Zdravím, chtěla bych se zeptat jestli je rizikové zvedat těžké věci? Nerada bych prozradila v zaměstnání hned na začátku své těhotenství, ráda bych až bude vše 100% jisté, že je vše OK, ale pracuji jako kuchařka a je pro mne nevyhnutelne tahat těžké věci 😐 máte radu co mám dělat? Bude lepší jim to raději říct?
@lunkaaa150 Řekni, že máš zablokovaná záda, a že se neohneš. A OPRAVDU se neohýbej. A nebo, pokud máš rozumnou praktickou doktorku, nech si napsat nemocenskou na záda.
Děkuju holky za rady 😉 bude to stejnak lepší přiznat, každodennímu fasovani a tahání tezkyho zboží ze skladu se jinak nevyhnu, už strjnak podezrivaji, že je rok od svatby a ještě nic a odmítám pit alkohol na popracovnich mejdanech.
Urcite rict hned, ja delala v kuchyni taky, a jsem od zacatku doma...
Neschopenku vám napsal gynekolog nebo praktický lékař? Nedokážu si představit byt tak dlouho doma kvůli tem vycházkam 😕 a pak ta nemocenská je z finančního hlediska hrozna, nebo lze když opravdu nemá zaměstnavatel jinou práci pro těhotnou ženu tak je mozne byt doma za plný plat? Mate s tim některa zkušenosti??
@lunkaaa150 existuje vyhláška, která stanoví, které práce jsou těhotným zakázány. Zaměstnavatel musí pak těhotnou ženu přeřadit na jinou práci, vyhovující těhotným a pokud takovou práci nemá, je to překážka na jeho straně a žena je doma za 100 % mzdy, bez omezení vycházkami. Zaměstnavatelé na toto přistupují neradi a tlačí ženy na neschopenku. http://www.guard7.cz/lexikon/prace-zakazane-teh...
Doporučuji nechat si vystavit od lékaře potvrzení, že jsi těhotná a s tím požádat zaměstnavatele o přeřazení na jinou práci.
@lunkaaa150 Me napsal nejprve prakticky a potom, zhruba v tom sestem mesici, mi napsal ortoped predcasnou materskou - mam oddelany zada a ramena (at zije moje prace) a pry vlivem hormonu v tehotenstvi by to bylo praci jen horsi a horsi. Tak me rovnou uz nechali doma.
@jipe mam dotaz zjistila jsem též že jsem těhotná šla jsem proto toto pondělí na neschopenku. Pracuji jako pečovatelka v domově se zvláštním režimem (senioři s alzheimerem). Několik ležících kteří se musí povolovat a většina má více jak 80kg, pomáhat s oblékáním, tudíž se k nim ohýbat. Velká psychická zátěž. Myslíte že by se to mohlo brát jako překážka v práci pro těhotnou? Jiná práce by pro mě asi nebyla. jedině pokojská ale ta dělá s chemikáliemi. Myslíte že má cenu se zkusit odvolat na tu vyhlášku?
@medya viz odkaz výše, určitě je zakázána manipulace s 80kg břemeny, hluboký předklon, dřep, atd. Určitě zkus požádat zaměstnavatele o přeřazení na vhodnou práci, pokud to bude v jeho organizačních schopnostech,přidělí ti např, péči jen o lehčí klienty (myslím takové, které není třeba zvedat, u péče o ně se nebude namáhat břicho, apod.), může tě přesunout dělat nějakou administrativu (chemikálie ne) nebo budeš doma za 100% mzdy. Ideálně si nech vystavit od dr. potvrzení, že jsi těhotná, avšak práce pro těhotné vhodné schopná.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Každopádně bych to řekla právě proto , aby brali ohled. Určitě je lepší to říct hned.😝