoupila jelikoz jsem nechtela cele tehu myslet na to jestli bude dite zdrave nebo ne. A uz mam 2,5 leteho zdraveho syna

aurelie34
autor
10. zář 2019

Díky všem za vaše zkušenosti. Přesné riziko nevím, ale určitě je vyšší než 1%. Sice dopadl dobře prvomestrální screening ale doktor říkal že ultrazvuk nikdy nemůže odhalit všechny chromozonální vady. Vím jistě že by jsme postižené ditě nechtěli tak že na odběr asi půjdu. Mám sice doma 2 letého syna, ale manžel by zůstal ty 3 dny doma a staral by se o něj abych mohla ležet.

sona_kratochvilova
10. zář 2019

Jestli jste z Prahy tak to zkuste v Gennetu . Jsem riziková ( obezita + vysoký věk) tak jsem měla i vyšší riziko Downova syndromu i když ultrazvuk a i krev byli v pohodě. Odběr plodové vody jsem nechtěla tak mi odebrali krev ze které vzali DNA dítěte a z něj dělali testy,řekli mi i na 96% pohlaví. Někde se tyhle testy draze platí ( as 10-12 tisíc),mě je dělali zadarmo tak se zkuste zeptat ( prý ty placené se posílají do Číny s pravděpodobností 97-98%,ty zdarma se dělají na moravě s pravděpodobností 95%).

aurelie34
autor
10. zář 2019

@sona_kratochvilova z Prahy nejsem ale do gennetu dojíždíme a i mi tam budou dělat odběr plodové vody. O testu z krve mi nic neříkali ale myslím že v našem případě by ani neměl cenu. Nám nejde o Downuv syndrom, ten máme už vyloučený z prvomestrálního screeningu ale spíš na změny a poškození DNA které mohla nést manželova spermie. Tyto odchylky nejde zjistit z ultrazvuku a dají se vyloučit pouze odběrem plodové vody.

barumat
10. zář 2019

@aurelie34 Ve Vašem případě bych taky raději volila odběr, ta rizika jsou nízká a poškození DNA v rámci chemoterapie naopak mohou asi být dost ošklivá. Držím palce ať je vše v pořádku ❤

lenickakl
11. zář 2019

Byla jsem na odberu asi v 17. tydnu, vse dopadlo dobre...

jane46
11. zář 2019

Ze stejneho duvodu jsem byla u obou deti. Dodrzela jsem tri dny rezim "jen na WC", domu jsem si poprve objednala i soukromou sanitku at nemusim busem a do kopce k nam, podruhe uz jsme meli auto. A zbytek tydne relax, manzel OCR. U nas vse v poradku. Sla bych znova.

sonisek
11. zář 2019

Pro tvůj klid bych to podstoupila. Já na tom byla v 17tt,dvojčata,takže dvojitý odběr,ale vše v pořádku a příště (už žádné nebude) bych na to šla a nebála bych se. A já radši dala na rady mého lékaře a dr z genetiky,než na rady z internetu ;)

lenickakl
11. zář 2019

Jinak odber podstoupila i moje mamka cca pred dvanacti lety, kdyz cekala brachu, takze jsem mela info z prvni ruky a ne jedna pani povidala, mam znamou a ta ma znamou, ktera ....... 😅

aurelie34
autor
11. zář 2019

@sonisek no právě že se rozcházejí v názorech. Můj gynekolog mě nikam posílat nechtěl a doktorka na genetice naopak ano ale věřím že ona je více odborně vzdělaná a ví o možných rizicích víc než běžný gynekolog.

barumat
11. zář 2019

@aurelie34 To je rozumné. Neboj se, určitě odběr dopadne v pořádku a výsledky tě uklidní.

matbar
11. zář 2019

Já jsem byla na AMC kvůli riziku DS v 18 tt, strach jsem měla,ale taky jsem věděla,že kdybych nešla,tak se zblázním strachy do konce těhotenství. Samotný odběr byl hotový za chvíli,jen to čekání na výsledek,uff. pak jsem dodrzovala klidový prisny režim,fakt jsem se jen "válela". A naštěstí vše dopadlo na 1, máme chlapečka, kterému budou v listopadu už 3 roky.
Držím palce ať už se rozhodneš jak chceš 🍀

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru