Downův syndrom. Jaké je riziko?

katerinaflidrova
31. srp 2024

Dobrý den, holky, moc potřebuji vaši radu, jsem mladá nastávající maminka, 23 let, 15. týden těhotenství. V 10 týdnech krevní testy odhalily vysokou hladinu Hcg beta 6,400 mmol, riziko Downova syndromu je 1:15000, první screening byl negativní, vše bylo v pořádku, ale o nosní kosti nic neřekli,ze není hodnoceno. Bylo mi nabídnuto vyšetření plodové vody, které jsem okamžitě odmítla, protože jsem již potratila,a bojím se toho.
Uvažuji o placeném odběru krve, ale častka není malá, a jestli to má smysl, když riziko na můj věk je nízké. Za tři týdny jdu znovu na odběr krve + za týden jdu na ultrazvuk, kde možná už vyhodnotí nos a krk dítěte. Snažím se teď neplašit, ale třeba někdo měl s tím zkušenosti,tak budu moc vděčná za porady.Dekuji

fatal_error
31. srp 2024

Ja jsem dite s DS cekala a hodnoty HCG i PAPP-A jsem mela naopak nizke. Obe. PAPP-A dokonce uplne extremne nizke. ALe treba nosni kustka byla pritomna a sijove projasneni bylo v poradku. Ale je fakt, ze proste to tehotenstvi bylo tehdy cele spatne, pak i ty dalsi vysledky v integrovanym testu, opet extremne nizke hladiny hormonu placenty, v podstate by to tehotenstvi pravdepodobne ani nedoslo do konce tak jako tak, tak mozna ty hodnoty nebyly uplne typicke. Prve vysel dokonce Edwards kvuli tomu a ne Down, ac to byl Down.
Nicmene vysoke HCG jsem nemela.
A to riziko 1:15 000 je tak hezke, ze bych pockala a na zadne vysetreni typu NITP nebo nedej boze plodovka bych se vubec nehnala. Pockala bych na ten integrovany test, ktery te ceka, ten dalsi odber plus utz.
Verim ze to bude vse uplne v pohode a ze si oddychnes.

trilien
31. srp 2024

@katerinaflidrova ja by som pockala na utz. U mna bolo riziko Downovho syndromu u dietata z krvi 1:93 a po utz ho Dr znizila na 1:100. Dcera sa narodila bez Downovho syndromu, s uplne inou vadou, ktoru nik a nič v tehotenstve neodhalilo. 🤷🏻‍♀️

anetacoufalova
1. zář 2024

@katerinaflidrova ahoj, já jsem měla podezření na DS 1:66, šla jsem na placené odběry z krve - negativní. Další screening ukázal vadu srdíčka a plodovou vodu jsem podstoupila.. měla jsem z ní strach jako blázen, stejně jako ty, ale doporučuji upřímně zajít na tu plodovku, tam zkoumají úplně vše, ne jen ty tři základní.. a hlavně je to bezpečnější, protože je miminko malé, já šla ve 23tt. A mrňousek měl už skoro 30cm. Nechci strašit, jen kdyby druhý screening nedopadl dobře, nebudou tě trápit tou plodovou vodou.. klidně napiš zprávu🙂) rozhodně nechci strašit, to určitě ne ♥️.

lvl16
19. zář 2024

Riziko 1:15 000 je nízké, vůbec nic bych neřešila 🙂. Mojí dcerce na screeningu taky nosní kůstku nehodnotili, protože byla špatně natočená a nikoho to netrápilo ;).

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru