Odběr plodové vody. Mám se bát?

lucinkaka8
29. srp 2019

Prosim ma nekdo zkusenost s odberem plodovky,mam se bat potratu?DĚKUJI

jitule_hrachule
29. srp 2019

@lucinkaka8 Ahoj, obavy na místě jsou, ale když dodržíš klidový režim, který doporučují, tak je riziko 1% .. aspoň pred 3 roky to psali na papíře, který jsem dostala. Pokud ti vyšly špatně nějaké výsledky, tak bych neváhala, lepší než čekat dlouhé měsíce a pak toho litovat.

hasara33
29. srp 2019

@lucinkaka8 ahoj, když dodržíš všechna doporučení po zákroku tak není důvod se obávat 😉

pe_tu_ss_ka
29. srp 2019

Já byla později, po 25tt.. Dodržela jsem klidový režim a nic se nestalo..

emamaira
29. srp 2019

Také jsem byla a říkali mi, že potrat je pravděpodobnější pokud jsi už nějaké komplikace mela- krvácení, tvrdnuti bricha , pak je to asi 1%.

krasna_neznama86
29. srp 2019

@jitule_hrachule naprosto souhlasim

ja byla v cervnu (treti odber) a riziko je 0,5-1%, pri dodrzeni klidoveho rezimu to bude ok... Ty procenta ale neznamenaji, ze potrat byl zpusoben odber plodovky, pricinou mohlo byt neco jineho

makronka222
29. srp 2019

Byla jsem 2x a pohoda.

vaseli16
29. srp 2019

Byla jsem na odberu choriovych klku, ale postup stejny. Nejake riziko tam je, to je vzdy u kazdeho zakroku. Zákrok jako takovy neboli, spise jen neprijemny tlak, netrva to dlouho. Pak hodinku sedis v cekarne kdyby se ti udělalo špatně nebo začaly treba neobvykle bolesti a pak jdes s doprovoden domu.

slunecnice358
29. srp 2019

@lucinkaka8 spis je otázka proč tam jdeš?

lenickakl
29. srp 2019

Byla jsem, nebala jsem se

suromana
29. srp 2019

Mě teď vzhledem k věku 39 let celkem tlačí do dalšího testování na VVV (prvotrimestrální screening mi vyšel 1:711, i když si myslím, že výsledek trochu zkreslilo to, že mi byl dělán až v nejzazším možném termínu 13+6, přestože krev se má ideálně brát ve 12 tt, UZ vyšel ideálně), ale na odběr plodové vody bych nikdy nešla, to riziko potratu 1% je pro mě prostě hodně a nedovedu si představit, že bych potratila zdravé dítě kvůli tomuto vyšetření. Jsou i jiné možnosti, existuje testování z krve matky, sice stojí asi 10 tis., ale to jediné teď zvažuju.

pavla555
29. srp 2019

Já byla u prvního na plodové vodě a u druhého jsem si nechala udělat test z placenty. Oboje bylo v pohodě a pokud bych čekala další, tak jdu zase. Ano riziko tam je 1% a člověk se bojí, ale to se stejně bojíš pořád celé těhotenství 🙂. Jinak určo dodržuj klidovej režim! A co mi říkala genetička, tak z krve nejsou ty výsledky tak přesné jako z placenty či z plodovky a ještě za to zaplatíš nemalej peníz... Držím pěstičky ať je vše OK 🙂

merope
29. srp 2019

@suromana Tak 1:711 je podobný tomu, co jsem měla já a genetička to označila za skvělý výsledek a do žádné plodovky mě nehonila.

krasna_neznama86
30. srp 2019

@pavla555 a hlavne se z krve delaji jen zakladni vady, coz uprimne je k prdu, lepsi je to mit kompletne...

krasna_neznama86
30. srp 2019

@suromana tak v Plzni na genetice by Ti v tomhle tydnu uz screening nedelali, ani ve Fakultce, dela se striktne v rozmezi 10+6-12+6, nikdy mimo tyhle hranice

suromana
30. srp 2019

@krasna_neznama86
Z krve se zjišťují tyto syndromy:
Downův syndrom (trizomie 21)
Edwardsův syndrom (trizomie 18)
Patauův syndrom (trizomie 13)
Turnerův syndrom
Klinefelterův syndrom (XXY)
XYY syndrom (XYY)
XXX syndrom (XXX)
DiGeorgeův syndrom (22q11)
Praderov-Williho a Angelmanův syndrom (15q11)
Cri-du-chat syndrom (5p15)
Syndrom delece 1p36
Wolfov-Hirschhornův syndrom (4p16.3)

suromana
30. srp 2019

@krasna_neznama86
No mě to taky přišlo pozdě, ale byla jsem opakovaně ujištěna, že je to v pořádku a že mě stejně dřív nemají kam nacpat.
Asi jsem to měla zkusit i někde jinde :(
Navíc mě ten výsledek vzhledem k věku nepřijde zase tak špatný, ještě to proberu se svým doktorem.

kajalka
30. srp 2019

Psala jsem to už jinde, ale napíšu to i tady. Jako zdravotník znám spoustu jiných zdravotníků. Při pátrání nad rizikovostí amniocentézy jsem se dostala k infu od patoložky, která se zabývá pouze potracenými plody. Riziko zdaleka není pouze 1%, je mnohonásobně vyšší. Započítávají se tam potraty jen do určité hodiny po amc, u zbytku si patologové musejí cucat z prstu diagnózy u naprosto zdravých dětí, aby ukonejšili rodiče neprosperujícím vývojem. Jde jen a pouze o prachy.

krasna_neznama86
30. srp 2019

@suromana tak vysledek spatnej neni, je to ovlivneni vekem, vahou atd., to taky udela hodne... Bud rada, ze Ti ten screening udelali, znam holky, co jim ho mimo dany termin neudelali...
K te krvi-vadu, kterou jsem mela ja u.prvniho tehotenstvi, se z.krve nedela, takze jsem vdecna, ze jsem.na odberu byla... A v nasledujicich tehotenstvich taky...

adenka84
30. srp 2019

@lucinkaka8 ahoj neni se ceho bat. Ja na plodovce byla u obou deti. Odber se provadi po UTZ kontrolou. Pouziva se umelohmotna kanyla. Ne klasicka jehla. Vpich neboli, jen lechce tlaci. Je to rychle. Dulezite je jen po odberu vydrzet 3 dny v klidu.
Hodne stesti preji.

suromana
30. srp 2019

@krasna_neznama86
Věk 39 let mi to určitě kazí, váha nevím, vážím 58 kg, byla jsem v brněnském prenatalu, kde mi prostě dřívější termín nedali, volala jsem si v 10 tt, byla jsem na testu 13+6, což je poslední možný termín pro provedení testu, akorát se všude píše, že minimálně krevní test by se měl dělat spíš 11-12 tt. Volala jsem tam dvakrát, jestli je ten termín v pořádku, jestli bych neměla jít dřív, ale prý je to tak v pořádku. Ještě to další testování zvážím, sice mi vyloučí 12 syndromů, ale stovku dalších ne, je spousta jiných vážných nemocí, které ani odběr plodové vody nevyloučí. Já jen vím, že na plodovku určitě nepůjdu.

pavla555
30. srp 2019

@krasna_neznama86 a ještě to není tak přesné....

krasna_neznama86
30. srp 2019

@suromana to je kazdeho volba a rozhodnuti... Kazdopadne drzim palce 🍀

krasna_neznama86
30. srp 2019

@pavla555 to je moznx, vzhledem k me predchozi vade, jsem sla na plodovku, jinac to zjistit neslo a ja chtela mit jistotu... Tohle mam v hlave srovnane, vim, jake je starat se.o dite s vvv (mame v nejblizsi rodine) a.vim, ze bych to nezvladla...

purplerain
30. srp 2019

Byla jsem 1x na odběru plodové vody a 3x na odběru choriovych klků. Pokaždé jsem dodržela klidový režim a nic se nestalo. Ovšem na 100 procent ti nikdo nezaručí, že se nic nestane.

priefi
30. srp 2019

@lucinkaka8 ja byla u druheho v sede zone 1:701, spatna krev, utz ok. Na screeningu mi dali zadanku na genetiku. Moje mudra strasila plodovkou, kdezto ja to razantne odmitla, tak placene krevni testy... prisla jsem na genetiku a tam mudra byla doktorka s velkym D a ne podnikatelaka a velkym P. Nechala mi udelat v 16tt integrovane triply s tim, ze pokud riziko klesne pod 500, automaticky mi muze udelat drahe krevni testy zdarma, ze to plati ZP, pokud nas to vyhodi z rizika sede zony, tak neni treba resit. Vyhodilo nas to z rizika. Velky utz ve 20tt byl samozrejmosti se zamerenim na vvv a vvv srdce. Geneticka probrala se mnou vse, krevni testy oznacila v mem riziku za vyhozene penize, zejmena, kdyz by byla moznost jinych krevnich testu, odber plodovky atd.za zbytecne riskantni a navic podotkla, ze ono se to zda 1%, ale kdyz to reknes jinak, a to, ze 1 ze 100 o mimi prijde, tak to uz zni hure, ze? Znam zeny, co sly na plodovku, bohuzel tady o 1% neni rec, jedne se narodilo postizene dite, ackoli plodovka byla perfektni, lekar ji rekl, ze to mohl byt nasledek odberu plodovky, dalsich par porodilo mimi uz kolem 30tt, proste se rozjel porod mnohem mnohem driv nez mel, spolecny jmenivatel byla plodovka, bohuzel tady na koniku jsem potkala i zenu, ktera potratila chvili po zakroku a pritom mimi bylo nakonec naprosto zdrave... proste rupla plodovka a bylo... a dalsi konikovka tady dokonce resi, ze dite da do ustavu, protoze je fyzicky postizene a pritom plodovka byla ok. Nerikam, ze ta postozeni jsou vysledkem odberu plodovky, jen tezko rici, zda odber plodovky neodhali vzdy vvv, anebo ty vvv umi i zpusobit.

2hanah
30. srp 2019

@jitule_hrachule Jo, uváděné riziko je pouhé 1%, ale právě z důvodu, že ostatní důvody potratu po odběru plodové vody se lékaři snaží připisovat jiným důvodům pràvě proto, aby pacientky neodmítaly tento zàkrok, takhle mi to řekla erudovaná osoba, bohužel až po zbytečném a náročném odběru (lékaři, byť zkušenému, se nedařilo nabrat plodovou vodu napoprvé, ale ani napodruhé, takže mi udělal v břiše díry 3!!!!, ten strach co jsem zažila, nikomu nepřeju! A příjemné to teda fakt nebylo!), který sice dopadl dobře, ale byl zbytečný a já ho litovala. Tímto nechci říct, aby tazatelka na něj nešla, pouze poukazuji na další rizika a vyjadřuji nàzor, že bych už tam nešla na pouhé přemlouvání gynekologa, ať màme klid, pouze s vážným podezřením na vvv a pokud bych měla pocit, ze je to nutné a vážně něco nemusí být v pořádku.

jitule_hrachule
30. srp 2019

@2hanah tak to autorka nepsala, proč ji k odběru plodovky posílají, ptala se jestli se má bát a ja odpovedela, ze obavy jsou rozhodně na místě. Já osobně jsem raději chtěla vědět, že vývojové vady které mi vyšly, se z plodovky nepotvrdily. U prvniho jsem se třásla po předchozím potratu celé těhu, nechtela jsem to zazit znovu.

2hanah
30. srp 2019

@jitule_hrachule chápu, taky jsem říkala, pokud bych měla obavu a podloženou, taky bych šla znovu, mě tam ale víceméně "donutila" gynekoložka a genetici, měla jsem 33 roků a od dětství diabetes, vyšla nám moc nízká jedna hodnota z krve, která ale mohla být zkreslená a znamenat cokoliv, genetický ultrazvuk byl úplně v pořádku a já sama cítila taky, že miminko je v pořàdku, nechtěla jsem tam jít, ale doktorka naléhala, až mě zvyklala. A teď màme toho nejúžasnějšího chlapečka, takže mě jen zbytečně vyděsili a dost mi pokazili kus těhotenství, které jsem mohla mít vklidu a hlavně bez stresu.

pavla555
30. srp 2019

@krasna_neznama86 já u prvního špatný výsledek testu a riskovat jsem taky nechtěla a u druhýho, jsem si o to i rovnou řekla, aby to bylo co nejdřív... Já bych se asi taky nedokázala postarat o postižené, někdy mi příjde, že nezvládám ani ty zdravé děti 🙈😂

krasna_neznama86
30. srp 2019

@pavla555 naprosto Te chapu

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru