Ahoj, potřebovala bych od vás trošku uklidnit. Jsem v 7tt, po prvních odběrech krve a dnes mi volala sestřička, která se mnou mluvila, jako bych měla příští týden umřít. Sdělila mi, že mám vyšší hodnotu cukru - 5.2, že mám mít 5.1 a mám se dostavit na opětovný odběr krve. Co mě čeká? Pokud je rozdíl takto pouze o desetinu, předpokládám, že léky se řešit (alespoň zatím?) nebude? Je mi 27, mam výraznější nadváhu,čekám první dítě 🙂 moc děkuji, Káťa.
@fandysek_1 a bereš nějaké léky, nebo že jen sledují? Díky za informace 🙂
@kackama ja byla tak od 3. mesice na hranici cukrovky(nekdo udava hranici tehot.cukrovky 5,1, dalsi zase 5,3). Hodnoty jsem mela taky kolem 4,9-5,3. Dr me nahnal do dia poradny kam jsem musela jezdit 1xmesicne do porodu. Jen mne vzdycky napsala zadanku na krev a rekla jak drzet dietu, kterou jsem stejne moc nedodrzovala. Prasky jsem zadny nebrala. Pokud ale budu mit pri dalsim tehotenstvi vyssi cukr, dietu se budu snazit co nejvic dodrzovat. 14 dni pred terminem mi vyvolavali porod (skoro celou dobu napichla na oxytocinu) protoze prestavala vyzivovat placenta. Syn se narodil mensi (2,46kg) a po porodu byl odvezen do jiny porodnice kvuli nizky hladine cukru v krvi. Jeden dr mi rekl ze ta placenta mohla byt zpusobena vyssi hladinou cukru. Takze priste se budu snazit aby nas zase necekalo to samy, i moje dite. Tim se samozrejme nechci nejak strasit ale ja to brala docela na lehkou vahu a tesne pred porodem a po porodu jsem byla dost ve stresu z toho vseho.😔🙂
@kackama Budes drzet dietu. Dostanes glukometr a budes si delat profily. V prvni tehotenstvi to jeste byva pohoda, v druhem uz jsem musela pichat inzulin a ted ve tretim jsem na diete uz od 5tt a inzulin me s nejvetsi pravdepodobnosti opet nemine. Ono s postupujicim tehotenstvim se GDM zhorsuje - vlivem hormonu.
U syna jsem mela taky trochu zvysenou glykemii. Jednou tydne mereni.Drzeni diety a kontroly. Hodnoty jsem mela dobre takze dr mi dost veci povolila. Malej se narodil den pred terminem,uplne zdrav 🙂
@makky1310 On je totiz ten problem, ze s postupujicim tehotenstvim se GDM zhorsuje, protoze roste tehotensky hormon. A to co proslo jeden tyden, nemusi uz projit dalsi tyden. Az nejak tusim od 36tt zacina hormon klesat a hodnoty se lepsi. Syn mel take po porodu hypoglykemii, ale ja byla na inzulinu, i kdyz dietu jsem dodrzovala. Nastesti jsem rodila v Horovicich, kde s timto problem nebyl.
já měla u prvního při odběrech v 1. trim. taky zvýšený (resp. hraniční cukr), tak mě dr. nahnala hned na ogtt (pak znova mezi 24. - 28.tt) a tam vyšlo vše v pořádku. U mě to bylo asi způsobené dietní chybou. Nacpala jsem se velkou večeří dost pozdě večer před odběry
@kackama už píchám inzulín, držela jsem dietu, ale lačné hodnoty jsem neudržela. Nepíchám tolik jednotek a i k tomu držím dietu.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@kackama udělají ti ještě odběr a pokud se to potvrdí pošlou tě do dia poradny pro těhotné. Já začínala na 5,2 kolem 15 týdne a teď kolem 30 jsem mela kolem 5,3-5,5. Ze začátku zkusí dietu a pak se uvidí. Dieta je spíš racionální stravování a výhodou je, že téměř nepribiras.