Těhotná v 15. Jak postupovat?

fazolkazuzka
6. srp 2022

Hezký den, svěřila se mi od kamarádky sestra, že otěhotněla. Nechápu, ale i přes antikoncepci. Přikládám to tomu, že byla nemocná a občas i zvracela.
Slečně je 15 a příteli bude za 7 mesicu 18.
Prosím má někdo radu jak teď postupovat. Snažila jsem se jí vysvětlit, že pokud není plnoleta není to jen tak.
Zatím má tehu potvrzené podle testů na gindu se bojí kvůli rodičům.
Nikdo to s její rodiny neví. Jen já a její přítel.
Slečna studuje na sš.

zmrzlinka
6. srp 2022

@fazolkazuzka informavovat rodiče....co jiného?

fazolkazuzka
autor
6. srp 2022

@zmrzlinka vím jistě, že jim to řekne sama ale ted sem chtela vědět co ji čeká abych ji mohla nějak podpořit.

tahejhula
6. srp 2022

@fazolkazuzka potřebuje písemný souhlas rodičů/zákonných zástupců, poté se provede interrupce, to je vše.

fazolkazuzka
autor
6. srp 2022

Prosím o žádné interupci tu nepadlo slovo. Jen sem myslela, že někdo bude vědět co a jak. Ziju v zemi kde třeba 15 ti léta a 18 ti lety spolu mit styk nemůžou. Je to pomalu jako trestný čin. Takže sem jen chtěla poradit co slečnu teď čeká.

evik19
6. srp 2022

@fazolkazuzka V ČR může mít patnáctiletá legálně styk se sedmnáctiletým, takže ho nečekají žádné opletačky se zákonem. Ona to musí co nejdřív říct svým rodičům, kteří jsou jejími zákonnými zástupci. On by to samozřejmě měl taky co nejdřív říct doma. Na gyndu ať jde kamarádka s mámou, ta za ni bude muset podepisovat souhlasy s ošetřením a podobně. Pokud se dítě narodí po 18. narozeninách otce, tak on by měl být zákonným zástupcem ditěte, ona se bude moct později nechat zplnoletnit, pokud se budou chtít vzít. Na péči o dítě se snad nějak dohodnou s rodiči, aby mohla slečna dokončit školu. Držím palce.

fazolkazuzka
autor
6. srp 2022

@evik19 děkuji. Pořád sem v hlavě hledala to správné slovo splnoletnit. Takže co nejdřív aoznamit matce jinak ji na ginde nebudou dále vyšetřovat.

somalicats
6. srp 2022

@fazolkazuzka Tak pokud žiješ mimo ČR, tak nevím, jakou radu čekáš od nás, kdo tu žijem. To se musíš ptát tam, kde žiješ, jaký je další postup.

fazolkazuzka
autor
6. srp 2022

@somalicats. Mám tu na prázdniny sestru kamaradky co je očividně tehotna a má 15 let. Než ji pošlu zpět byla bych ráda kdyby byla aspoň psychicky ok a dokázala něco vědět o své situaci.

tahejhula
6. srp 2022

@fazolkazuzka a víš že rodiče nemají povinnost jí s tím pomoci? OK, takže dítě bude mít v péči čerstvě plnoletý otec, matka nebude mít oficiálně žádné rozhodovací právo. Pokud by její rodina byla obecně taková, že přijímá všechno tak, jak to je, dávno by to věděla a děvče by se nemuselo ptát tebe. Počítala bych případně i s dohledem OSPOD.

2hanah
6. srp 2022

@tahejhula a kdo mluvil o interrupci???

somalicats
6. srp 2022

@fazolkazuzka No tak pokud jsou oba nastávající rodiče z ČR, tak nejdřív si o tom musí promluvit ti dva - chtějí to dítě i v téhle situaci? Od toho se bude odvíjet další postup. Další krok je promluvit si o tom s rodiči. A to podle toho, jak se slečna a její přítel domluví - pokud to dítě chtějí, tak ideálně oba, a s argumenty, jak hodlají tu situaci řešit. Pokud dítě nechtějí, tak k interrupci potřebuje dotyčná souhlas zákonného zástupce.

tahejhula
6. srp 2022

@2hanah nejspíš mi to nepřišlo jako situace, kdy je gravidita potenciálně vítána, pokud o ní ví dříve naprosto cizí žena než matka onoho děvčete.

fazolkazuzka
autor
6. srp 2022

No prave proto sem se ptala na informace. Ona s přítelem to přijímají jako fakt, že to tak má být. Já ji tu domluvila aby si udělala test a je si jistá. I když až na ginde vše potvrdí. S matkou nemá hezký vztah.

lencaa11
6. srp 2022

@fazolkazuzka zelazi na tom co rodiče buď podepíšou souhlas s přerušením a nebo si dítě nechají

tahejhula
6. srp 2022

@fazolkazuzka takže kdo se bude o to dítě starat? Je fakt hezké mít představu miminka, ale kdo se o něj postará?

somalicats
6. srp 2022

@fazolkazuzka To je hezký, že to berou jako že to mělo být, a jak si to ti dva představují dál? Kluk předpokládám taky studuje - takže kdo je bude i s dítětem živit? Tuhle představu mají?

felixfelicis
6. srp 2022

Byla tu slecna, ktera otehotnela v 16 a miminko si nechala, nick @lolina16. Ukazuje mi to, ze je neaktivni, ale treba by na zpravu odpovedela, jestli ji MK posila upozorneni. Mohla by se ji zeptat, jak to pak vypada v praxi. Nekdo by musel s ditetem pomahat a kdyz nema dobry vztah s rodici, tak kdo?

fazolkazuzka
autor
6. srp 2022

@somalicats otec dítěte jde za rok do práce. Ona zůstane bydlet i s ním u jeho rodičů. Pokud to její matka dovolí. Věci na miminko se pokusíme společnýma silama nějak zajistit. Pokud nebude bránit její matka tak chce ukončit školu a věnovat se miminku.

tahejhula
6. srp 2022

@fazolkazuzka tak věci na mimino představují nulový problém. To ostatní jsou fantazie dítěte, které čeká dítě.

somalicats
6. srp 2022

@fazolkazuzka Psalas, že to zatím ví jen oni dva a Ty. Jeho rodiče o tom vědí? Protože pokud ne, tak si můžou ti dva plánovat, co chtějí, ale realita může být úplně jiná.
Píšeš, že s matkou nevychází. Co její táta? S tím je řeč? Nebo s mámou nevychází stejně, jako 99% patnáctiletých puberťaček, tj. v reálu by s ní ta řeč by i byla?
Zatím mi ty její představy přijdou dost naivní....

felixfelicis
6. srp 2022

@fazolkazuzka Takze plan je, ze 2 nebo 3 skolni roky bude pres den hlidat dite matka pritele, ktera o tom zatim jeste nevi?

tahejhula
6. srp 2022

@felixfelicis ne, plán je, že děvče skončí se školou a bude doma s miminem. Tak to alespoň vyznívá mně.

somalicats
6. srp 2022

@fazolkazuzka Jo, a ještě pohled z druhé strany - mám čerstvě devatenáctiletou dceru, takže tak trochu vím, o čem píšu: v patnácti nechat školy - tj. skončí se základním vzděláním - co hodlá dělat, až bude dítko chodit do školky? Co bude dělat, pokud by se s partnerem po nějaké době rozešli a ona zůstala sama? Jako máma bych teda ukončení studia dceři rozhodně neschvalovala, vzdělání je něco, co jí nikdo nevezme. V tomhle směru bys ji měla podporovat, to se na mě nezlob.

elesse
6. srp 2022

No a v jakem state tedy budou zit? Kdyz je tam tento styk problem, jak budou resit, ze ma pritel problemy s trestem?

felixfelicis
6. srp 2022

@tahejhula aha, spatne jsem pochopila to "ukoncit skolu". No, hodne tezko se mi predstavuje, jak bych v takove situaci reagovala.

tahejhula
6. srp 2022

A to doufám, že holce nebylo patnáct před týdnem...

somalicats
6. srp 2022

@felixfelicis No, moje devatenáctka se loni rozešla s klukem, se kterým byla od 15. Kdyby v těch 15 otěhotněla a nechala školy, aby se mohla starat o miminko, tak mám teď na krku holku bez vzdělání, další dítě a do toho ty svoje. Úžasná představa, to Ti teda povím 😀

fazolkazuzka
autor
6. srp 2022

@felixfelicis ne ale nevím jestli matka slečny nemusí dát někde souhlas. Jinak se o dítě budou starat oba rodiče a pomocnou ruku jim dají rodiče tatínka.

somalicats
6. srp 2022

@fazolkazuzka Rodice holciny do toho sakra maji co mluvit, jsou jeji zakonni zastupci.

fazolkazuzka
autor
6. srp 2022

@somalicats holčina má matku co akorát pije alkohol a střídá partnery. A jediné na co se zmuze je to že je schopna holce občas zaplatit školu. Jinak ji financuje dospělá sestra. Takže proto sni žádný poradny vztah nemá.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru