Dobrý den, dnes jsem si ve školce všimla letáku, že se tam vyskytují neštovice. Já je v dětství neměla a teď jsem momentálně 17tt. Je možnost, že syn už je infekční. A v zápeti to může chytit i dcera. Moje gyn ordinuje až odpoledne, tak nemám zatím možnost zavolat. Na co se připravit? Řešil někdo podobný problém? Test na protilátky dělá i gynekolozka nebo obvodak? Jsem trochu v nervech. Děkuji za informace.
Pravdepodobnost, ze je tvuj syn uz nakazeny, je celkem vysoka. Pokud nahodou neni, je dulezite ho okamžitě ze skolky stahnout, aby to nechytil v dalsi vlně. O dalsim postupu ee porad s lekarem.
Vím, že moje odpověď je už teď zbytečná, ale to tě nenapadlo nechat se naočkovat, když jsi je sama neprodělala, máš školkové dítě a plánuješ těhotenství? Nejsem velký fanda očkování, ale zrovna tohle bych udělala. Protože onemocnět těhotná je fakt veliký průser. Jestli se syn nakazil, tak infekční bude až den před vysevem a loni jsem četla, že když se necháš načkovat do 72 hodin po kontaktu s nakaženým, mělo by tě ochránit. Ale nevím, jak je to s očkováním v těhotenství.
@not_blond zdravím, toto těhotenství není plánované.Proto jsem dopředu neřešila nějaká očkování před těhotenstvím.
Uvidím co řekne odpoledne lékař. I tak děkuji za váš názor, měla jsem být opatrnější a dopředu si pozjistovat rizika.
Myslím, že v druhém trimestru by to neměl být takový průšvih. Určitě syna stáhni ze skolky. Ještě se nemusel nakazit. Dcera se nakazila až na konci vlny a syn kamarádky vůbec. Ale není to moc kontaktní dítě.
@martina995 Nemusí to chytit, starší dcera je od mladší nechytla a znám víc takovým případů. Ale jestli to očkování není nebezpečné, asi bych ho opravdu zvážila. Do porodu ještě daleko a může přijít další vlna. U těch neštovic je nejhorší, že inkubační doba je až tři týdny, takže to tam lítá fakt strašně dlouho.
@martina995 To riziko je dost vysoke, dcera mela nestovice take ve skolce, pak byla 14 dni doma s virozou a stejne se nakonec po skoro 3 tydnech osypala a za 14 dnu to mela i mladsi...v tehotenstvi je to asi nejhorsi v prvni pulce a pak tesne pred porodem...ale urcite zavolat dr, on poradi.
Myslim,ze v tehotenstvi te nenaockuji,po ockovani jsem nesmela minimalne 2 mesice otehotnet..stahnout dite okamzite ze skolky a nech si co nejrychleji zjistit protilatky z krve..hodne dospelych je ma,i kdyz v detstvi nestovice nemeli,prodelali je skryte...at vis na cem ses..
Test jsem si nechala dělat na infekčním v nemocnici, stál 500, vysledek ale až za tyden.
Pokud vím, udělá vám ho každá laboratoř, ale tam už po mně chtěli 1000 a víc.
Já se právě nechala očkovat teď před druhým, dcera už chodí do kolektivu. Obávám se, že v těhotenství očkovat nelze. 🤔
Jo @eithelwing má pravdu. Po očkování se nesmí nějakou dobu otěhotnět. Když jsme plánovali druhé dítě nechala mi test udělat obvodní Dr. Dcera v té době měla nastoupit do školky.
Nestovice ve druhem trimestru jsou ok, nemaji se prodelat hned na zacatku nebo tesne pred porodem. Pravdepodobnost nakazeni je obecne v uzavrenych prostorach vysoka.
Resila jsem, test na infekcnim v nemocnici, vzhledem k těhotenství výsledky do druhého dne. Když nejsou protilátky, řeší se očkováním i v těhotenství myslím. Zadanku jsem neměla normálně jsem frcela na infekční, koukali na mě sice blbě, ale testy udělali
@martina995 V dětství jsem údajně také neměla neštovice, a tak teď jak začala dcerka chodit do školky, a jsme v očekávaní druhého mimča, tak jsem si zašla k obvoďákovi, který mi vzal krev, ze které zjistil, že jsem měla bezpříznakové neštovice v dětství a mám protilátky. Takhle to měla i moje mamka. Doporučuji zajít a požádat o odběr.
Všem děkuji za odpověď. V pondělí jdu na krev, jsem domluvená s dr. Podle toho se potom odpichneme
@martina995 Tak ať to dopadne dobře! Často si zdravotníci myslí, že neštovice proběhly bezpříznakově, já je třeba fakt nechytla, přestože mě cpali odmala ke každému nakaženému dítěti.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@martina995 test se dělá z krve. Takže myslím, že odběr může udělat i na gynekologii. Na co se v případe nemoci připravit, nevím. Také jsem je v dětství neměla. Nechávala jsem si dělat test na dětské nemoci v létě a dle výsledků jsem se nechala pak naočkovat. Ale to vše jsem vyřizovala PŘED plánovaným těhotenstvím.