Maminky prosím měla by jsem otázku 🙂 ja jsem otěhotnila přijmo jak jsem dodělal školu (střední) a chtěla by jsem se zeptá v jakým měsíců ste vyřizovali věci jako porodní,mateřskou, a příjemný po tatínkovi, nemám ským si promluvit aby mi poradil, a co vše potřebujeme když tatínek je cizinec 😉 děkuji
@katolinka otcovství můžete zapsat kdekoliv na matrice ( nemusí to být v místě trvalého pobytu) a sebou oba občanské průkazy, rodné listy a ty tehotenskou prukazku. Většinou tam už chtějí zapsat i křestní jméno pro dítě pokud máte vybráno, ale nemusí to být, může se doplnit až b porodnici třeba.
Jeste bych dodala ze pokud otec neni zapsany na rodnem liste tak se to da udelat i na ambasade v miste jeho bydliste,me na matrice tvrdili ze to nejde ale ambsada mi potvrdila ze to samozrejme jde.je na to treba obcanka,rodne listy rodicu a rodny list ditete
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@katolinka Příjmení po otci se vyřizuje před porodem, stačí třeba až v posledním měsíci před porodem, pokud nebudeš rodit předčasně nebo tak. Můžete i dříve a vyřizuje se to na matrice, v místě bydliště kde budeš rodit. Porodné se vyřizuje na úřadu práce, obor sociálních dávek v místě tvého bydliště. O porodné můžeš žádat až po narození dítěte a dokládají se příjmy obou rodičů uvedených v rodném listě, pokud nesplníte příjem, tak nebudete mít nárok na porodné. Na mateřskou nebudeš mít nárok, pokud nemáš odpracováno alespoň 9 měsíců. Budeš brát rodičovský příspěvek od narození dítěte, ten vyřídíš na stejném místě jako porodné.