Očkování proti černému kašli v těhotenství. Dal se někdo očkovat?

mishaye
16. dub 2024

Ahoj, sem těhotná v 17tt. Chci se zeptat, dal někdo očkovat proti černému kašli? Je pro dítě bezpečne? Děkuji

lenickakl
16. dub 2024

Nechala jsem se ockovat ve tretim trimestru

linusha
16. dub 2024

@mishaye já to řešila s Dr v listopadu a řekla mi že by to nedávala. Takže jsem dala na její rady

petrab13
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
miasofie
16. dub 2024

@mishaye ahoj, tak já jsem se taky nemohla rozhodnout , ale Dr mi řekla rozhodně ano☝️ ona tedy doporučuje od 30 tt ☺️

fire85
16. dub 2024

V těhotenství se nesmí polovina léků ale ockovani nevadí? Aha ...ne určitě bych neockovala.

irmamala
16. dub 2024

@fire85 souhlas. Nejsem zadnej antivaxer, ale tohle mi taky smysl nedava.

somalicats
16. dub 2024

@mishaye Očkování proti černému kašli je bezpečné a je vhodné až ve 3. trimestru, protože jde hlavně o ochranu toho dítěte - to se totiž narodí už s protilátkami. Čili je menší pravděpodobnost, že bude mít závažný průběh jako novorozenec nebo kojenec v době, kdy ještě nemůže být samo očkováno.

somalicats
16. dub 2024

@irmamala Jedinou kontraindikací v těhotenství jsou živé vakcíny. Ty mohou plod skutečně ohrozit. V případě černého kašle jde o jiný typ vakcíny, není to živá vakcína a je mnohem bezpečnější než ta, kterou dostávala ještě moje generace jako děti (to, že tímpádem "nedrží" tak dlouho, a měla by se přeočkovávat častěji, je věc druhá).

mysh_me
16. dub 2024

@irmamala
@fire85 doporucuje se to kvuli protilatkam pro miminko, dostane je od matky. Urcite je lepsi ockovani v tehotenstvi, nez aby miminko chytilo po narozeni cerny kasel. Miminka se ockuji az od dvou mesicu zivota a chranena jsou az po 2.davce, takze do te doby to muzou pokryt jen protilatky od matky. Ted jak je cerneho kasle hodne, uz jsem cetla o nekolika pripadech kdy se miminko nakazilo. Bohuzel novorozenec s cernym kaslem to vetsinou nezvladne, je to hnusna nemoc a pro miminka obzvlast. Nechci nikoho strasit, jen pisu jak to je. Ja bych urcite udelala vse pro to, abych nakazeni cernym kaslem predesla, pokud je to mozne. Riziko si musi zvazit kazdy sam za sebe… autorce dotazu doporucuji zjistit si co nejvice informaci a poradit se s lekarem 👍 (a tim nemyslim aby doktor rekl jestli ano ci ne, ale nechat si dobre vysvetlit vsechna pro a proti)

gruyerre
16. dub 2024

@mishaye je to bezpečné a doporučuje se to hlavně po 26.týdnu. Jak už je tady psáno, je to ochrana i pro miminka, která jsou nejohroženější skupinou, černý kašel pro ně může být fatální.

aklin
16. dub 2024

@fire85 v životě bych se v těhotenství nedala očkovat. Vůbec nevěřím, že to má výhody. V podstatě nevěřím už žádnému očkování. Po těch předchozích letech jsem začala hledat informace a je znepokojivé, že jde pouze o farmaceutický byznys. Už žadné proti tetanu a nic podobného. Dceři už nenechám nic aplikovat.

bertoldina
16. dub 2024

@mishaye Já se v těhotenství očkovat nenechala, ale to byla jiná situace. Teď bych o tom vážně uvažovala. Ale mám už dítě ve školce a tam se černý kašel vyskytnul.

Známá teď porodila a má velké obavy, všem se vyhýbají. Pokud nemáš problém se takto izolovat, tak bych očko neřešila. Jinak je to na zvážení.

irmamala
16. dub 2024

@somalicats Jsem rocnik 87 a nikdo mi nikdy nerekl, ze bych se mela na cokoli preockovat krome tetanu. Az ted, kdyz jsou toho plna media.
@mysh_me Urcite verim, ze lepsi ockovani, nez pripadna nemoc, ale touhle optikou bych mela resit i tuberu, zloutenku, spalu a vlastne vsechny nemoci, na ktere jsem byla ockovana v detstvi a uz tedy nemam protilatky?

jiss
16. dub 2024

@mishaye obecně jsem spíš pro méně očkování, ale toto jsem si nechat dala. Kdybych bydlela někde na dědině a jezdila autem, tak ne, ale mám starší dítě ve školce, dělám ve školství, bydlím v Brně, jezdím hromadnou dopravou a lidi jsou tu strašně neohleduplní, chrchlají na všechny strany bez roušek, prostě samé rizikové kontakty.

jana_zofie
16. dub 2024

Byla jsem v 31tt. V poradku a bez problemu. Bylo to uz moje druhe preockovani, prvni jsem si davala kdyz se mi preockovavala tetanovka, tedy.asi 5 let predtim.

traveller007
16. dub 2024

@mysh_me Určitě se budu ptát i poté lékařky, ale netušíte náhodou, jak je to s protilátkami u dítěte, když jsem se nechala přeočkovat loni v červenci, nyní jsem těhotná a termín porodu je v prosinci? Přejdou protilátky z očkování 8 měsíců před početím i na dítě, nebo bude potřeba se přeočkovat znovu v průběhu těhotenství? Naštěstí jsem v životě neměla žádnou reakci na očkování, takže bych s tím asi problém neměla, manžel i jeho syn se loni také nechali přeočkovat. Jak zmiňovala @jiss - Brno, cestování MHD, velká koncentrace lidí a ještě novorozenec v zimních měsících, prostě lahůdka pro respirační nemoci 🙄

trilien
16. dub 2024

@mishaye ano a ano. Bola som za to dodatocne velmi rada a trochu v klude. Dcera mala az do 10m zakazane od kardiologa akekolvek ockovanie.

kacka1994
16. dub 2024

Sla bych ve tretim trimestru, ja to nejak prokaucovala... ted uz snad bude mala chranena hexou 🙂
v zahranici se ockuje uplne bezne, to jen tady se to srovnava furt s konkretnima lekama, ktery se nesmi 🤦😂

neptunka111
Odpověď byla odstraněná
Zobraz

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru