Ahoj holky,
chtěla jsem se zeptat, na vaše zkušenosti, postřehy,...Včera jsem byla 16+6 a jelikož jsem na neschopence, můj den vypadal asi takto. Ráno jsem poklidila, pak jsem uvařila, odpoledne jsem hlídala půlročního synovce (krátce jsem ho přenášela - má přes 8kg) a pak jsem s ním byla na 2 hodinové procházce, kdy jsem tlačila kočátek i do kopce, ale nepřišlo mi to nějaké těžké. Potom jsem byla docela unavená, tak jsem doma už jen polehávala. A večer když jsem šla do sprchy jsem na kalhotkách zjistila malý flíček čerstvé krve, hned jsem se několikrát utřela toaletním papírem, kde krev byla také. Osprchovala jsem se a jeli jsme na pohotovost, ale od té doby jsem již nekrvácela. Tipuji, že ze mě mohla vytéct cca 1 polévková lžíce krve. Paní doktorka mě vyšetřila, viděla ve mě už jen trochu hnědé krve, udělala UZ vaginální i přes břicho a nic nenašla, ještě se šla ohledně něčeho radit se zkušenějším kolegou a pak mi řekla, že mě pustí domů, mám mít klidový režim a kdyby se to opakovalo, mám přijet, když ne, stačí kontrola u mé gynekoložky podle plánu. Od té doby je zatím vše v pořádku, občas ze mě vyjde maličko hnědých cucíků, což je asi pozůstatek ze včera. Ve zprávě mám dvě věci co mě zaráží: placenta na přední stěně 2,8cm od VB zasahuje k VB (to mi řekla, že se ještě může změnit tím jak se děloha bude zvětšovat) a poloha plodu labilní. Jinak mimčo se hýbalo, mělo vidět srdíčko. Občas mě i pobolívá břicho jako při MS, beru na to magnesium, včera ale nic, kromě toho zakrvácení mi bylo dobře. Stalo se vám to některé? Nevíte, co to mohlo způsobit? Mám se bát? Jsem už od včera strašně vystresovaná, moc se bojím, nevím co bylo špatně.....paní doktorka řekla, že něco to způsobilo, ale co prostě neví. To, že jsem tahala synovce a kočárek podle ní ne...... 😒 Moc děkuji všem předem za vyjádření.
Ahoj, mně se stalo něco podobného den před vánoci - to mohl být přesně začátek 17. tt. Byli jsme v zahraničí, ráno sex (sice něžný, ale přesto ho tu zmíním) a pak jsme šli na delší procházku po pobřeží, tzn. po rovině. Jak jsme došli do cíle, taky jsem si našla na kalhotkách krev - už byla hnědá, a na papíře pak nic. Vzhledem k tomu, že jsem už pak vůbec nekrvácela, nic mě nebolelo, byla jsem v zahraničí, tak jsem si akorát nastolila klidový režim a odpočívala. A všechno v pořádku, miminko roste jak má 🙂 Ale musím říct, že teda vyplašená jsem byla dost.
A poloha plodu labilní - to znamená, že se hýbe, protože má v bříšku spoustu místa a není stabilní, ne?
Neboj, všechno bude ok 😉
@hany_bany Moc děkuji 🙂 Ač to bude znít hloupě, jsem ráda, že nejsem jediná komu se to stalo a přesto vidím, že to nemusí nic znamenat, ne že by jsem to přála i jiným , jen že vidím, že to i přes to může být vše ok, jestli mi rozumíš 🙂 Už jsem malinko klidnější. S tou polohou to bude asi přesně tak jak píšeš 🙂
@danielama Já jsem to šla taky honem řešit na koníka, neboj 🙂 Pokud to hned přestalo, tak je to ok. Jo a k tomu pobolívání v podbřišku - to je taky normální, děloha se napíná a roste... A někdy teda mám dost křeče, jak se mi hýbou střeva, která jsou tam taky teď tou dělohou utlačovaná. Vzniká v nás nový život a to není jen tak 🙂
Stalo se mi něco podobného, taky tahání těžkých věcí a následovalo slabší krvácení a špinění, nechali si mě tedy v nemocnici na 3 dny, nic nenašli, jen zjistili, že mám nízko placentu, tak, že to je tím a může se to opakovat a pokud se placenta nezvedne, půjdu na císaře, naštěstí pak už bylo vše ok a rodila jsem normálně.
Ahoj, tak já připojuji svůj názor, jelikož ta zpráva co ti dr. napsala je podobná té mojí co jsem měla s malou. Také jsem začala v 18tt krvácet, asi stejně jak píšeš ty, také jsem hned jela k doktorce a řekla mi, že to vypadá, že mám přehrnutou placentu, (v nálezu jsem měla to samé, placenta na přední stěně 2,5 cm)...řekla mi ať mám klidový režim a hned mě nechala doma, měla jsem dva dny před svatbou...takže ani tancovat jsem nemohla 🙂 ale vše se zvládlo. Ještě mi říkala, že z 95% se to upraví jak miminko poroste a placenta může být nakonec v pořádku, mě se to tedy neupravilo, takže jsem měla tzv.placenu praeviu...ale to případně pokud tě to bude zajímat napíšu později 🙂 ...každopádně se neboj i přes tuto komplikaci mám zdravou a krásnou holčičku a vše bylo vpořádku 🙂...a může se to vážně upravit 🙂 hlavně se nestresuj a buď v klidu, aby i miminko bylo v klidu 🙂 držím palce 🙂
@iveet1 Děkuji moc. Určitě mě zajímá vše, obzvlášť pokud to máme podobné 🙂 Mě právě k té placentě řekla, že to není ideální uložení, ale že teď je ještě brzy dělat z toho nějaké závěry, že jak děloha poroste, může se její uložení změnit. Ale že by to krvácení bylo z toho, to mi nepotvrdila. tak nevím 😒 Jinak už jsem klidnější, hlavně díky vám tady a vašim příspěvkům 🙂 Jsem ráda, že nakonec vše dobře dopadlo a věřím, že to tak bude i u mě.
@danielama Určitě bude, pokud to bylo takto málo a nepokračuje to...tak to bude vpořádku 🙂 🙂 já to měla celé složitější a nevím jestli má cenu popisovat ti vše, ať tě raději neděsím 🙂 ale to nechám na tobě, protože jak píše katerina32, tak se to v hodně případech upraví a potom rodíš normálně 🙂 já tedy rodila císařem, jelikož ta placena byla pořád na přední stěně a tudíž bych miminko přes ní neporodila přirozeně....ale vše mi naplánovali o něco dříve než byl termín, aby nedošlo k přirozenému porodu a vše bylo nakonec naprosto vpohodě 🙂
@danielama ...jasný určitě není problém, ozvy se kdykoliv 🙂...ten můj průběh vůbec taky nemusí znamenat, že to tam při přehrnuté placentě má každá maminka 🙂 takže to člověk musí brát s rezervou 🙂 protože já si fakt užila 🙂 ale něco špatného i pro něco dobrého 🙂 .....tak držím palečky, ať se vše upraví a máš nakonec pohodový průběh porodu 🙂
@danielama já si myslím, že to z nošení dítěte nebo tlačení kočárku být nemůže, já když jsem čekala druhou dceru, tak jsem první dceru, která měla 2,5 roku a asi 16 kg taky občas chovala, dokonce jsem ji někdy spící vynášela do schodů, do svého pokojíčku,když mi usnula u televize. Žádný problémy jsem neměla. Možná to byl nějaký malý hematom, ale ten by měla na ultrazvuku vidět. Tak hlavně aby bylo do budoucna všechno v pořádku. 🙂
@luccy.luccy Moc děkuji, možná že to bude tou placentou, nic jiného mě už nenapadá. je pravda, že když mají maminky už jedno dítě, podstupují toto denně a nic se neděje, takže by to tím být nemělo. Od té doby je to zatím už v pořádku, tak doufám, že už bude i nadále 🙂
@danielama už je tu asi vše napsané, tak jen pro větší uklidnění dodávám, že jsem na tom byla taky tak - přesně jak píšeš. Dr říkala, že je to tou nízko položenou placentou, a že bych se do jejího vytažení (přesně jak jsi psala, tak s rostoucí dělohou se placenta většinou vytáhne) měla vzdát sexu a více se šetřit. To jsme pochopitelně dodrželi, ve 20.tt už byla na hranici dolního sektoru dělohy a ve 24.tt byla už mimo tu rizikovou oblast úplně a měla jsem tak úplně normální režim. Ve 39.tt jsem pak normální cestou porodila 5020g zdravého chlapečka😀 Jinak poloha plodu labilní je opravdu úplně v pořádku, stabilní zaujímá až kolem 30.tt - to tam pak budeš mít napsáno - poloha záhlavím, postavení přední apod🙂 - teď si tam mimčo ještě plave jak chce🙂 Držím palce, ať už tě mimčo tak neděsí a ať vše probíhá v pořádku až do rychlého a krásného porodu v termínu🙂
Mam stejnou zkusenost jako holky, i kdyz to jeste nemame dotazene do konce ;o). V 17 tt jsem zakrvacela - diagnoza placenta praevia marginalis (koukni do WIKI tady na MK). Doporuceno klid na luzku 1-2 dny po krvaceni, jinak normalne fungovat (krom tahani veci nad 5 kg a zadny sex). Od te doby se to stalo jeste asi 3x, pokazde to krvaceni melo jinou intensitu ale vzdy byla hneda krev/ hnedy hlen. To je dle meho Dr. v tomhle pripade normalni. Pokud je to cerstva krev, mas k tomu bolesti bricha nebo nevolnost, tak hned no nemocnice. Pokud "jen" hnedou krev, a netrva to celou noc/ cely den, mam prijit jen k nemu.
Vidi to positivne, ze to ma az do ca. 30tt cas se spravit a vylezt nahoru.
A kdyz nevyleze, tak bude prcek holt cisarem ven, coz pro me osobne neni takova hruza.
Ale jeste je casu dost! Drzim palce
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@danielama můj názor je ten, že si se namohla a že to z toho být klidně může.... ale doktor nejsem....