Ahoj, vim, ze je tu diskuze, kde se resi vysoky tlak, ale tam se mluvi hlavne o druhe pulce tehotenstvi. Chtela bych se zeptat na prvni kontroly - od jake hodnoty s vami tlak nejak vyrazneji resili? Ja jsem byla na kontrole a byla jsem strasne nervozni. Pri prvnim mereni mne namerila sestricka az 145/92 , ale ja jsem uplne citila, jak mne strasne busi srdce (nikdy se mi to nestava) , protoze mam velky strach z doktoru. Pak ho merila za chvilku a klesl na hodnotu asi 137/83 , stale jsem byla nervozni, ale ne uz tak moc. Doktor se mne ptal na buseni srdce, toceni hlavy , bolesti hlavy atp. Ale ja nic z toho nemam. Pak rekl, ze dulezitejsi je ten spodni tlak, ktery je podle nej uplne normalni a jeste s ohledem na to, jak se u doktoru bojim. Navic jsem mela hodinu pred tim kafe, takze to vubec neresil a rekl, ze priste ho premerime. Kazdopadne jsem dostala docela velky strach, jestli to treba neni na hospitalizaci nebo na leky nebo tak. Diky za nazory
@gabina321 Klid. Já měla prvně 147/75 (to jsem ho ale upozornila, že jsem opravdu nervní, protože to byla kontrola s "verdiktem"). Podruhý 145/86. Nebyla jsem nijak extra nervní (ale byl to 1. screening). Ptal se mě, jestli mám normálně vyšší tlak. Řekla jsem mu, že o ničem nevím, problémy nemívám, doktor mi při prevenci před Vánocema nic neříkal, ani v nemocnici nic. Tak jsme se shodli, že asi syndrom bílého pláště. Nedalo mi to a koupili jsme s manželem tlakoměr. Měřím si ho už 14 dní (ráno a večer) a k velkému překvapení jsem zjistila, že ho mám naopak nízkej! Hodnoty si zapisuju a příští týden jdu na EKG k obvoďákovi, tak mu ty hodnoty chci ukázat. Takže moje rada: pokud máte tlakoměr, měřit doma. Pokud ne, doporučuju koupit (těžko se pak doktorovi dokazuje, že ho třeba normálně máte oukej). Není to velká investice, my máme asi za 300 a měří dobře.;) Co doktor změří jednou za x týdnů nemusí mít vypovídající hodnotu.
ahoj, děkuju za názory 🙂 o víkendu jsem si nechala tlak párkrát změřit jedním členem rodiny, který je doktor a opravdu to ta nervozita strašně ovlivňovala. Když jsem byla v klidu, tak jsem měla kolem 120/70 , někdy i míň, ale když jsem se trochu "rozhodila" (třeba před prvním měřením), tak mně to vyskočilo nahoru - ale teda jen ten horní, spodní nikdy snad nepřesáhl 85, spíš se držel kolem 75, někdy i pod. Jinak problémy s bušícím srdcem mám jenom ve stresových situacích, na EKG jsem byla (moje nervozita sice způsobila strašnou tachykardii, ale jinak vše ok :D ), což doktorovi jen dokázalo, že mně asi nesedí lékařské prostředí. Ale ten tlakoměr si asi koupím, pro jistotu ;)
Já taky měla pokaždé malinko vyšší, ale pravdou je, že jsem pokaždé, když tam jdu nervózní, zda je vše ok, jinak problémy s tlakem nemám. Takže to budeš mít asi podobně, neboj a uvidíš jak to bude dál
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Ahoj, já myslím, že ten tlak je v pohodě, máš pravdu, že ten dolní je určující a ten máš myslím naprosto v normě. Kdybys ale chtěla, řekni si lékaři, aby ti dal na jeden den tzv holtera, ten měří tlak během celého dne a doktor z toho pak pozná, jestli ti náhodou nelítá- proto třeba to bušení