Vyšetření plodové vody. Jak probíhá?

mikimous
15. říj 2019

Dnes jsem se dozvěděla,že musím na vyšetření plod.vody...Vůbec netuším co mám čekat.Mám obavy😞

jane46
15. říj 2019

Ja byla u obou deti z duvodu nemoci v rodine. Odber nebolel, jen jsem si uzila delsi ultrazvuk. Jehla je tenka a ohebna, nemuzou miminko pichnout. Obe deti hodne v brisku zaujala a ucpavaly ji. Odber probehl v poradku. Hned po odberu jsem se nechala odvezt "od dveri ke dverim" a dodrzela tri dny rezim "jen na WC" a to doslova. Zbytek tydne taky klid, nic nezvedat. Manzel dostal na me OCR. Vysledky v poradku a mam dve uzasne deti 😉

fijanek
15. říj 2019

Myslím, že se nemusíte obávat- já byla také na odběru PV kvůli nemoci v rodině a přišlo mi to jako odběr krve. A užila jsem si delší ultrazvuk, jak píše paní výš. Dneska mám krásnou zdravou 18ti měsíční dcerku.

mikimous
autor
15. říj 2019

@fijanek ..no zní to dobře ,ale je tam riziko potratu.bojím se

mikimous
autor
15. říj 2019

@jane46 my taky máme špatný rodokmen.doktorka mě tam chce kvůli věku hlavně poslat...bojím se a to volno na manžela vyřídím kde?nevím jestli ho dostane máme doma ještě dva kluky..to nedám....

pavla555
15. říj 2019

@mikimous hlavně dodržet klidovej režim (byla jsem 2x a je to v poho)

katkapavlik
15. říj 2019

Ahoj , nemusíš se vůbec bát lékaři ví co dělají já byla na odběru plodové vody 2x v každém těhotenství a nic jsem necítila lékaři super vše ti vysvětlí, ukážou miminko na pořádné televizi určí pohlaví a výsledky jsou do týdne. Alespoň tak to bylo před rokem za mně. Potrat určitě nehrozí nad tím nepřemýšlej. Budu držet palce

jane46
15. říj 2019

@mikimous Volno mu napsala moje gynekolozka. Taky jsem podruhe mela doma rocniho kluka. O vse se postaral manzel, ja maleho jen treba nakojila (v posteli).

aurelie34
15. říj 2019

@mikimous byla jsem před 3 týdny. Samotný odběr nebolí, jen je to nepříjemné. Pak je důležité 3 dny jen ležet a další alespoň týden mít klidový režim(nic nezvedat, nesportovat atd.) Také jsem se bála rizika potratu ale je to cca 0,5 % a často dochází k potratu u postižených dětí nebo když se nedodrží klidový režim. Za ten klid to stojí, my už víme že čekáme zdravou holčičku a mám do konce těhotensví klid.

77sasa77
16. říj 2019

@mikimous ANO je ale malinké.Lepší je na to nemyslet a jít tam jako na obyč. vyšetření s ultrazvukem. Byla jsem s malym dnes 8 let jehla vypadá strašidelné ale vůbec to nebolí mam to všechno natočené takže jako by to bylo vcerá ☺ pak klid odpočinek a je to .Určíte je podle mého názoru lepsi jít než nejít ☺

adenka84
16. říj 2019

@mikimous Byla jsem na ni u obou deti. Nic to neni. Je to jako odber krve. Odber se provadi tenkou umelohmotnou ksnylou nikoliv jehlou. Ta se uz davno nepouziva. Riziko potratu je tak minimalni. Dulezite je po odberu par dni poctive odpocivat. Kdyz tohle dodrzis bude vse v poradku. Vysledky me volali hned druhy den rano. Pokud chces znat pohlavi, reknou ti ho.
Drzim palce.

xcassiopea
16. říj 2019

Ahoj, čekala jsem dvojčata a také mi chtěli brát plodovou vodu, ptala jsem se jestli je k tomu nějaký vážný důvod kromě věku, probrali jsme všechny výsledky a nakonec z toho nějaké velké riziko nebylo, jen "pro jistotu" a riskovat pro jistotu jsem odmítla.

lenickakl
16. říj 2019

Da se to vydrzet. Porod bude horsi 😅 riziko mas vzdycky u kazdyho zakroku. Muj nazor je, ze riziko potratu nasledkem amniocentezy se moc zvelicuje a hlavne to nafukujou zeny, co to ani nikdy nepodstoupily jen na zaklade "jedna pani povidala". Mam znamou a ta ma znamou, ktera.... Moje mamka absolvovala odber asi pred deseti lety, taky prave kvuli veku, tak jsem mela info z prvni ruky a byla jsem v klidu

kajalka
16. říj 2019

@lenickakl Naopak, rizika se zlehčují, s čísly se účelově manipuluje. Do procenta rizika se započítávají pouze potraty do 24h, zbytek už ne, přitom to má vliv po celý zbytek těhotenství. Od patoložky, která má na starosti diagnostiku takto potracených plodů vím, že si musí cucat z prstu diagnózy, aby matkám nemusely říct, že potratily zdravé dítě v důsledku amc. Takhle jim dr pak jen řekne, že to nebylo v pořádku a jede se dál, všichni s čistým svědomím. Na západě se amc provádí jen v nejzažších případech.

mikimous
autor
16. říj 2019

Děkuji za odpověďi a rady 😉pak dám vědět....

blahoska
16. říj 2019
Uživatel blahoska je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od blahoska.

@mikimous Sestra byla také na odběru plodové vody, říkala, že měla opravdu velké nervy, ale zákrok nebolel a byl rychlý. Hlavně být v klidu, to je pro miminko to nejdůležitější.

draceka
16. říj 2019

@mikimous Dobrý den,zkusenost s odberem plodové vody nemám,ale pokud vím,tak je možné si zaplatit nějaký speciál odběr krve,který vyloučí také případné vady.Hradi si ho,ale pacient sam.Stoji to myslím kolem 12 000 Kč.Zkuste se zeptat svého gynekologa.Jinak preji,ať je vše v pořádku!!

rebe
16. říj 2019

Pokud máš obavy, doporučuji se informovat o důvodech tohoto vyšetření, o rizicích a alternativách. "Hlavně kvůli věku" je absurdní důvod pro amniocentézu, rodokmen také. Amniocentéza se indikuje na zákaldě pozitivního screeningu. Požádek o podrobné vysvětlení důvodů tohoto vyšetření, neinvazivních vyšetření typu genetického testu z krve, požádej o druhý názor jiného genetika...

rebe
16. říj 2019

@draceka To není zcela pravda, v případě pozitivního screeningu platí tento test pojišťovna, pro maminku je zdarma!

jitkaa
17. říj 2019

Dobrý den, nechci toto vyšetření nějak zlehčovat, podstoupila jsem ho při druhém dítěti, byla jsem ve FN Motol, zákrok byl rychlý, poté jsem měla dodržet klid, vše bez komplikací a narodil se nám zdravý chlapeček.

jitkaa
17. říj 2019

Ještě jsem se zapomněla napsat riziko spojené s potratem, to jsem docela diskutovala s genetikem, mají určitě procento potratů, ale jak říkal, většinou žena potratila cca za čtrnáct dní po odběru a říkal, že to se nedá vyloženě spojit s následkem odběru plodové vody.

mikimous
autor
17. říj 2019

No jak to čtu tak nikam nepůjdu výsledky mám v pořádku,krev také a nehodlám riskovat...jsem smolař...prostě to nechám tak...Děkuji za vaše zkušenosti a komentáře..pomohlo mi to...😉

rebe
17. říj 2019

@mikimous Koukám se, že je ti 38. Ten krevní test, o kterém se tu výše píše - test na mutaci DNA z krve matky, při pozitivním screeningu nebo od 35 let hradí pojišťovna. Takže pokud má doktorka jakékoli pochybnosti, může ti ten test napsat. Je to jeden odběr, když dopadne dobře, máš klid, když ne, je případně teprve na místě amniocentéza.

mikimous
autor
24. říj 2019

Tak dnes výsledky 1sren...a vše je OK.😉😉

vendes
24. říj 2019

Odběr plodové vody bych odmítla, radši bych si zaplatila Prenascan (10-12 tis.).

kaja2016
29. lis 2019

@kajalka Kajalko, trosku me prekvapuje, ze by patolozka mohla nejak vedet/odhadnout, ze ke zminenym potratum doslo na zaklade odberu plodove vody. Vzdyt prece maminku ona nevidi.To tam zapocitava vsechny potraty az do 25tt? Ono se totiz potraci i bez amniocentezy. Ja sama nevim, jak to je, na amnio se chystam, tez jsem zvazovala, uklidnilo me, kdyz me na feekventovanem pracovisti rekli, ze uz nekolik let potrat nemeli. Vis ja tez obcas narazim na nejakeho odbornika, ktery ma nejaky svuj soukromi nazor, ale v pripade patolozky bych ani o odbornem nazoru nemluvila. Ta muze posoudit stav plodu, tot vse.

kaja2016
29. lis 2019

@rebe Ten test neni 100procentni. Kdyby byl, sla by do nej asi kazda.

kaja2016
29. lis 2019

@rebe Jsi si jista, ze je zdarma? Me ho nikdo nenabidl, byla jsem v Apolinari i v Podoli, je mi 38 a cekam dvojcata. Byla mi nabidnuta amnio ci test za 14 tisic. Ten test ale muze byt falesne negativni.

fijanek
29. lis 2019

No nevim, mě je víc než 35, byla jsem na úspěšném umělém oplodnění a ten test bych normálně platila pokud bych ho chtěla

lenka_tom
29. lis 2019

@mikimous ona tě posílá jen kvůli věku nebo máš nějaké horší hodnoty ze screeningu? Já jen, že mi bude 40 a jelikož screening vyšel dobře, tak mě doktor poslal jen na genetickou konzultaci.

lenka_tom
29. lis 2019

@lenka_tom tak nic, teď jsem se dostala na konec komentářů 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru