Ahoj všem, potřebovala bych slyšet více názorů a trochu uklidnit, od včerejška neskutečný stres...
Jsem v polovině 20tt, 1.screening dopadl na výbornou. Čekáme klučinu. Pouze z krve zjištěna vyšší hodnota BetaHCG. Takže nás jenom pro jistotu poslali do centra prenatalní diagnostiky. Hodnota nebyla tabulková.
Na centum a pana doktora jsme četli rozporuplné recenze. Jednou super přístup, podruhé hrozný. Srdce, které měl zkotrolovat si jenom zobrazil s tím, že je v pořádku (moje gynekoložka měřila vše mnohem pečlivěji) a po chvíli nám řekl, že je z našeho mimča na rozpacích, protože hlavičkou a tělíčkem odpovídá 20tt, ale délka stehenní kosti odpovídá pouze 17tt, hodnoty nám žádné nesdělil. Pouze nám řekl, že to může za 14 dní zkontrolovat anebo můžeme přijít dříve na ukončení. Bez dalších vyšetření, jen tak od stolu...
Po mých dotazech nás neochotně dovedl na genetiku. Tam nám bylo vysvětleno, že se jedná o diskrepaci, která bývá geneticky daná. V rodině nic takového nemáme, a když jsme se s manželem postavili, tak genetička zbrzdila, protože já měřím 178 a manžel 184, takže nejsme žádní prckové.
Ještě nám oboum odebrali krev na DNA a mě plodovou vodu na další testy. Při odběru plodovky stejný doktor konstatoval, že je to nález naprd ve stylu, že není jednoznačný, ale kdybych si to rozmyslela, tak do 14 dnů můžu přijít a ukončíme to.
Stalo se Vám někomu měco podobného?? Na internetu jsem četla, že chlapečci mají všeobecně větší hlavičky a kratší stehenní kosti.
Závěrem nevíme, co si z toho máme vzít. Pro nás není kratší kost důvod na ukončení těhu.
Řekl vám vůbec jakýkoli důvod na ukončení těhotenství? Ukončovat těhotenství ve 20tt by se mělo (podle mě) už v opravdu zvlášť závažných důvodech a ne jen proto, že někdo někde něco naměří, co možná vůbec nic neznamená. Pak není divu, že se tak nějak ví, že dost ukončených těhotenství jsou zcela zdravé děti. Jako ukončovat kvůli nejednoznačnému nálezu u dítěte, co za 4 týdny už by byli doktoři schopní i vypiplat, že by přežilo??
@merope To jsme si s manželé také říkaly, že máme jít na ukončení jsme slyšeli 3x, ale důvod ani jeden... Beru to tak, že kratší kostička měřená jenom jednou a na jedné nožičce není důvod. V úterý jdeme k naší dr, je pečlivější, tak snad přeměří nožičky i ručičky. Malý je od začátku na ultrazvucích velmi aktivní, s nožičkami kope, houpe, přetáčí se, takže s manželem důvod nevidíme. Hlavně aby rostly.
Já jsem u obou synů měla celou dobu "kratší nohy," stehenní kost vždy ukazovala mladší těhotenství - právě taky o 3 týdny. A nikdo k tomu nic neříkal, mám dva zdravé syny, jestli mají kratší nohy, to nedokážu říct, ale nikdy se nikdo nepozastavil nad tím, že by vypadali jakkoliv jinak.
@pipi_puncocha Děkuji za uklidňující odpověď 😊😊 Jen se doptám, jestli už jste tak měla od cca 20tt jako my?
To je fakt super doktor.😖 Určitě zkusit ještě někoho jiného. Jestli říkáš, že se prcek hodně mrská, tak se taky mohl ukliknout. Jinak dcera měla hlavičku ok, ale jinak zbytek tělíčka o různé týdny menší. Nakonec to bylou malou placentou narodila se v 40 tt a měla jen 2,5 kg a 47 cm. Vše krásně dohnala a je o hlavu větší než vrstevníci.
@katnessie Tak ono to je takto proto, že do max 23tt můžeš jít na umělé přerušení těhotenství, proto ten doktor možná tak "plaší". Ale pokud neříká žádný důvod, tak jako co? Pochopila bych, kdyby to indikovalo nějakou závažnou vadu (mentální problém, něco neslučitelného se životem, ještě bych pochopila, kdyby to mělo znamenat, že dítě bude např. na vozíku). Ale pak by vás měl seznámit s podstatou toho, co hrozí - ať se podle toho můžete rozhodnout. Ne že "dítě má kratší stehenní kost, jděte na přerušení". Protože zrovna kratší kosti jsou momentálně tak triviálně řešitelné, že jít na potrat jinak zdravého dítěte, to už bych na to koukala velmi divně. A doporučit to bez dalšího vysvětlení???
Pěkný den 😊😉
Pro všechny, kdo budou mít podobnou nebo stejnou anomálií jako my...
Teď jsme aktuálně v 31tt po 3.screeningu. Malý váhově je na nominálu, hlavička a bříško taktéž. Stehenní kostičky aktuálně zaostávají o šest týdnů, odpovídá to přibližně 1 cm a nějakým 25 % zkrácení.
Jinou anomálií nemá.
Geny FKBP14 a MYCN našli mutované i u manžela, který je zcela zdráv.
Teď víme, že manžel a malý jsou prenašeči kofoskoliotického EDS syndromu, tedy pokud malý nepotká protějšek se stejnou mutaci, tak se nic neděje. Musí se potkat dvě nemocné aely aby nemoc propukla.
A také oba mají mutaci MYCN genu, na propuknutí nemoci stačí pouze jedna nemocná aela. Mutace není světové popsána, takže se neví, co je to za nemoc ani její potencionální příznaky. Co pozorujeme my, tak i mazel má kratší stehenní kosti a dlouhé tělo(je vyšší než já, ale já mám naopak delší nohy a kratší tělo 😀) a pak buclaté prsty, to mají s malým také společné.
Jiné anomálie nebo potíže nepozorujeme.
Teď už věříme tomu, že malý bude zdravý a celý tatínek 😍 Všem kdo budou zažívat něco podobného jako my, přejeme pevné nervy a držíme pěsti aby vše dobré dopadlo!!
Děkujeme za podporu.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@katnessie Zkušenost nemám, nicméně bych šla jinam pro další názor. V první řadě bych ale zhavila telefon a volala svoji lékařce a probrala to s ní. Upřímně...nepřestává mě šokovat, jaká je komunikace s lékaři...zvlášť když jde o něco tak zásadního a je mi z toho uzko. Držte se 🍀