Zvýšené riziko preeklampsie, máte zkušenost?

krista86
11. pro 2014

Ahoj milé těhotné, minulý týden jsem byla na 1. trimestrálním screeningu a vyšel mi pozitivní test na preeklampsii. Moje lékařka mi od 13. týdne nasadila Anopyrin jako prevenci. Máte někdo podobnou zkušenost, vyhnula se Vám preeklampsie nakonec?
Děkuji, jsem z toho nervozní....

lucifereeek
11. pro 2014

pokud máš vysoký tlak a navíc třeba vyšší věk tak riziko berou vždy jako zvýšené, určitě ale neznamená, že preklampsii musíš mít, navíc jsi aspoň teď hlídána, takže kdyby něco, dr. to hned bude řešit

kamony9
18. zář 2015

Dobrý den maminky,
zkusím oživit diskuzi a třeba najdu někoho, kdo mi poradí. Od 24. tt se léčím s vyšším krevním tlakem. Beru Dopegyt 1-0-1. Doma tlak naprosto v normě, když přijdu k lékaři, vždy vysoký. Nicméně jsme absolvovala Holterovské měření tlaku, kde byly hodnoty vyšší a byl mi nasazen Dopegyt. Nyní jsem v 32. týdnu těhotenství a byl mi mou doktorkou zavolán výsledek kultivace moči a krve z poradny. Krev v pořádku, ale v moči prý stopička bílkoviny, mám přijít po víkendu na znovu kontrolní odběr. Od té doby, co mi to zavolala, jsem úplně psychicky vyřízená, pořád brečím. Bojím se totiž, že jde o počínající preeklampsii. Otoky nemám, od začátku těhotenství jsem přibrala 9 kg. Měřím si ted tlak doma, mám za poslední hodinu tlak 113-77, 119-75, 128-83, nejvíce 138-89 (přičítám rozrušení). Na UTZ ve 31. týdnu mi bylo řečeno, že dítě je drobnější,váhový odhad 1550 g, ale bříško zaostává oproti hlavičce a končetinám cca o 2 týdny. Měla jste zde některá podobnou zkušenost? Nebo ve svém okolí? Předem Vám děkuji za pomoc a rady.

vapka
12. pro 2015

@kamony9 Ahoj, jak jsi na tom? Já prodělala preeklampsii v prvním těhu, rodila jsem 35+6 a byl to fofr císař..... Jinak v pátek jsem byla na prvním screeningu s druhým miminkem, no a vyšel mi pozitivní test na preeklampsii, v podornici mi teď naměřili 140/85, no a na čtvrté měření 121/80, jinak doma se měřím pavidelně a mám tlak spíše kolem 110/65, nevím jestli nemám s.bílého pláště, ale každopádně mi doporučili anopirin, tak musím volat gyndařce. Jinak mám docela strach, protože ta první zkušenost byla šílená, no a hlavně jsem 4tý den po porodu dostala eklamptycký záchvat. Snad se teď už těšíš na porod....

kamony9
14. pro 2015

@vapka Ahoj, já právě chovám svého měsíčního syna. preeklampsie se naštěstí nekonala.

bonulinka
14. pro 2015

Mě také vyšel pozitivní test na preeklampsii, doporučen brát preventivně Anopyrin. Po přečtení příbalového letáku jsem ho nebrala. Celé těhotenství jsem měla normální krevní tlak ( jen tedy při tom měření na screening jsem ho měla malinko vyšší - asi stresem ).
Rodila jsem spontánně přesně v den termínu porodu, ve 40 letech věku a žádné potíže jsem neměla.

karlajasmine
14. pro 2015

@bonulinka já to měla úplně stejně a taky jsem anopyrin nebrala. A taky jsem r rodila 40+0. Ten test na riziko preeklampsie je nepresny.

vapka
14. pro 2015

@karlajasmine , bonulinka, to jste mě uklidnily, no když jsem teď sestře řekla, že jsem poprvé rodila předčasně kvůli preeklampsii, tak mi těsně před měřením tlaku řekla, že to jim stejně vyjdu pozitivně i tentokrát, no a v tu chvíli mi vylítl tlak na 140, jinak doma se kaaždý den měřím 2x a nikdy nemám nad 122, spíše mám kolem 115/65, což je pěkný tlak, v pátek jdu ke gyndařce, tak uvidím, co mi řekne, tlak si zapisuju, abych jí to ukázala. Jinak ten Anopyrin je v těhu škodlivý? Já mám ještě trošku problém s množstvím krevních destiček, mám jich trošku méně....

bonulinka
14. pro 2015

@vapka Příbalový leták : http://pribalove-letaky.cz/anopyrin-100-mg . Po přečtení odstavce o těhotenství jsem měla jasno. Ale já měla opravdu ten tlak vyšší jen tenkrát při tom sreeningu, jinak stejně jako Vy.

bonulinka
14. pro 2015

@vapka Tady je to přehlednější -. http://www.pribalovy-letak.cz/40-anopyrin-400-mg
Přeji pohodové těhotenství bez stresů, ty ten tlak taky dokáží pěkně zvýšit, takže jsem se snažila myslet pozitivně 😉 .

anetadr
14. pro 2015

@bonulinka no tam se jen píše, že se nemá užívat ve třetím trimestru, ale to se všeobecně ví. Já ho taky měla užívat kvůli riziku preeklampsie, užívala jsem ho 2. trimestr. Preeklampsie se naštěstí neprojevila.

tverunkat
2. led 2016

Me byl ted nasazeny anopyrin v 5 tydnu..minule tehotenstvi dopadlo spatne..preeklampsie se u me objevila 22 tt a mela tak prudky vyvoj ze jsem rodila 24+3..Filipek zemrel tyden po porodu..dlouho jsem zvazovala jestli do toho jit znovu ale protoze muj muz je mi takovou oporou a moc touzi po detech ze jsem do toho sla..ted jsem v 9 tt a mam z toho takove nervy jak nikdy z niceho..doufam ze ted se mi ta hnusna nemoc neprojevi ze uz si jednu dan vybrala..nic jineho nez doufat nezbyva..

vapka
2. led 2016

@tverunkat To je mi strašně líto, čím sis musela projít, al teď to bude už vše jak má být, mám naladěný pozitivní myšlení, i když občas to také nejde, ale teď se nám to všem vyhne a budemem mít krásná zdravá a donošená miminka 😀

tverunkat
3. led 2016

Jj pozitivní mýšlení 🙂🙂

suchdolanda
12. únor 2016

Také mám zvýšené riziko 1:119 tlak 120/60 14tt takže zatim v poho. Zítra začínám druhý trimestr

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru