Ahoj holky, jsem 14+4tt a podstoupila jsem první screening a odběry krve. Na ULT vše v pohodě, ale krev vyšla blbě. Projasnění šíje 2,1 podezdření na Downův syndrom 1:112... objednali mě do genetické poradny a dost mě vyděsili, že riziko je fakt velké. Máte některá zkušenosti?
Podle toho, co už tady holky řešily, je to ještě malé riziko. Měly třeba 1:50 a méně a bylo to nakonec v pořádku. Určitě je lepší ještě další vyšetření, ale zatím bych se nestresovala. Mě poprvé zarazilo i riziko 1:2000
Po 1screeningu jsem měla ultrazvuk krásný, ale krev hodila riziko 1:250 na Downa, doktor navrhl odběr klků, s tím, že si myslí, že to bude v pořádku. Pro vyšetření jsme se nakonec rozhodli, byla jdem teď v pondělí a včera mi doktor volal, že výsledky jsou v pořádku a budeme mít holčičku.
UTZ opakovane uplne krasny, NT v poradku (1,5), ale z krve blbe hodnoty, velkove nam to vyhodilo riziko 1:68. Byla jsem na odberu choriovych klku, kde me jeste doktor ubezpecoval, ze dle UZ to nejspise bude v poradku, at se nebojim. No a nebylo. Downuv syndrom z klku bohuzel potvrzen...
@janaa93 Zatím buď v klidu. Porada s genetikem je fajn věc, ale určitě bych doporučila test z krve, jedná se o neinvazivní zákrok. Vezmou tobě krev a zjistí s velkou přesností, jestli je vše v pořádku. Je to placená záležitost, ale na rozdíl od hrazeného pojišťovnou odběru plodové vody je to pro miminko naprosto bezpečné.
Jinak nás strašili s dcerou taky, teď čekám a zase nějaký marker nevyšel úplně v pořádku. Nic to nemusí znamenat, uvidíš, co ti řeknou dál 🍀
Mám podobnou zkušenost. Krev mi vyšla cca 1:350 (pro můj věk přesný průměr), ultrazvuk vyšel krásně, ale pokud je pod 1:1000 je to šedá zóna a jde se na genetiku. Tam vyplníte s manželem dotazník o nemocích v rodině a hlavně ti udělají testy z krve, kde se zjistí, jestli je vše v pořádku nebo ne (jediný problém může být větší hmotnost rodičky, kdy test nemusí vyjít průkazně), pokud by něco vyšlo špatně, dělá se odběr plodovky a pak padá konečné rozhodnutí. U mě to bylo neprůkazné z krve kvůli vyšší hmotnosti, pro dobrý ultrazvuk jsem plodovku po dohodě s genetičkou odmítla (riziko 1 % potratu pro mě bylo nepřijatelné), že počkáme na druhý velký screening, kde nic svědčící pro DS nenašli. Teď tu kolem mě běhá zdravý a hrozně chytrý dvouletý kluk. Myslím na tebe.
@mourovatakocka právě mě genetička tebou zmíněný test z krve dělala přes pojišťovnu, takže jsem nic nehradila.
Ahoj,sijove projasneni je ještě v norme,nebo ne?
My měli u syna riziko 1:60,strašně mě to vyděsilo,souhlasila jsem s odběrem choriovych klků,abychom nemuseli čekat další týdny na odběr Plodovky. Naštěstí vše dopadlo dobre,ale chapu te! Budu moc držet palce..
Měla jsem vypočítané riziko 1:39 (šíjové projasnění bylo kolem 4mm) a dítě je podle všeho zdravé, nyní v batolecím věku.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@janaa93 zatím se nestresuj, viděla sem tu u holek i horší výsledky a nakonec to bylo v pohodě