Ahoj, holky jaký máte názor nebo osobní zkušenost s odběrem plodovky? Jsem v 15tt po IVF a genetice embrya. Je mi 39 let, sreening i všechna ostatní vyšetření i genetika je v pořádku, přesto se mě ptají na odběr, právě kvůli věku. Zatím jsem to odmítla, nechci zřejmě preventivně nic takového. Domluvili jsme se na větší UTZ ještě v 17tt. Ale váhám.
V tomhle připade mi prijde odber uz úplně zbytecny, netreba podstupovat tohle riziko. S cistym svědomím bych odmitla.
@trishe odmítla bych.
@trishe nějaké divné - vždyt máte vyšetřeno už předem. pokud není nic na ultrazuku v nepořádku, nešla bych - je riziko potratu
@trishe my jsme dostali doporučení na odběr ne kvůli věku, ale něčemu jinému. Ale ta rizika po odběru mi přišla poměrně vysoká, proto jsme nakonec volili placený geneticky test Panorama z krve. Je to neinvazivní a člověk má jistotu. Krom věku vyšlo z ultrazvuku něco jinak než by mělo být?
Byla jsem dobrovolne u obou deti, z duvodu nemoci v rodine. Ale jestli u Tebe je duvod jen vek, tak to bych nesla.
@trishe ahoj . Aktuálne jsem řešila podobné . Screening ve 12 TT bez nálezu , tripll testy v nejlepším pořádku . Čeká mne morfologie plodů ve 21 tt a mám nabranou póze pro jistotu genom 18.21 a Down . Jen pro že mi je 43 mne moje gynekoložka ženě na plodovku. Odmítla jsem razantně . Jelikož vyšetření v genetu na potvrdili že vše je v naprostém pořádku. Pokud nesouhlasís nemůže tě nikdo nutit . Genetik v genetu nám řekl že pokud první screening plodů dopladl v pořádku neni důvod se tolik znepokojovat . Je jasné že se může stát cokoli ale odběr plodové vody se mi zdá už v tomto případě absolutně zbytečny
Nerozumím, co by z té plodovky měli zjistit víc než co zjistili při genetickém vyšetření embrya. To doporučuje genetik nebo gynekolog?
@merope mne do toho cpe gynekolog ale genetik řekne na rovinu .pokud jsou dobré výsledky okolo řekne že je jen možnost ale nikoho nenutí. Je to zcela na uvážení tehulky
Holky, co jste se ptaly na genetiku embrya a proc tedy plodovka, tak bylo mi vysvetleno, ze odebiraji bunky na zacatku tomu embryu, ale ze nedokazi odhadnout, jak se dal v tele ty bunkdy budou delit atd. Nicmene muj nazor byl stejny, kdyz genetika jak u nas s manzelem, tam u embrya, tam zkratka verim, ze to bude ok.
@vlasta1981 presne tak, genetik me do toho nezlaci, ale upozornuje na vsechna mozna rizika. I to je pro me zbytecne straseni. Vzdy se muze cokoli stat a nekdy ani testy neodhali vse.
@trishe když jsem se rozhodovala já, tak pro mě bylo podstatné to, jestli je vyšší riziko nemoci miminka nebo komplikací po odběru. Pokud vše jinak vypadá v pořádku, nechtěla bych dobře vyhlížející těhotenství ohrožovat zákrokem. 🙂 Ale věděli jsme, že bysme byli celé těhotenství nervózní z té informace, že ta možnost tam je, takže proto ty panorama testy. Pokud vás i genetik uklidnil, tak bych do plodovky nešla...
Ne, za mě větší riziko při odběru než je teď... byla jsem v 38 na odběru a nebylo mi lehko...
@trishe ahoj, jsem po ivf, take jsme pred tim meli genetiku, vsechno bylo zcela v poradku a lekar v car mi primo rekl, ze pokud nebude na prvotrimestralnim screeningu nejaky problem, tak at se rozhodne nenecham "natlacit" kvuli veku do odberu plodove vody (ted je mi 45 let). Jsem ve 37tt a vsechna vysetreni v poradku, pry je mala ukazkove mimi a kdyby mi nebylo tolik, kolik mi je, ani nechodim do rizikove poradny 🙂
Mne nevyšel uplne ukazkove ultrazvuk. Tak taky rikali, ze plodovka a tak. (Jsem teda trochu mladší..) a presne - nemame 100% jistotu a plodovka by to vyřešila, ale je to na Vás atd atd. Ale vlastne to stejne bylo jako “nepůjdeš na plodovku, tak pak nebreč” proste mi to tam znělo. Krev nakonec vyšla uz líp, takze sem nesla. Kdyby nevyšla krev, šla bych radši na panorama test a až pak plodovka (ldyby i ten vysel blbě).. ale plodovka povinnost neni. Jestli je zbytek okay, nesla bych.
Sousedka ale treba ma tri deti a ta sla se vsema a vsechno v poho. Rikala, ze proste v rodine neco maj a proto do toho sla. Ze to riziko, ze se neco muze stat je fakt maly.. ale to neznamená, ze je to uplne na 100% bez rizika.. jako hromada jiných veci…)
@trishe tak riziko potratu po odběru ve 21. století už je opravdu minimální...nějak nechápu, proč je potřeba tím neustále strašit..mám za sebou prenascan, kterej není 100% a stejně i tak jsem plodovku podstoupit musela.. ale pokud vy jste měla vše v pořádku, tak bych na to nešla 🙂. Pokud by to byl urgent, tak hlavně v klidu a nenechte si nic namluvit na různých fórech a tady..opravdu je to zbytečný 🤦🏻♀️
@anetacoufalova ať si najedete na jakékoliv stránky z pracovišť, kde tohle dělají, tak všude to riziko 1 až 2 producenta uvádějí jako riziko náhlého skončení těhotenství. Takže to není výmysl žen na MK. Můj gynekolog mi to vysvětloval tak, že to riziko tam opravdu je, ale taky hodně záleží na ženě. Na tom kde je umístěná placenta, jestli je žena hubená nebo při těle, jestli nedojde k zánětu plodových obalů po zákroku. Pak se rizika pohybují individuálně od minimálních až po ty 2%.
@anetacoufalova jestliže je zakladatelka po ivf tak dítě chtějí, co bys řekla takovým rodičům, že i když bylo vše v pořádku o dítě by přišli jen kvůli pitomemu odběru plodové vody..
No, to se stane - že asi.
Ono stát se může i během dalších měsíců a porodu- nikdo nikdy nikomu nic nezaručí i v 21 století.
Ja jsem pred takovym rozhodnutim sice nestala, ale v tomto pripade bych rozhodne odmitla. Lekar nam na 1.sceeningu rikal, ze to genetici casto doporucuji, ale ze je riziko 1:100, ze dojde k umrti plodu a jestli bych nastoupila do letadla, kdyby mi rekli, ze je pravdepodobnost 1:100, ze spadne. Ze on urcite ne.
@trishe ja jsem s genetem velmi spokojená . Vše vysvětlili a mám argumenty taky i černé na bílém že není nutno zasahovat do plodovky. Už nejsem nejmladší. Myslím že máme každá právo se rozhodnout a když to někdo chce podstoupit ať to podstoupí
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@trishe geneticke vysetreni embrya?Tak proc potom amniocenteza?