Výsledky 1. screeningu. Měla jste to některá také tak?

kukuca
8. dub 2021

Dobrý den, včera jsem byla na screeningu, který se jevil zpočátku úplně v pořádku.Sijove projasneni úplně v normě, dle utz vše bez problémů.Dokonce i pohlaví nám lékař sdělil.Vysledky z krve také v pořádku,lékař nás chválil jak to krásně jde.Ovšem pak vše hodil do programu v počítači a díky memu věku, 37 let, se výsledky vyhodnotila jako riziko downu 1:113.Sám se divil a znovu kontroloval údaje,zda se nespletl.Pote řekl,že bohužel to tak je a vypsal mi zadanku na odběr plodove vody, nebo krevní testy trizomie, za úhradu 11.tis.Byla jsem úplně v šoku 😔veškerá radost tatam, nakonec se asi objednám na ty testy, ale přijde mi to jako obchod s vystresovanymi tehotnymi. Měla jste to některá?Už jsme to chteli říct rodině, je to moje 3. A už je bříško dost vidět. Tak zase nic.Doufám ve zdravé miminko, ale bojím se.

ema90
8. dub 2021

@kukuca Odpovedela jste si sama, riziko vam vyslo kvuli veku.
Urcite vse dopadne dobre 🙂

Kseftovani s vystresovanymi matkami... Nevim no, treba mne vysel blbe utz a podstoupila jsem plodovku, ktera mi byla doporucena panem doktorem, ktery je v prenatalni diagnostice kapacita a i pani doktorkou na genetice. Naopak mi neinvazivni test nedoporucovali.
Takze asi jak kde, ale nemyslim si, ze by ho nejak vic prosazovali. Proste doporuci to, co je nejvhodnejsi.
U vas asi “staci” tenhle neinvazivni test, ac se plati.
U me chteli mit jistotu na 100% a proto plodovka i kdyz je u ni riziko. Nic neni totiz 100% jako plodova voda. Nekomu zase doporuci odber choriovych klku.
Ale nebudte vynervovana, urcite to bude v poradku 🙂

hellblau13
8. dub 2021

@kukuca je mi také 37 a do toho jsem neměla úplně nejlepší krev. Ultrazvuk byl v pořádku. Systém mi vyhodnotil riziko 1:19. Byla jsem na odběru plodové vody a čekáme zdravou holčičku. Zpětně jsem ráda, že jsem šla, protože jsou vyloučeny i další ošklivé nemoci. Odběr mě nebolel, proběhl bez komplikací a to byl přes placentu. Čtyři dny jsem poctivě dodržovala klidovy režim. Ale je to jen moje zkušenost a naprosto chápu, že se ti do toho nechce. Určitě bude vše v pořádku 🍀

agneska7
8. dub 2021

Nebojte je to jen kvůli tomu věku , mě je 25 a taky mi to už hodilo ,, míň ( větší ryziko),,, než u syna před 3 rokama 😉

tez83
8. dub 2021

@kukuca já teda nevím,ten věk tam určitě hraje roli v tom vyhodnocování....nicméně mě je také 37,a screening jsem měla negativní.

barmil
8. dub 2021

@kukuca mela jsem taky vše ok a pak vyšlo riziko, jen kvůli věku a ze byla krev odebrána ve špatném tt(plod byl starší než dle MS). Geneticka i kapacita z Motola rekli, ze to je jen kvůli té krvi, invazivní zákrok jsem odmitla. Vydržela jsem na 2.screening, opět jela do Prahy a vše bylo naprosto v pořádku.

kukuca
autor
8. dub 2021

@barmil prave me to překvapilo. A když jsem s nim chvíli polemizovala, začal mi dávat příklady z praxe, kolika takovymto maminkam se narodilo dítě s downem.Prostě psychika pracuje, tak to holt asi podstoupim za peníze za který jsem mohla mít věci pro ditko..Ale jen kvůli statistice mi to přijde jako něco, co je pro někoho hodně finančně výhodný.Kdyby bylo i podezření z jiné strany, neřeknu ani popel.

goovana
8. dub 2021

@kukuca mě je 24 cekam druhé miminko a ultrazvuk vyšel krásně nicméně z krve pozitivni výsledek 1:30 odběr plodové vody vše vyloučil a čekáme zdravého chlapečka
Takže se nebojte bude všechno v pořádku určitě

kukuca
autor
8. dub 2021

@goovana děkuji,a bolí ten odběr plodove vody?Na ten bych musela ještě prý čekat dalších 14 dní právě..Až do 16tt.

mandala
8. dub 2021

Mě je 40 let, výsledky byly v pořádku a to riziko dawna doktor vzhledem k věku nějak ještě přepočítával, jinak by mě to vyšlo určitě taky hůř. Tak nevím, jestli ten tvůj doktor bral v potaz věk nebo ne...

darkwitch
8. dub 2021

@kukuca měla jsem to stejně, utz v pořádku, krev malinko horší, ale kvůli věku riziko 1:110. Ono s věkem nad 35 ten screening vychází apriori pozitivní, oproti riziko k věku je 1:200 takze pokud nemáš uplne super výsledky z krve a utz tak je to pozitivní. Šla jsem na tu krev, v Gennetu na to maji studii a je zadarmo i když výsledek má asi o pět desetin procenta nizsi presnost než to placené

jjasmina
8. dub 2021

Segre to vyšlo taky špatně, byla na odběru plodovky a vše v pořádku.Já bych pro jistotu taky šla, člověk nikdy neví

bezinka22
8. dub 2021

@kukuca hlavne se nestresuj. Krome 2 zminenych moznosti (plodovka a NIPT test), ti zapomnel rict tu 3. V 16. tt jit opet na podrobny geneticky ultrazvuk. Zaroven by te mel automaticky odeslat na genetiku, kde ti vse vysvetli. Zkusenosti mam hodne. 1. tehotenstvi ve 40. letech - 1. screening i pres vysoky vek vysel skvostne 1:1500, nic dalsiho geneticka nenavrhovala. 2. tehotenstvi ted ve 43. letech, vysledek vysel 1:98 a sli jsme na test z krve (panorama za 12 tis). Na plodovku nikdo netlacil a ja ji nechtela kvuli riziku potratu. Cekame zdraveho chlapecka a nelituju jedine koruny, ktere jsem do testu dala. Za to uklidneni to stalo. Rozhodnout se musis sama, co pro tebe je akceptovatelne riziko. Vysledek 1:113 neni zadna extra hruza, ale zvysene riziko to je. Bud chtej ten geneticky ultrazvuk nebo zvaz ty testy. Urcite bych sla na konzultaci na genetiku. Nicmene rozhodnuti je na vas, nemusis chodit nikam.

ema90
8. dub 2021

@kukuca Pokud odber plodovky dela nekdo, kdo je fakt kapacita, tak to neboli vubec. Je to neprijemny, ale bolest bych to nenazvala. Po vpichu trosku boli bricho v tom miste, jak kdyby tam byla modrina.
Potom to chce dodrzet aspon tridenni absolutni klid.
Plus dalsi veci jako treba dva tydny nemit styk, nenapoustet si horkou vanu atd. To uz maji instrukce asi na kazde klinice trosku jiny.
Kazdopadne bolestive to neni, je to neprijemne 🙂

ancess
8. dub 2021

Mela jsem kvůli krvi zvýšené riziko 1:191 Downův syndrom. Hned druhý den jsem šla na odběr z placenty, příjemné to není, ale zase žádná extra bolest. Další den ráno mi volali, že mrňous DS nemá, za 14 dní zbytek výsledků a jistota určení pohlaví. Tři dny po odběru jsem jen ležela, aby se eliminovalo riziko potratu. Rozhodně jsem ráda, že se riziko vyloučilo, i těch pár hodin do výsledků bylo dost stresujících.

marcicek84
8. dub 2021

@kukuca no a nedělal vám k tomu markery? tím se to riziko dá snížit a je to už běžný postup, až selžou markery, tak pak se posílá na plodovku...

vita_
8. dub 2021

@kukuca Nečetla jsem všechny odpovědi, tak třeba už to někdo zmínil ... jen riziko potratu po odběru plodové vody existuje, je 1:100, což je u vás vyšší riziko potratu po odběru než, že dítě bude mít DS. Měla jsem podobné riziko a plodovku jsem tenkrát odmítla, obchod neobchod, dala jsem 15T a byla happy, že mi brali jen krev a miminko nebylo ohroženo;)

apollo20
8. dub 2021

@kukuca také jsme si zaplatili test z mé krve a vyšel krásně 🙏 Obchod to je, ale za ten klid to stojí.

goovana
9. dub 2021

@kukuca neboli jen je to nepříjemné
Ano chodí se v 16 tt také jsem tak byla

hanka158
12. dub 2021

Ja to mela stejne kvuli veku, ale to riziko je strasne male... Byla jsem uplne vystresovana, sla jsem na ten krevni test a pak to vyslo v poradku, ale tak nejak jsem si ujasnila, ze i kdyby rekli ze to bude DS na potrat bych asi stejne nesla, tak jsem pak nesla ani na 2.screening a ted mam 3 leteho zdraveho zlobivaka 🙂 nevim proc nas tehotne tak strasi... Drzim palce at je vse vporadku

elencze
12. dub 2021

měla jsem to velice obdobné, jen tedy s tím, že mi ten test z krve udělali zdarma na pojišťovnu (takže se to platilo z veřejného zdravotnictví), což by vzhledem k výsledku měli udělat i tobě, jen se o tom často maminky vůbec neinformují. A jinak souhlasím, je to byznys s těhotnými. Pokud se mi podaří podruhé otěhotnět, silně zvažuji, že na screening nepůjdu, sice bych přišla o ten pohled na miminko na 3D, ale nechci to znovu podstupovat.

milebr
13. dub 2021

@kukuca Rozumím Ti, jak se cítíš a věřím, že bude vše dobré. Sama jsem odběr plodové vody absolvovala 2x. S dcerou - riziko myslím 1:296, prvorodička, dcera zdravá. Současné těhu je taky OK. Čekala jsem, že budu odběr plodové podstupovat vzhledem k věku (38), ale skóre 1:9 mě zarazilo. Osobně bych na neinvazivní placené testy nešla. Vyjde Ti stejně jen pravděpodobnostní riziko a navíc ty výsledky nejsou stoprocentní. Já preferuji jistotu. Pokud nemáš jiné zdravotní potíže (krvácení apod.), riziko plodovky není zase tak vysoké. Díky tomu, že sama pracuji s maminkami, vyslechla jsem už spousty různých příběhů. Za mě je lepší být falešně pozitivní než falešně negativní. Každá jsme však v jiné situaci, tak se rozhodni podle svého nejlepšího svědomí. Kdybych mohla být nějak nápomocná, ozvi se. A držím pěsti, ať vše hlavně dobře dopadne! 🙂

vendes
13. dub 2021

Odběr plodové vody jsem odmítla, riziko potratu při zákroku je 1:100, čili to u mě převyšovalo riziko DS. Volili jsme neinvazivní testy z krve, že si je zaplatíme. Nakonec to šlo na pojišťovnu. Miminko bychom si nechávali, ať by bylo jakékoliv, jen jsme tu informaci chtěli případně zpracovat. Nátlak na matky je obrovský, někdy mi to přijde jako hon za dokonalými dětmi.

kukuca
autor
13. dub 2021

@milebr děkuju. No nakonec jsem byla na na testu trizomie z krve uz v pátek.Před tím mě překvapil ještě další UTZ, prý před odběrem ho dělají pro jistotu..Mimčo bylo schované hodně vzadu,špatně se to vyšetřovalo.Nakonec vnitřně a hlavičku přes břicho. Ta doktorka pořád mlčky projížděla tam i zpět, nakonec řekla,že sijove projasneni je na hraně 1,9mm. Před dvěma dny u mého lékaře bylo 1,6mm.Nakonec řekla, že to mívají i některé zdravé děti a pokud všechno dobře dopadne,mám se objednat na klasickou kontrolu k mému Dr. To už se mi z toho stresu spustil vodopád slz.Ja vim ze to je slovickareni,e působilo to na mě,jakoby tomu moc nevěřila. Uf, tak teď čekám, jsem celkem klidná, ale doufám že už brzy zavolaji.

milebr
13. dub 2021

@kukuca Tak dej pak vědět, jak jsi dopadla. Držím pěsti! 🙂

krasna_neznama86
13. dub 2021

@ema90 já byla taky vždy na plodovce, taky u kapacit na genetice a na jejich názor jsem dala
.. u nás nemělo cenu jít na placené testy, my potřebovali vyloučit jinou vadu a ta jde jen z plodovky.

kukuca
autor
15. dub 2021

@milebr tak mi už volali, čekáme zdravého chlapečka!❤

dadavdadav
21. dub 2021

Ahojky. Neměla byste některá zkušenost s NIPT testy když si aplikuji Clexane na ředění krve? Docetla jsem se ze by to mohlo negativně zkreslit výsledek krve. Dekuji🙏🏻

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru