Ahoj holky..
Muzu se zeptat,je tady někdo kdo jedl v těhotenství normálně slaninu?
Jen koupenou a danou na pečivo.
Snedla jsem 3 plátky a přečetla jsem si ze v ni muže byt listerioza.
Tak mám strach.
Jedl ji někdo? Nějak častěji třeba?
Mockrát dekuji❤️
V tehu se treba nedoporucuje ani skorice, pastiky... ja nejedla jen to, o cem jsem si myslela, ze by mohlo byt nebezpecne. Zbytek jsem omezila.
@name6 to zalezi jaka slanina, jestli neco ala angl.slanina, tj.tepelne opracovane maso, tak by to melo byt ok, jsou i slaniny, ktere nejsou zepelne opracovane a jsou skoro syrove, trochu vyuzene. Nicmene vzdy muze byt blba shoda nahod a na krajenem salamu muze byt listerioza, ale to mas i se zeleninou atd.,
Hele nějaké bakterie můžeš do sebe dostat z mnoha míst - jíš v restauraci? Co když do salátu špatně omyli zeleninu nebo okurku nakrájeli stejným nožem jako předtím maso? Salmonela je na světě. Co taková zmrzka v létě? Jakékoliv občerstvení v létě kdekoliv.... doma špatně omyješ zeleninu, v krámě si koupíš sýr, který krájela prodavačka, která ten večer skončí na pohotovosti se střevní chřipkou.... rizikové je kde co. Buď budeš řešit každou věc a úzkostlivě si to hlídat, nebo se prostě normálně najíš 🙂
@name6 neboj, bude to v pohodě. Taky jsem jedla vše. Jestli se bojis, hoď to příště na panev, to je pak úplně bez rizika. Jinak spíš bych si davala bacha na zmrzlinu u stánku, na cerstvou zeleninu, tu pořádně umyj. Moc nejez nepasterizovane syry, ale ty maji stejně snad jen ve spešl syrarnach. A co jsem vysledovala, parkrat to bylo v uzenem lososu.
jedla jsem slaninu, hermeliny, salaty s majonezou, stejka na krvavo, ... dokonce i vajicka na hniličko :D
Jedla jsem úplně všechno, ale samozřejmě ne na kila. I tataraka jsem měla. V podstatě je v dnešní době riziko ve všem. Pokud toho nejis nějak hodně moc tak si myslím, že si člověk klidně může dopřát co má rád.
@name6 Literióza může být ve všem (resp. ty bakterie JSOU ve všem). Šunka, sýry, ovoce a zelenina, zmrzlina....Tak nějaká základní opatrnost je asi na místě, nejíst podezřelé věci, co ležely x hodin v teple, ale jinak bych to fakt neřešila.
Jinak co já si pamatuju, tak se pomnožená listerióza při kontrolách našla na uzeném lososovi, syrečcích a ve zmrzlině.
Jim slaninu normálně. Stejně tak i jiné uzeniny (a dokonce i paštiku jím!). Vyhýbám se pouze nepasterizovaným sýrům, syrovému masu, majonéze a úplně syrovým vejcím. Pečlivě si myju ovoce a zeleninu.
Jinak na začátku těhotenství mi doktorka pouze řekla, že nemám pít moc alkoholu, jíst syrové maso a kouřit.
@name6 celá hysterie okolo listerie je zbytečně nafouklá... Pokud má člověk základní hygienický návyky, není prase a nakupuje u stále stejných dodavatelů, tak je riziko minimální... ano farmářské trhy, food festivaly, jak psala @bayt věci neznámého původu, co ležely někde x hodin, tam riziko je, ale jinak vůbec... Je celá řada nemocí a komplikací, které jsou pro těhotnou daleko nebezpečnější, ale veřejně se o tom nemluví a všichni jsou v klidu... Já jsem hygienik ve 25 tt a děsí mě tedy úplně jiné věci než slanina... 🙂 Tu samou slaninu jako ty si koupilo dalších tisíc lidí a statisticky minimálně dalších 10 těhotných... 🙂 buď v klidu...
Když tu zmiňujete tu zmrzlinu ze stánku, mohu se zeptat, co přesně by na ní mělo být závadného? Přeci jen se točená dělá z hotového prášku a vody a pak se hodí do stroje na zmrzku. ☺️
přestaň řešit kraviny a užívej si těhotenství.
@name6 Moje doktorka zastavala nazor, ze nic se nema prehanet a at si dam co chci. Kdyz jsem ji rikala, ze mam chut na sushi, tak odpoved znela a jaka je prevdepodobnost, ze najednou neco chytnes, kdyz do te restaurace chodis roky a nikdy ti nic nebylo, tak si v klidu jednou za cas dej. Takze slaninu, pokud ji jis casto a nikdy nebyl problem, bych si klidne dala.
@priefi
ne vsechny uzeniny jsou tepelne opracovane,nektere salamy jsou jenom susene,treba takovy lovecak nebo polican tepelne opracovane nejsou 🙂
@gruyerre ja jsem v tehu zmrzlinu nejedla,jenom balene nanuky a pamatuju si,ze kdyz jsme byli na tabore tak jsme taky meli zakaz jist zmrzlinu krome balenych nanuku kvuli salmonele
@speku co desi tehotnou hygienicku? 🙂
@malinkaelinka
okurku nikdo v restauraci krajet stejnym nozem jako maso urcite nebude,maji dokonce oddelene prkynka,nesmi se to michat.ona ta pripadna zaloba by jim za to nestala.my jime v restauracich docela casto a ja jsem vzdycky kdyz jsem si nebyla jista,ze treba v kremu na dortu nejsou syrove vajicka tak jsem se zeptala a kdyz slo o maso nebo morske plody tak jsem jim vzdycky rekla,aby se ujistili,ze to bude dobre propecene protoze jsem tehotna
prodavacka,ktera kraji syr ma rukavice.
@zelenaesmolda já vím, sama jsem v restauraci pracovala 🙂 Ale lidi jsou jen lidi, někde je fofr, Franto podej mi tohle, jen to ukrojím.... stát se může všelicos... rukavice se může protrhnout.... ale to je tisíc kdyby kdyby, člověk si to nesmí připouštět, jinak by se zbláznil. A tak byl myšlen i můj původní příspěvek 🙂
@malinkaelinka
rekla bych,ze vseho s mirou 🙂
@zelenaesmolda no hodne zalezi JAKA restaurace.Ja pracovala ve vice.Sice vesnickych ale jezdilo hodne lidi a ta posledni se tvarila dost luxusne.
A teda zvlast noze a prkynka nebyly.Teda pri vareni ne.Pri kontrole se to nejak dokupy dalo 😄
@luckylee
tak my zijeme v zahranici takze chodime jist tam a oni si to vsechno dost hlidaji,nikdo tohle riskovat nebude,nekdy je ta jejich bezpecnost prace az prehnana 🙂
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
jedla a ne malo, ale je potreba se zajimat o kvalitu a jestli je tepelne upravena, nebo se upravit muai.... ale tohle resim i netehotna... nikdy by me nanapadlo resit extra slaninu, ono je totiz riziko prakticky u kazdeho jidla