Maminky ty které jste měly zvýšebou hladinu cukru potřebuji radu prosím: Minulý týden jsem měla cukr 5,3 a dnes 5,1 ani hrníčky mi pít nedávaly že nemůžou. Tak mě doktroka poslala do dia poradny. Tam my daly glukomer, jehlicky a prouzky at se picham do prstu a vidim hladiny cukru... Je to prej jen minimalne zvysene ze se nemam o miminko bat ze bude v poradku, ale ja mam stejne strach mate nekdo podobne zkusenosti
co to je za hloupost, já šla na oggt po testu z prstu a to jsem měla 5,2, z krve 4,9, ale to nevěděli hned..doktorka mi říkala, že ještě nedávno byly normy do 6,2, pak se to srazilo na 5,9. Takže to jsi úplně v pořádku.
Naprosto normální hodnoty, není důvod panikařit. Já mám cukrovku 2. typu na celý život, tohle je jen pseudoproblém vytvořený jen tím, že nějaký blb posunul normy. Bavila jsem se o tom se svoji diabetožkou, gynekologové ji posílají houfy těhulí a plní ji ordinaci a nakonec to dopadne jako u mě - že při propouštění z porodnice se nikdo ani neobtěžovat mi změřit glykémii. Prostě Kocourkov, nic víc.
@astyna standardně se v současné době ogtt nedělá při hodnotách nad 5,1 a krev se bere ze žíly - posílá se pak rovnou do dia poradny, jen někteří gynekologové chtějí ogtt při hodnotách do 5,6 podle starších norem
@janulkar99 Neboj, nepřeháněj to se sacharidy a kdyby se ti hodnoty zvyšovaly, jsi hlídaná v dia poradně, určitě máš zapisovat a jdeš na kontrolu. Tvoje hodnoty jsou opravdu hraniční, takže o miminko bych se nebála
@eloise02 Myslím, že tím blbem myslíš tu mezinárodní studii, kde se ukázalo, že pro dítě jsou rizikové hodnoty nad 5,0 a výš při klasickém ogtt 😉 Na blogu mám článek, tak prosím nešiřte nějaké klamné informace.
@astyna Žádné takové limity nebyly. Limit byl mnoho a mnoho let nastavený na 5,6. Až do doby, co se vytvořila právě mezinárodní studie, která zkoumala vliv glykémií na miminko u desetitisíců žen. Po této studii doporučuje plošné testování i WHO 🙂
@astyna Víc bys měla věřit tomu, co je schválené česku diabetologickou společností a českou gynekologicko-porodnickou společností 🙂 Oni ti, co pracují v laborkách, jsou často lehce zmateční. Krev se musí opravdu brát pouze ze žíly. Z kapilární krve může být odchylka 20% ale i víc...
taky mi rikala ze jak jsem cekala prvniho syna 4 roky zpatky byly jine hodnoty nez ted, ze to tedkom zvedly jsem prave z toho uplne zmatena byla a jsem. Hlavne mi jde o mimisko at je zdrave aa vse tak jak ma byt.
@janulkar99 Ona se snížila jen ta lačná. Zbytek se naopak výrazně uvolnil. Ta studie byla v tomhle určující, protože do té doby se žádná taková nedělala (vycházelo se z hodnot pro netěhotné ženy a z toho, jestli je fakticky ta žena ohrožena vznikem diabetu 2.typu). Ale ta studie HAPO prvně zkoumala vliv glykémií na miminko v bříšku. Hodnota 5,1 pro netěhotnou ženu je v pořádku. Ale po miminko už představuje zvýšené nároky na jeho slinivku. V době, kdy se potýkáme se stoupajícím výskytem diabetu 2. typu, je to jedna z možností, jak tomu předejít. Glukometr máš pro to, že v těhotenství se vlivem stoupající hladiny hormonů zvyšuje i inzulinová rezistence, takže z glykémií 5,1 ve 25. týdnu můžou být glykémie kolem šesti ve 30. týdnu Ale jelikož nikdo dopředu není schopen určit průběh u jedné konkrétní ženy, tak je dobré to kontrolovat doma glukometrem, abys viděla, jaký trend u Tebe glykémie mají. Často se úpravou stravy podaří udržet glykémie v pohodě až do konce těhotenství 🙂
@jipe Pobavilo, jako s hodnotami 5,2 má slabou cukrovku??? Tak si přečti ten článek, na který tu je odkaz a dovíš se, že to by musela mít na lačno více než 7.
A já i po jeho přečtení zastávám názor, že toto je jen spousta humbuku pro nic za nic. Pokud by ty hodnoty byly řekněme okolo 10, ale plašit při tomhle? Proč?
@astyna Tak pokud má lékařka atestaci z diabetologie a bude řešit tvou poruchu glukozové tolerance po porodu, tak se jí do toho samozřejmě nijak nehrab, protože za to opravdu nese plnou odpovědnost ona 🙂 Ale jestli je to gynekolog, který neřeší metabolické poruchy, tak bych se raději poptala ještě jinde... Nerýpu a a ni se nechci nijak přít, každá děláme to nejlepší, co můžeme.
Synovi budou 2 roky a byla jsem ve dvou laborkách v Praze a obě dvě mají stejné limity vylepené na zdi. Takže já an netušila, že se něco měnilo. U syna jsem měla hodnoty nepatrně vyšší a váhu měl normální - 3,3 kg.
Třeba se to brzo nebo hned vyřeší po návštěvě té dia poradny. Mávnou nad tím rukou a už tě nebudou zvát...Já jsem ráda ,že nikam nemusím, i tak toho mám plné kecky s batoletem 🙂
nene já jsem byla v laborce Aeskulabu v Praze, která je velkým odběrovým centrem. Sestra mi vzala krev, otestovala, pak přišla doktorka mi říct co a jak budeme dělat dál. Jediné, co se změnilo, bylo to, že už nechtěli po mě neslazený čaj a do toho glukozu, ale už ji mají přímo namíchanou.
@astyna Tam opravdu záleží na tom, jaká je glykémie z žilní krve. Ta je určující a podle té se taky ta studie dělala. Kapilární krev má odchylku, která se po vypití glukózy ještě zvyšuje. Pokud jsou glykémie z žilní krve na lačno pod 5,1, po hodině do 10,0 a po dvou hodinách do 8,5, tak se o cukrovku nejedná.
Já se snažím fakt přes Aeskulabem varovat, pak to znehodnocuje celé to testování, protože se na výsledky nedá dost dobře spolehnout...
@astyna Oni by v takových laborkách ten test vůbec provádět neměli, protože z píchnutí do prstu a vyhodnocení na glukometru se vůbec nedá určit, zda je možné v testu pokračovat nebo ne. V těch svozových laborkách to ale jinak dělat nejde. Aeskulab má tuším v Praze na Budějovické přímo laborku a tam to opravdu vyhodnocují ze žíly přímo na místě. Ale na pobočkách ne.
@janulkar99 ahoj, ja mela u OGTT jednu hodnotu lehce zvysenou (2. odber mi totiz udelali za drive nez za hodinu po 1. ...), Jinak veskere dalsi hodnoty, ktere jsem si kdy merila sama ja nebo v laborce z krve vysly krasne. Uz jsem slysela od hodne zdravotniku, ze je ted obrovsky narust tehot.cukrovky (docela by me zajimala nejaka statistika, kdyby byla...). V laborce mi bylo receno, ze od doby, kdy zacali pouzivat zkumavky podle doporuceni ceske dia spol., tak jim prudce narostl ten pocet lidi s cukrovkou, odhadem pry tak ke 30 procentum! Pak ani v dia poradnach nestihaji a neni vyjimkou, ze tehule cekaji 2 mesice na 1.kontrolu...
tak nastesti tam kde chodim ted ja dnes jsem tam byla pooprve tehotne maji prednost zaklepete a jdete na radu zhruba co 4 tydny to vychazi. 2 testy mi delaly z zily prvni jsem mela minulou stredu 5,3 a druhy dnes z zily 5,1. tak me suply do dia poradny ani ty hrnky jsem nepila ze nemuzou mi to dat. u prvniho syna nic a ted toto. no at uz je konec cervence at uz mam i porod za sebou at jsem v klidu. a u cukrovky se rodi normalne nebo cisarem radeji bych normalne a at to prijde samo. Protoze jsem kdesi cetla ze s vysokou cukrovkou cisarem. prvni syn se narodil a mel 4kg a cukrovku jsem nemela
@janulkar99 Pokud je cukrovka kompenzovaná na dietě, tak se nevyvolává dřív a rodí se normálně. Císařem se kvůli cukrovce určitě nerodí.
tak to jsem rada at jsi maly rekne radeji sam az se mu bude chtit na svet mezi nas
@luj89 On ten nárůst je bohužel způsobený strašně často tím, že laborka nabere jednu lačnou a doktor hned vypíše žádanku na diabetologii. Je to jedna z nejčastějších chyb, které se dělají a zbytečně plní diabetologie, protože po opakovaném odběru lačné se mnohdy cukrovka vůbec nepotvrdí. Chybovost při testování má bohužel často za následek zbytečnou žádanku na diabetologii. Než vešly v platnost nové limity, tak se počítalo s nárůstem tuším těch 20% - přičemž zase ale o něco spadnou díky tomu, že limity po zátěži se uvolňovaly.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
je tady diskuze - tehotenska cukrovka -podivej se doni,je tam plno rad a doporuceni.......taky mam teh. cukrovku -diky diete mam zatim dobre hodnoty....