Dobrý den vespolek dámy, mám malou technickou, už to asi bude tak že jsem těhotná 🤰, jsme šťastní ale problém je moje práce, pracuji jako Servírka a i přes to že dostávám na ruku 20tis., je mi přiznána minimální mzda. Toho se trochu bojím u mateřské, navíc ta práce je celkem náročná jak psychicky tak fyzicky. Má tu některá z vás zkušenost se změnou zaměstnání kvůli platu již v raném stádiu těhu? Jak to chodí, co by jste radily, jak by jste jednali... Budu vám opravdu hodně vděčná za každou radu 😬🤦♀️🤷♀️ děkuji vám všem
@paulline0055 brát peníze na černo bylo ok, ale dostávat nižší ppm už ne? Na to si měla myslet dřív. Změnit práci můžeš zkusit, ale můžou přijít na to že jsi těhotná a ve zkusebce ti ukončit pracovní poměr. Jo a každá práce je náročná psychicky nebo fyzicky, nebo obojí. To není důvod pro změnu práce (pokud to vyloženě není uvedeno v zákoníku prace) nebo pn.
@lachtanice86 myslela jsem na to sice dřív... Jenže jsem to dřív nějak nedokázala změnit a vím že prostě třeba jakmile se to dozví zaměstnavatel tak mě nejspíš vyrazí... Nebo mi řekne že není nadšenej ale hlavně spíš mám strach že to nedám... Nicméně v 5tt do 3 měsíců to asi ani nemůže nějak být vidět ne? Mám smlouvu na rok v té hospodě... No může mi takřka říct cokoliv... Asi vidím že nemám úniku... 😬
@paulline0055 muze, ale zalezi jak jsou lidi vsimavy. Taky se k tomu muzou pridat tehotenske priznaky a bude jasno
No na mě to pořádně není poznat ani teď,jsem v pátém měsíci,ale co se příznaků týče tak by to vnímavější člověk poznal, únava, nálady..píšeš že ti je přiznána minimální mzda to znamená,že nějakou smlouvu teda máš.pracovala bych dokud to půjde,pak případně šla na pn a smířila se holt s menším prijmem .měnit práci v těhotenství bych asi úplně nedoporučovala.Pokud vás zvládne muž všechny v klidu uživit tak bych se nehroutila.A upřímně,chápu že člověk potřebuje peníze a kolikrát přistoupí na ledacos ale já bych asi ani nemohla klidně spát vědět že mi zaměstnavatel nepřiznává všechny příjmy..pak se lidi diví když přijde nemocenská, mateřská a pak důchod.
Já jsem to měla taky tak, ale protože mi bylo přes 30,tak jsem chtěla jít na nemocenskou. Ale šéfová mi vyšla vstříc a dala mi nějakou svou práci, takže jsem doma vyrizovala emaily a telefony, popř. jsem občas pomohla v práci. Ve výsledku jsem i s nemocenskou měla skoro plat. Takže co to zkusit takto?
@nelinecka1 hm to je od šéfové vstřícný krok ale servírku asi z domova paní dělat nebude moct
@nelinecka1 přes 30 je diagnóza? 😀
@paulline0055 Práci bych neměnila, to je risk největší. Hold na tyhle věci se musí myslet dřív no, ale co už ted, já měla první trimestr fakt hroznej, od 9tt jsem měla všechno možný a byla jsem nepoužitelná, takže jen spoléhat na to, že to nepujde ještě vidět na tobě, to je to nejmenší
@paulline0055 Pokud máš pracovní smlouvu na 1 rok, tak ti zaměstnavatel nemůže dát v těhotenství výpověď. Pokud tuto práci nedáš, tak ti má zaměstnavatele nabídnout jinou práci, kterou ve svém stavu dáš. No a těhotenství na tobě může poznat hodně rychle ale nemusí. Jinak mi teda přijde jako pěkná vychcanost, brát peníze na černo, platit si minimální zdravotní pojištění a pak řešit, co udělat, abych brala větší dávky, když na vyšší nemám kvůli nízkému oficiálnímu platu nárok ☹
A nejde vzit materska na manzela?
@nafreya to by ale nemohl chodit do práce, a on má zrovna dobrou práci
Já jsem si teda zase myslela, že budu chodit do práce co nejdýl, jenže od cca 6tt zvracím od rána do večera, takže jsem na pn a musela jsem s pravdou ven. Pokud to budeš taky takhle mít, tak to neututláš. Holky mají pravdu, mělas na to myslet dřív a teď už je podle mě blbost měnit zaměstnání. To radši budu zticha, chodit do práce jak to půjde a holt se spokojim i s nizsi materskou 👍
@journals tak pokud bude práce náročná a například už ji nebude zvládat cca v sedmém měsíci může jít na pn, paní píše že práce je náročná a zda nebude lepší najít jinou,Radim ji aby pracovala co nejdéle to jde a když už to zdraví nedovolí posle ji Dr na pn,něco sem napsala nejasně?🤔🙄🙄já vykládala kamion do sedmého měsíce a pak už sem se na to opravdu necítila a Dr mi napsala neschopenku.
@hezz17 tak já servírku nikdy nedělala netuším jak moc je to náročné ale z praxe vím,že když už to žena v těhotenství nezvládá většinou Dr píše neschopenku,dost těžko se v tomto odvětví prerazuje na jinou pozici a placené volno si myslím,že paní v tomto oboru nikdo nezaplatí.
Jít na pn není žádná výhra,já se tomu bránila zuby nehty a nakonec mi ji Dr napsala i když sem byla úplně zdravá jelikož v pokročilém stádiu těhotenství už ji přišla moje práce jako riziko.
@paulline0055 ja myslela ,ze to jde udelat.tak, ze se to vezme na manzela, ale doma je maminka s ditetem
@balogis já bych pn nenapsala, protože náročná práce není důvod k pn a neoprávněná pn může znamenat postih pro mě jako indikujícího doktora. To, že se zaměstnavatel nechce přeřadit nebo nechat doma, fakt není můj problém a nevidím důvod, proč bychom to měli všichni sponzorovat.
@paulline0055 to je prostě daň za to, žes přistoupila na černý vyplácení nezdaněných peněz, takže je poměrně fér, že budeš mít nízkou mateřskou.
@nafreya tak to by pak asi dělala skoro každá druhá 🙈vždyť je to uplne nelogicke, PPM řekneme vynahrazuje cca 6 měsíců příjmu pečující osoby...ne osoby, která chodí do práce. To by ten dotyčný musel být doma a paní by chodila do práce....
@balogis Řešit se to má tak, že ji nechá za plný plat doma, když jí nevymyslí jinou práci. Je to popsané třeba tady https://aperio.cz/tehotna-zamestnankyne-a-zames...
@motylcice29 mozna si to pletu s rodicakem, ale neco jde vzit na otce. Sama s tim zkusenosti nemam.
@journals já se ničemu nedivím,na pn jsem byla dvakrát v životě a peněz máme dost aby sme se měli celá rodina dobře, nemusíte kolem sebe hned kopat,jen sem paní napsala jak se to pak případně dá řešit když už by práci nemohla zvládnout=nemohla zvládnout ze zdravotních důvodu, otoky např, vyšší tlak apod tak by ji Dr napsal pn.co se složitosti a náročnosti práce týče tak záleží asi na odolnosti každého,já měla práci fyzicky i psychicky tak nějak normální vedla sem lidi ale určitě nemůžu říct že byla náročná,moje sestra je právník,taky nefnuka že je náročná, takže za mě existují práce které nemusíme hned označovat za náročné.Asi to má v hlavě každý nastavené jinak a pro každého je náročné něco jiného.nicmene už výše sem psala že pn není žádná výhra.
@nafreya jde to, ale pokud je PPM přes manžela, tak musí jít dělat na jinou smlouvu. Např. pracuje jako skladník a z toho bude mít mateřskou, o prcka se bude starat paní, on může chodit dál do práce, ale zaměstnavatel mu dá na těch x týdnů smlouvu na “administrativního pracovníka” .
@motylcice29 jde to
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
🤦🏻♀️ Skoda, ze jsi nevyhody prace na cerno zjistla az ted.
Co poradit? Tezko rict, podle podminek jake mas. Muzes zkusit zmenit praci a doufat ze te nevyhodi ve zkusebce - nemusi ti byt dobre, muze to na tobe byt brzy videt a druh prace ti nemusi sednout. Docela risk
(Prace ktera dnes neni narocna snad ani neexistuje)