Dobrý den,dnes jsem byla na 1. Screeningu. Pan Mudr mě upozornil na zvýšené riziko Downova syndromu 1/414,ale utz prý v pořádku. Popravdě,jsem se dost nervózní a nevím,co si myslet.
@pavlaaa25 prijde mi, ze to dela ta krev... idealni hodnoty jsou kolem "1" obe. Hodne zalezi taky na vasem veku. A dr doporucil dalsi postup? V centru, kde jsem byla, byste spadala do tzv.sede zony (=nic se nedeje, ale proverime to pripadne dal).
@ema90 Sijove projasneni je v poradku, ne? Za hranicni se povazuje 2,5, nekde i 2,7...
@fifinka2020 Přesně, Mudr říkal,že krev je horší, šíjové projasnění je prý v pořádku. Je mi třicet let
@fifinka2020 Jo, ja jsem slepa, ja videla osmicku misto trojky 😀
Ja ted mela riziko 1:500 naDowna abyla jsem odeslana na genetickou konzultaci. Byla jsem v sede zone a to chteji proverit, jak pise fifinka2020. Ja se rozhodla pro NIPT a miminko je v poradku a i 2. screening dopadl dobre. Preji hodne stesti💗
@pavlaaa25 mně vyšlo riziko 1:634. Také špatbá krev a ultrazvuk v pořádku. Je mi 30 let, řekli mi, že je to v šedé zóně a poslali na podrobnější utz pro doplnění softmarkerů (další parametry, průtoky, nosní kůstka atd.). Toto doplnění snížilo riziko na 1: 9000. Přesto nám to nedalo a zaplatili jsme si Panorama test z krve, protože mi to pořád hlodalo v hlavě. A vše naštěstí dopadlo v pořádku. Držím pěsti! 🤗
@pavlaaa25 Ahoj, mě vyšla taky špatně krev s podezřením na Dawnův syndrom....zaplatila jsem si drahé krevní testy za 12.000,- které mi Dawnův syndrom vyvrátily ale zase mě tam vyšli špatné jiné hodnoty a musela jsem jít na odběr plodové vody a tam mi vyšlo vše v pořádku🙏 Nevím co ti dál doporučil doktor ale buď bych se na to vykašlala pokud byl ultrazvuk v pořádku nebo bych šla rovnou na odběr plodové vody, do 14 dnů máš výsledky a jsou 100%. Já se takhle zbytečně měsíc stresovala a byla o 12tisíc chudčí.
@lidija1234 nezlobte se, nemyslim to špatně, ale určitě jít rovnou na odběr plodové vody je nesmysl! Odběr plodové vody je invazivní vyšetření, které může plod ohrozit, může způsobit i potrat!!! A u hraničního screeningu se rozhohodně nedoporučuje, od toho jsou zde neinvazivní krevní testy (Panorama, Harmony atd.)
@nikishkaaaa On se hlavne musi vzit v uvahu pomer rizika daneho syndromu v pomeru rizika potratu.
A hlavne dat na radu lekare. Mne treba nikdo test z krve ani nenabizel, nebyl pro me vhodny. Duverovala jsem lekari a sla na odber plodovky.
Nestraste tu zbytecne s potratem. To riziko je na mnoho klinikach i pod pul procento.
Kdyz plodovku napichne nekdo, kdo to denne dela xkrat, tak je opravdu temer nulova sance, ze by se melo neco stat.
Ten, kdo na plodovce byl, tak vi jak odber probiha a vse jde videt na utz.
Takhle strasit muze jen maminka, ktera s tim nema zkusenost.
@ema90 právě, že zkušenost ve svém okolí mám a nemám nic proti odběru plodove vody na doporučení lékaře! Ale toto není případ paní, která se nachází v šedé zóně, zde by ji žádný lékař jako řešení první volby odběr plodové vody NEDOPORUČIL! O tom něco vím, sama jsem v této situaci byla a bylo mi jasně řečeno přímo lékařem, který screening dělal, že mi při tomto poměru rizika odběr plodové vody nedoporučuje, že je to invazivní vyšetření a riziko potratu a předčasného porodu zde prostě je (byť malé).
@nikishkaaaa Tak ja predpokladam, ze ma pani rozum a ze se nebude ridit komentari nekde na diskuznim foru, ale ze prave vyslechne to, co ji doporuci lekar. A protoze lekar ocividne rekl, ze je to v poradku, tak bych to dal neresila 😀
Jinak jeste dodam, ze ta krev vychazi spatne hodne maminkam a hraje v tom roli hodne faktoru (nejvic asi vek, ale treba i prodelane infekce..). Pak zalezi, co vas uklidni... nekdo ceka na dalsi screening, nekdo chce (a muze) zaplatit NIPT testy z krve....
@nikishkaaaa Pokud vyjde špatně krev nic jiného ji nezbyde. Mě to doktor doporučil a já mu věřím nemohla bych se nervovat až do porodu jestli bude miminko zdravé nebo ne. A co se týče potratu je spíš z nedodržení klíčového režimu po zákroku, já z potratu měla hrozný strach tak jsem byla na sebe co navíc opatrná a vše dodrzela co mi doktorka řekla😊
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@pavlaaa25 Kdyby bylo neco spatne, tak vam doporuci dalsi vysetreni. Neinvazivni test z krve, odber choriovych klku, pozdeji amniocenteza.
Pokud vam nic z tohodle nerekl, tak to nereste. Nosni kustka je pritomna, sijove projasneni mate vyssi, ale to nic neznamena. Zalezi na mnoho okolnostech a pokud vam lekar nedoporucil dalsi postup, tak to nereste.
Ja mela riziko 1:10 u dvou jinych trizomii (neslucitelnych se zivotem) a vse je v poradku.