Mobilizace kostrče v těhotenství

janule1940
23. črc 2019

Dobrý den, byla jsem dnes u rehabilitačního lékaře a ten mi předepsal fyzioterapii, 6 sezení, které absolvuji v průběhu 2 měsíců. Bude se jednat o cvičení podle Mojžíšové, mám tam ale napsáno i mobilizace žeber a kostrče. Lékařka mě upozornila, že se mobilizace kostrče dělá přes konečník. Jenže já se všude dočítám, že se nedělá před 36tt kvůli možnosti předčasného porodu po mobilizaci kostrče. Já jsem 23tt. Na fyzio budu docházet přímo tam na rehabilitaci do nemocnice. Máte někdo zkušenost? Dělali někomu z Vás mobilizaci kostrče i v tak nízkém stupni těhotenství?

jednaholkaa
23. črc 2019

Ja na tom byla, ale kvuli otehotneni. V tehotenstvi by me tam nikdo nedostal..To mi prijde i divne..ma to vliv i na panevni dno a dost to boli.

lennus
23. črc 2019

@janule1940 Absolvovala jsem dvakrat, ale mimo tehotenstvi a vvtehotenstvi se v tom fyzio vrtat nechtel. Nedoporucuje se to!

jeanny13
24. črc 2019

doporucuje se to ale prave az po 37.tt, muze to usnadnit porod. Byla jsem ve 38.tt. Dalo se to, nebylo to nijak strasny. Porod byl pohodovej pak ve 41.tt

lindikova
24. črc 2019

Byla jsem v 38tt, dřív na kostrc určitě ne. Samotná mobilizace je spis pocitově nepříjemná, ale jinak vůbec! A moc to pomaha.

zlorenka
24. črc 2019

Coze! Me ortoped vyhnal, ze v tehotenstvi se mnou stejne nikdo nic delat nemuze. Zajimavy.

janule1940
autor
24. črc 2019

@zlorenka no, já jsem z toho taky trochu paf. Byla jsem u rehabilitační lékařky v nemocnici. Původně kvůli křečovité bolesti vedle pupíku. Prohlédla mě - cca 10 minut, zjistila hyperlordózu a omezenou hybnost žeber, plus palpační bolestivost kostrče. Je pravda, že když déle sedím, kostrč mě pak při vstávání bolí. No a napsala mi rehabky - cvičení dle mojžíšové, měkké techniky odb. II. - mobilizace kostrče a žeber dle KR. Poprvé jdu zítra a jsem připravená odmítnout tu kostrč. Aby se mi nakonec nestalo, že porodím ve 25tt, budu bez miminka a po 5 letech soudů mi nějaký soudce řekne, že lékařka nepochybila.

zlorenka
24. črc 2019

@janule1940 ja sla za ortopedem prave kvuli krizi/kostrci, nebyla jsem schopna sedet dyl jak deset minut v kuse :D ale mojzisovou nic nezkazis 🙂

hermij
24. črc 2019

@janule1940 Jaňule, holky nade mnou sice popisují šílené zkušenosti, ale ať máš i jiný pohled. Jsem fyzioterapeutka. Někteří lékaři na těhule raději nešahají, protože se bojí "co kdyby". Prostě těhotná ženská je nejhorší pacientka. Neznám Tvého dr., ale toto jeho rozhodnutí dokonce s nadšením označím za "uvědomělé a rozumné". Předpis FT na rehabilitaci je pouze jakýmsi "doporučením". Fyzioterapeutka, za kterou přijdeš, by si Tě sama měla znovu vyšetřit, doptat se Tě na Tvé obtíže a DLE VLASTNÍHO ÚSUDKU s Tebou může dělat klidně zcela jiné techniky, než co si myslíš. Nebude Ti hned po příchodu strkat prst do zadku, aniž by Tě předem vyšetřila. To by pak nebyla vzdělaná fyzioterapeutka, ale robot :( Může Ti nabídnout mobilizaci per rectum, ale jsou i jiné způsoby, jak se dá kostrč mobilizovat. Záleží na její specializaci a jaké kurzy absolvovala. Klidně si ji omrkni na internetu, pokud o ní něco dohledáš. Všechno, co by se Ti nezdálo, můžeš odmítnout. Ptej se na rizika... Holky, co mají ošklivé zkušenosti, o tom moc hezky nepíšou :-/ Kdoví, komu se dostaly pod ruku 😢 Opravdu odbornic na těhulky v ČR není mnoho.
Jsme vysokoškolsky vzdělaní zdravotničtí profesionálové a musíme se neustále dále vzdělávat (povinnost ze zákona). V mnoha oblastech jsme vzdělanější, než lékaři. Tím, že se nyní zatvrdíš a budeš "připravená odmítat", se možná zatvrdíš proti profesionálovi, který se Ti bude snažit pomoct. Ber to z nového pohledu - máš zadarmo!! možnost nechat se opečovávat, nechat si poradit, posílit svalstvo, naučit se pracovat s pánevním dnem, což Tě připraví na porod, můžete se pobavit, jak cvičit po porodu... snad se dostaneš do rukou opravdu nějaké profesionálně a budeš mít dobrou zkušenost 🙂

janule1940
autor
24. črc 2019

@hermij Děkuji moc za profesionální pohled. Ta fyzioterapeutka má dveře hned vedle paní doktorky, je to totiž nejbližší ordinace mému bydlišti, kde mojžíšovku dělají. Já nemám nejmenší obavy z toho, že by mi někdo strkal prst do zadku😀 Myslím, že při porodu jsem zažila horší věci a chápu, že jste profesionálové a pokud je toto nejlepší metoda, tak s tím prostě nemám problém. Stejně tak se nebojím bolesti, celkem s ní umím pracovat a nebojuji proti ní. Opravdu mám jen obavu z toho, že se zatím všude dozvídám, že se tento typ mobilizace do 36tt nedělá a že hrozí předčasný porod. A prostě cítím obavy. Když jsem se minule cítila podobně, potlačila jsem to, dala na "profesionální názor" zdravotníka a skončilo to tak šíleným porodem, že jsme se z toho dostávaly s dcerkou 5 let. Tak už jsem prostě obezřetná. Dnes budu ještě konzultovat telefonicky s jednou fyzio, která se dlouhodobě orientuje jen na těhotné ženy, ovšem ta bohužel bere až od října a to je pro mě pozdě. Takže já tuto techniku apriori neodmítám, ale dokud o ní nebudu mít dostatek relevantních informací, které mě přesvědčí o tom, že je pro mě a miminko bezpečná, nechci ji podstupovat. Takže asi tak jsem to myslela s tím odmítnutím🙂 Já byla na tom vyšetření včera a hned zítra mám první návštěvu fyzia, takže nemám moc času vše pozjišťovat. Možná se k té mobilizaci per rectum dopracujeme až u posledního sezení, ale opravdu dokud si nebudu jistá bezpečností této metody pro mě a miminko, nechci ji podstoupit.

hermij
24. črc 2019

@janule1940 Super, tohle je dobrý postoj 🙂 Jste dostatečně informovaná, takže si jen pohlídáte, zda fyzioterapeutka bude dobře postupovat ;)

zlorenka
24. črc 2019

@hermij muzu se zeptat kdyz vas tu mame (pardon autorce za offtopic), je mozny, ze se po porodu ta kostrc posunula/nevratila kam patri? Jakoze kdybyste chtela udelat sed leh na tvrdem, tak je citit ze je kostrc posunuta vic ven (a samozrejme to boli, kdyz se na to prenese vaha :D) nemuzu se dopidit jestli je to fyziologicka zmena anebo mam znova otravovat toho ortopeda :D

hermij
24. črc 2019

@zlorenka Je možné, že je kostrč v nefyziologickém postavení (a to i bez porodu, může se stát při úrazu). Nechodila bych za ortopedem, spíš za rehabilitačním lékařem, anebo může žádanku na rehabilitace vypsat i obvodní nebo gynekolog. Ortoped taky samozřejmě, ale já mám zkušenost s dlouhými objednávacími lhůtami :D

zlorenka
24. črc 2019

@hermij diky moc, popatram 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru