Jde "odsunout" prohlídka v 12. tt?

16. říj 2022

Ahojte,
píšu spíš ze zajímavosti, protože vůbec netuším, jestli to možné je. Těhotná jsem nikdy nebyla(i když se tedy snažíme) a od všech kamarádek vím, že prohlídka ve 12 TT je dost důležitá, prý se dělají různé genetické testy atd. a samozřejmě, v nejlepším případě by taková prohlídka měla proběhnout ve 12 TT, ale jde to třeba po domluvě s doktorem odložit, třeba o týden, o dva? Nebo ty hodnoty jsou vypovídající jen v tom 12 TT a pak už je to na nic, případně nejdou udělat ta genetická vyšetření, co by se ve 12 TT dělala? Jde o to, jak jsem psala, snažíme se o dítě, jsem teď v tom mezidobí, kdy čekám, abych zjistila, jestli se zadařilo. Pokud by se tedy zadařilo, tak by mi ten 12 TT vycházel na konec prosince přesně. No ale teď ten kámen úrazu - s manželem jsme měli v plánu jet za jeho rodinou do zahraničí, v podstatě jsme to slíbili, v jeho kultuře jsou zrovna oslavy nového roku hodně důležité, tak jsme je nechtěli zmeškat (po x letech, co jsme s nimi být nemohli), měli jsme v plánu zůstat delší dobu. Jasně, nemůžu vědět, jestli jsem těhotná, každopádně se potřebujeme rozhodnout, zda poletíme, dříve, než se dozvím, jestli těhotná jsem nebo ne (v podstatě do pár dnů musíme koupit letenky, protože ceny šíleně rostou každý den a já mám před sebou tak 14 dní čekání) a ani si to nemůžeme naplánovat tak, že bychom se vraceli hned po novém roce, protože to jsou taky ceny docela šílené. Takže za předpokladu, že bych těhotná byla, myslíte, že je možné tu prohlídku posunout třeba do 14 TT, nebo přes to nejede vlak (nebo spíš že nepoletí letadlo, protože nikam nepojedu :D)?

emamir
16. říj 2022

Ahoj🙂, asi máš namysli první screening. Prvotrimestrální screening je vyšetření, které lékaři provádí obvykle mezi 11. a 14. týdnem. 🙌🏼Skládá se z odběru krve a ultrazvukového vyšetření. Krevní testy mají být odebrány do 12. týdne, proto se většinou chodí i na ultrazvuk v tomto týdnu. Nicméně některá pracoviště (třeba moje dr.) provádí odběry zvlášť (do toho 12. týdne) a ultrazvukové vyšetření jsem podstoupila až ve 14 týdnu, kde jsem se dozvěděla veškeré výsledky.

merope
16. říj 2022

Je tam rozmezí pár týdnů. Dokonce se krev doporučuje brát 14 dní před ultrazvukovým vyšetřením. A navíc tedy - pokud jste se jen snažili a nic víc, tak bych letenky koupila.

jako_mala_holka
16. říj 2022

V obou těhotenství mi vyšel první screening na 14tt

jjasmina
17. říj 2022

@emamir já byla ve 13 tt na screeningu a důležitý je. Takže oslava nového roku vs důležitý screening, volba by byla jasná

emamir
17. říj 2022

@jjasmina
Asi jste mě označila omylem, nebo?

monika3456
17. říj 2022

Vy ještě ale nejste těhotná? To si letenky klidně kupte

krisstina93
17. říj 2022

Ta vyšetření se dělají mezi 12 a 14tt, můžeš jít třeba i v 11tt na krev, ta je lepší dřív a na utz až třeba ten 14tt.

jola777
17. říj 2022

Já byla na screeningu (i s odběrem krve) ve 12tt. Minulý rok i před dvanácti lety. Asi to má své opodstatnění.

jjasmina
17. říj 2022

@emamir omylem 🙂

hanyzka11
17. říj 2022

Ahoj. To rozmezí, jak píšou holky je dané. Kamarádka měla jít na ten první screening a pak jí řekli, že je dle utz těhotenství starší a tak jí ho neudělají. Že už to nejde. Že především Downův syndrom by nedokázali určit. Nevím,kde byla chyba, jestli se špatně domluvili na termínu objednání.....no to je jedno. Nabídli jí pak dovyšetření z plodové vody nebo krve (samozřejmě placené). To mám od ní z vyprávění.
První screening je důležitý,ale když na něj někdo nechce,tak ho nedonutí.To není povinnost na něj jít. Je to hlavně proto, že když je něco hodně špatně,tak se to zjistí brzo a pak se rozhodneš,co dál.
Letenky kupte a ono to všechno nějak dopadne 😉. Držím palce, ať se zadaří, jak chceš a potřebuješ.

axel85
8. lis 2022

Není to povinné.na screaning jít nemusíš,ale já bych to neriskla

helen_h
8. lis 2022

Jak to vlastně dopadlo, zadařilo se vám hned??

autor
8. lis 2022

@helen_h Nezadařilo, letenky jsme koupili na delší dobu s tím, že je tam možnost kdykoliv přebookovat, takže i kdyby se zadařilo tenhle měsíc (jako že to taky moc nevidím, bohužel), tak si můžu tu letenku změnit na dřívější let. Trochu doufáme, že nám změna prostředí prospěje a třeba se to povede. 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru