Ahoj holky, prosím
V pondělí jsme byli na prvním velkém ultrazvuku.
Pan doktor měřil šíjove projasnění, měřil ho 7x a pokaždé vyšlo jiné číslo pokaždé v rozmezí 3,5-4,1
Odebral mi krev
A řekl mi, že to nejspíš bude v pořádku
Jenže, včera odpoledne mi přišel e-mail včetně sms ze se mám v pondělí 8.2 dostavit na genetické vyšetření
Jsem těhotná po druhé a u první dcery jsem toto vyšetření neabsolvovala.
Přemýšlím od včera co by mohlo být špatně
Prosím měla jste to některá taky tak ?
Moc dekuji za odpovědi
ahoj,
snad malýmu nic nebude!
Chtěla jsem se zeptat jestli jste o tom některá slyšela? Teď co se řeší ve zprávách že v polsku snad nemůže jít ženská na potrat ani když je právě plod nějak hodně nemocný?
To potom nemá smysl žádná vyšetření teda dělat? nebo jak to tam přesně je?
@yutyut asi mě tady holky ukamenují, ale podle mě jsou tyhle vyšetření k ničemu. Spoustě holek vyjdou testy nejdřív blbě, takže jsou akorát vynervovaný, třeba vyhodí i spousta peněz za nejlepší vyšetření, aby se zjistilo, že mají miminka zdravý. Znala jsem holku, co jí taky vykládali jak bude mít postižený dítě, ať si to nechá vzít. No a naštěstí si ho nechala, narodila se jí zdravá holčička. A tohle jsem slyšela i od známých, že takové případy jsou. Nechci pomyslet kolik zdravých miminek si ženský kvůli blbým výsledkům nechají vzít.
@klokanka31 Byla na plodovce? Mě díky screeningu přišli na VVV, plodovka potvrdila. Neumím si představit, že bych nemohla na ukončení a čekala, až miminko zemře v břichu nebo hned po narození. To bych nezvládla. A nebo, že bych živa v nevědomí VVV a přišlo to jak jsem psala výše:( Takže za mě jsou tyto vyšetření ku prospěchu. Samozřejmě se stává, že výjde zvýšené riziko při screeningu a poté to plodovka vyvrátí.. Případy z okolí, že by plodovka potvrdila VVV a ta nakonec nebyla nemám.
@goovana Držím moc pěsti, ať je miminko v pořádku🍀❤
@rickym A v kterém měsíci Ti na to přišli?
https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3264690-pols...
A oni je tam tedy opravdu v takových situacích nutí aby zůstaly těhotné a čekaly, až se to vyřeší samo nebo to musí porodit...??
@yutyut vyšla mi špatně krev při screeningu ve 12tt, poté jsem čekala na další utz, protože ten byl v tom 12tt ještě v pořádku. V 16tt už byla vada viditelná na utz a plodovka to potvrdila.
Určitě se může stát, že se na vadu nepřijde a přijde se na to třeba až po porodu. Ale za mě je dobře, že screeningy jsou.
A ano, v Polsku jim umělé přerušení z důvodů VVV opravdu asi neprovedou:(
@rickym Na plodovce myslím že nebyla, bála se aby nedošlo k potratu.
@klokanka31 No tak samozrejme je asi vice pripadu, kdy to dopadne dobre. Nam taky hrozila VVV a bylo tam vice veci u jednoho plodu, plodovka to vyvratila.
Ale kamaradce na 2.screeningu rekli, ze se miminku nevyviji mozek, plodovka to potvrdila a sla na ukonceni.
Ano, jsou to nervy a byla jsem vynervovana do doby, nez byly vysledky a nez jsem si mohla oddychnout. Ale rozhodne nesouhlasim s tim, ze je to zbytecny.
A kazde budouci mamince bych 1. i 2.screening rozhodne doporucila.
Pokud neni maminka pevne rozhodnuta, ze by si nechala i postizene miminko. V tom pripade je zbytecne na tyhle screeningy chodit.
@klokanka31 bez plodovky je to jen pravděpodobnost na základě screeningu... to ji určitě nestrašili, jen upozornili na tuto možnost na základě výsledku. Já měla výsledky hodně špatné a všichni byli moc milí a nikdo mě nestrašil, do ničeho nenutil...
@rickym Tak máš asi štěstí na lepší doktory 🙂
@klokanka31 Ano, jsou úžasní. I teď při dalším těhotenství je přístup skvělý.
@klokanka31 no, ani bych neřekla. Mně třeba tohle vyšetření vyšlo blbě a odběr klků z placenty potvrdil genetické onemocnění. Takže ano, většinou to vyjde dobře, ale kdybys byla v té menšině, tak netvrdí, že je to zbytečné vyšetření
Tak riziko mi vyšlo 1:30
Tudíž mě MUDr poslal na genetiku jdu tam ve čtvrtek
Vyplnila jsem nějaký jejich dotazník a poslala zpět na e-mail
Holky co mě čeká v ten čtvrtek ?
@goovana na genetice budou chtít znát tvoji a partnerovu rodinnou historii- kdo měl jaké nemoci (vážné), případná postižení a abnormality, příčiny úmrtí. A také tě seznámí s možnostmi, co dál. Jestli jsou možné testy z krve, jestli spíš doporučuji CVS Evo odběr plodové vody a tak. Nicméně, nic z toho není povinnost, vždy je to na tvém rozhodnutí.
@goovana Mne vyslo riziko 1:10 na dva syndromy.
Po konzultaci s doktorem a s pani doktorkou na genetice jsem podstoupila amniocentezu a vse je naprosto v poradku 🙏🏼🍀😊
Takze hlavne myslet pozitivne.
A s pani doktorkou jsme si povidali skoro hodinu. Zodpovedeli jsme ji otazky co se tyce zdravi v rodine atd a ona zase vysvetlila nam, jake mame moznosti atp.
@purplerain dekuji mnohokrát
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@goovana sijove projasneni nema optimalni velikost..z UTZ a krve vyslo urcite riziko,ktere je zapotrebi vice vysetrit u genetika...treba bude stacit konzulatce,nebo dodatecne testy (plodovka atd,), lepsi je vse vysetrit ...drzim palce 🍀