Výpověď v pracovní neschopnosti

veru289
14. zář 2018

Ahoj holky, jsem v 16. týdnu těhotenství a můj zaměstnavatel mě donutil podepsat výpověď během pracovní neschopnosti. Vyhrožoval mi, že pokud jí nepodepíšu tak mě nahlásí na sociálku a na zdravotní pojišťovnu. Ze strachu jsem jí podepsala a teď se bojím, že nemám nárok na podporu během neschopnosti ani na mateřskou. 😔 Nestalo se to už některé z vás? Nevíte, jestli budu mít nárok na peníze, mám pdpracované 2 roky a i školu úspěně ukončenou maturitní zkouškou. Když jsem nastupovala na neschopenku byla jsem stále zaměstnancem. Nevíte tedy zda mám nárok.

martina1317
14. zář 2018

Ahoj, cim ze ti vyhrotoval (trosku to nechapu, za o te chtel udat?). Pokud jsi vypoved podepsala dohodou, tak prac.pomer skoncil. Dal jsi v neschopnosti, ale mela by ses nahlasit na prac urad. Na materskou je jeste ochrana lhuta x dni po skonceni prac.pomeru, zalezi kdx mas nastup.

veru289
autor
14. zář 2018

@martina1317 ano vyhrožoval mi tím, že mě udá. Nástup na mateřskou dovolenou mám koncem prosince a výpověď byla podepsána dohodou.

guinea
14. zář 2018

@veru289 Ale udá za co? Co jsi udělala špatně, jaké měl na tebe páky, za co tě chtěl udávat?

veru289
autor
14. zář 2018

@guinea tvrdil, že je neschopenka neplatná a že je falešná a že jsem na ní neprávem, volal i mýmu lékaři a dělal rozruch 😔

anetka1701
14. zář 2018

Já bych zavolala na pracák a řekla co se stalo.To především - tohle si žádnejch zaměstnavatel nemůže dovolit!!! Pokud máš nástup v prosinci tak na mateřskou mít nárok asi budeš (jak dlouho jsi pracovala?). Na podporu v neschopnosti nárok normálně máš, dokud na ní budeš.

priefi
14. zář 2018

@veru289 k jakemu datu je ukoncena pracovni smlouva? Pokud jsi v 16tt, mel by Ti vyjit narok na ppm

priefi
14. zář 2018

@martina1317 na up se hlasi az po ukonceni dpn 😉

lachtanice86
14. zář 2018

@veru289 nechápu proč si to podepsala? Co na tebe měl? Ale jinak na úp se hlásit nemůžeš dokud si na pn. Dál budeš dostávat peníze od ossz. Jak dlouho si v tomto zaměstnání byla?

veru289
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
veru289
autor
14. zář 2018

@priefi byla ukončená 13.9.2018

veru289
autor
14. zář 2018

@lachtanice86 byla jsem tam necelé 4 měsíce

veru289
autor
14. zář 2018

@anetka1701 mám odpracováno 2,5 roku

tulikiss
14. zář 2018

ochrana lhuta je jen max 180 dni ale ne vice nez doba po kterou trval prac. pomer ve kterem jste otehotnela

lachtanice86
14. zář 2018

@veru289 tak to ti to možná vyjde.

marketa11112
14. zář 2018

Ochranna lhuta bude tal dlouha jako doba v poslednim zamestnani...kolik jsi tam byla dni? Nemocenska ti pobezi dal az do nastupu na materskou ,pokud na ni budes mit narok....nebo az do ukonceni sestinedeli po porodu a pak nastoupis rovnou na rodicak...no, mozna by ti to mohlo vyjit..na materskou muzes jit 6-8 tydnu pred porodem,tak si to dobre spocitej...

Jen porad nechapu..proc by mela byt neschopenka neplatna? Pokud ti je treba spatne ci mas problemy..a lekar ti ji dal,asi vedel proc..

priefi
14. zář 2018

@veru289 pokud jsi v praci byla necele 4 mesice, z toho navic dpn, tak Ti stale mohla bezet zkusebni doba (pokud byla sjednana), ktera se prodluzuje o dpn s tim, ze od 15.dne dpn zamestnavatel muze ukoncit prac.pomer ve zkusebni dobe. Pokud jsi tam byla ale jen 4 mesice, ochranna lhuta nebude 180 dni, tak jako by to bylo klasicky, ale bude kratsi, bude dobu, co jsi tam byla zamestnana. Ktereho jsi tam nastoupila?

j.a.n.i
16. zář 2018

@veru289 A co bylo toho 13.9. ukončeno, ten pracovní poměr nebo neschopenka? A kdy si nastupovala do tohoto zaměstnání?

priefi
16. zář 2018

@j.a.n.i 13.9.byl ukoncen prac.pomer, dpn stale trva

j.a.n.i
16. zář 2018

@priefi Tak to tipuju, že ses s tou zkušebkou trefila...

priefi
16. zář 2018

@j.a.n.i mam jeden dotaz mimo tema, jak to je s vymerem ppm? Je spravne, ze se pocita do prumeru poslednich 12m mesicu pred nastupem na md (bez mesice ve kterem se nastupuje na md) a v pripade, ze v nejakem mesici je dpn, tak se ten mesic, kde je dpn vubec do prumeru nezapocitava a diky dpn se pocita treba prumer jen ze 4m? Treba kdyz nekdo nastupuje v lednu na md, tak se mu pocita prumer od predchoziho ledna do prosince a kdyby nastoupil napr.od 31.5.na dpn a byl by na ni napr.do 4.7., tak prumer se pocita bez kvetna, cervna a cervence, cili leden az duben, spren az prosinec?

j.a.n.i
16. zář 2018

@priefi Ne, dny z května i července by se normálně počítaly.

priefi
16. zář 2018

@j.a.n.i takze by se pocitala jen pomerna cast mesice, kdy by dotycna byla v praci, jen by se nepocitaly dny, kdy bezi dpn? Chapu spravne?

marketa11112
16. zář 2018

@priefi ano, pocitaji se vrskere odpracovane dny pred nemocenskou, z nich prumer mzdy....

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru