Zdravím ženy,
jsem teď aktuálně v 16tt a stále řeším, kdy to řeknu v práci, tedy především šéfovi.
Stále jsem čekala na různé kontroly, aby vše bylo v pořádku. Vše v pořádku je, miminko i já jsme zdraví.
Na konci února mě čeká 2. screening, tak přemýšlím, jestli ještě počkat, nebo už jít s pravdou ven. Na mateřskou bych měla jít okolo května.
Jde o to, že ve firmě nejsem tak dlouho, konkrétněji rok a půl a je mi 21 let. Samozřejmě se mě šéf na pohovoru ptal, kdy plánuji rodinu atd., no věci se trošku změnily. 😀
Ale zase na druhou stranu, tady se ti lidé poslední dobou měnili dost často a většinou náhradu našli okamžitě.
Spíš otázka na vás, počkat ještě na 2. screening nebo už to vyklopit? 😀
(Zatím to na mě moc vidět není)
Díky moc za vaše odpovědi-zkušenosti.
@luci_21 já bych to už řekla. Ono Květen je tady za chvilku, tak ať mají čas najít a zaškolit náhradu. V rámci dobrých vztahů bych to už oznámila, je to rozhodně férovější než to tak dlouho tajit a pak to na ně vybalit... Nevím jestli máš v plánu se po rodičovské vracet ale pokud ano, bylo by fajn aby si s nimi jednala na rovinu.
Jsi sice mladá, tak pravděpodobnost komplikací je spíše minimální, ale právě kolem cca 20tt těhotenství už při libovolných problémech holky často končí v nemocnici, protože už se vše řeší, těhotenství zachraňuje, je tam vize, že se "to dotáhne" při ledasčems. A hlavně někdy kolem 20tt už i začneš cítit pohyby, začne to být vidět.
Myslím, že ten 16tt je tak akorát na to to oznámit - už tam nejsou rizika potratu z důvodu VVV, vysoce pravděpodobně dítě donosíš aspoň do 24tt. Pokud máte v práci dobré vztahy, tak už je fajn to oznámit. Ono dřív se to neoznamuje typicky hlavně proto, že když pak náhodou vše nedopadne, tak se pak zase všem musí říkat, že teda jako ne a pro ženu to je psychicky náročné - a přitom je to v podstatě "jednodenní chirurgie" - teď už by jakákoli komplikace znamenala delší hospitalizaci, takže stejně by se to rozkřiklo.
Jestli je potřeba náhrada, tak co nejdřív, jestli zvládniu pracovat chvíli bez náhrady, tak je to jedno. Já třeba svojí práci ze zákona v tehotenství delat nesmím, takze jsem to oznamovala v sedmém měsíci, abych mohla pracovat co nejdele 😀
Já to minule říkala právě v 16tt a teď to plánuju stejně, pokud mi nevyleze břicho nějak extra brzy=) máš po prvním screeningu, 12tt už je za tebou (pak se výrazně snižuje riziko na nějaké nezdary)... klidně už bych to vyklopila, ať můžou hledat náhradu. Já teda v práci třeba budu muset i zaučovat a před MD si musím vybrat dovolenou, takže ono toho času zase tolik není 😅
Ja v praci oznamovala v 16tt, az to vedela cela rodina a kamaradi. Hlavne proto, aby si za me nasli vcas nahradu, jelikoz mame dobre vztahy na pracovisti. A obcas se tu stava, ze je potreba tahat nejake tezke veci, tak abych nemusela. Kazdopadne jsem ted 28tt a nahrada stale neni 😆 Ale radeji oznamit zavcasu, i ze slusnosti k zamestnavateli.
@luci_21 asi záleží jakou máš práci. Mě bylo blbě skoro hned blbě, takže by to tak či tak poznali a kvůli tomu že dělám v sociálních službách, kde jsou nemociea infekce všelijaký, oznámila jsem do vedoucí hned ještě jsem nebyla ani na první kontrole. Při první kontrole mi byla vystsvena PN a do prace už jsem nešla. Ono opravdu záleží na tobě, na práci a jaké tam máš vztahy s lidmi, mě konkrétně všichni sešli a nechtěla jsem nikoho nechat ve štychu, neboť vím jak je náročné dělat za sebe a kestezza někoho ze odpadl, takže aby se za mě našla vcas náhrada 😊
@martinka_33 fakt nesmis jo? Klasicka pruvodci? Jsem nedavno (par let😅) videla na nejake male mistni trati pruvodci, ve vlastnim obleceni(logicky) , s brichem jako buben. Dopravce si uplne nevybavim, ale myslim ze statni.
@konidana no takhle, jezdit asi můžu ale ne mezi 22 a 6, a zrovna u nás vsechny smeny bud začínají před šestou ráno nebo končí po 22. 😀 Jiný důvod jsem nevypátrala proč by to nešlo a třeba před devíti lety to nikdo neřešil, takže asi záleží na přednostovi, ten náš současný je akurátní, ten by ro nedovolil 😀
Záleží jakou mas pozici, jestli jsi snadno nahraditelna, nebo budou dlouze muset hledat a zaskolovat zaskok. Jestli to první, tak bych pockala na ten screening, jestli to druhé, tak bych to rekla hned, ať se můžou připravit.
Děkuju za vaše odpovědi. 😊 Dnes to řeknu v práci šéfovi, mám trochu nervy. Pracuju v kanceláři, v administrativě, takže náhrada za mě takový problém nebude, ale každopádně trochu času na zaškolení bude potřeba.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Teoreticky není tvojí povinností to zdělovat vůbec 🙂 Ale za mě pokud už máš za sebou první trimestr, je férový to ozámit zavčas, i vzhledem k případnému shánění zástupu za tebe. I když jak píšeš, u vás se náhrada našla většinou rychle. Ale i kvůli případným častým návštěvám doktorů a propustkáma, tak aby to prostě nebylo tak blbý...
To jestli jsi ve firmě půl roku, rok a půl nebo deset let, je úplně irelevantní informace, stejně dřív nebo později budeš muset s pravdou ven a za mě radši upřímnost teda, to si většina šéfů cení nejvíc než zapírání.
A že to na tobě zatím není moc vidět...to může být tvůj pocit, ale třeba jiným kolegyním to neujde (stačí, pokud třeba dvakrát do hodiny musíš na záchod...vím, jak jsme to měla já, když jsem byla těhotná, furt na WC), začne se špitat, šuškat, dohady...