Těhotenství & práce v nemocnici (covid-19). Jaký máte názor?

veronika917
17. dub 2020

Ahoj, rada bych znala váš názor. Lámu si tady nad tím hlavu. Jsem v úplném začátku 6tt, příští týden mě čeká první kontrola. Jsem těhotná po druhé. Jde o to, ze pracuji v nemocnici na intenzivní péči. Nejde ani tak o samotnou práci jako o současnou situaci. Kdyby nebyla žádná pandemie, nechám si tehotenstvi pro sebe jako poprvé až do 1. kontroly. Ale je taková situace, tak jsem to vedení oznámila hned. Ať už kvůli režimu i službám, který jsou teď personálně mnohem náročnější. Samozřejmě mi bylo řečeno, ze je rozhodnutí na mě. Ale to je pro mě horší varianta 😅. Při prvním tehotentsvi jsem pracovala ve službách do konce 1.trimestru, pak jsem přešla na ranní dělat “papíry”. Bylo to fajn. Teď jsem měla v plánu to samé, ALE. Když pominu fakt, ze tohle tehotenstvi mě poprvé trápí nevolnosti....tak jde hlavně o to, ze máme karanténní oddělení, což znamená, ze přijímáme akutní pacienty u kterých zatím nejsou hotové výsledky. Samozřejmě na ty boxy teď nemám přístup, ale ostatní ano. Přemýšlím o tom, jak velké je to riziko.
Jde hlavně o mě. Nejsem moc v pohodě s tím jít hned z kraje na neschopenku, ale jde jen o moji povahu, te to přeci mužů zvládnout a nemusím sedět doma ”na zadku. Manžel je ze mě na prášky. Vedení mi řeklo, ze je doporučeno tehotnym zůstat doma, ale navazovat mi noc nebudou. Jak byste se rozhodly vy?
Chci se teda zeptat ještě na názor gynekologa příští týden. Rozhodnutí je pro mě fakt těžký, ikdyz je mi jasný ze je to vlastně asi blbost co řeším, uvědomuji si to.
Děkuji.

bamak
17. dub 2020

@veronika917 ani gynekolog to za tebe nerozhodne. Je to opravdu jen na tobě. Já (a to jsem ve zdravotnictví pracovala do 8.mesice těhotenství bez úlev a omezeni) bych šla na neschopenku. O víru se ví zatím hodně málo, můte být nebezpečný pro vývoj dítěte.

petulkadodo
17. dub 2020

@veronika917 Není možné nechat se přeřadit na jiné neinfekční oddělení?

veronika917
autor
17. dub 2020

@petulkadodo neinfekcni oddělení teď v podstatě neexistuje. Všechno je zastavené a sestry z těch oddělení jsou kde je potřeba (stany, triage, infekční).

veronika917
autor
17. dub 2020

@bamak ja vím, ze nerozhodne, jen mě zajímá jeho názor. Děkuji za tvůj.

moly001
17. dub 2020

@veronika917 Já sama jsem také zdravotník...v mém předposledním těhotenství, které ale ze začátku nedopadlo, jsem měla pacientku s meningokovou meningitidou, prováděla jsem ji LP apod...Upřímně, byla jsem z toho hodně "na nervy", poté hned těhotenství nedopadlo, byla jsem na poč.7tt..Riziko existuje kdykoliv, na kterémkoliv odd. Setkat se můžeš s infekčním pac.i mimo zdrv.zařízení, ale já osobně, pokud bych byla nyní těhotná šla bych na PN.

veruuu_kubesovic
17. dub 2020

Nejsem zdravotní sestra, ale pokud jsi v přímém kontaktu s pacienty s nemocí Covid-19 a jsi těhotná tak nad čím váháš??? já bych šla s klidným svědomím na neschopenku, jde přeci jak o tebe tak i o to, abys to těhotenství nepodcenila a ono nedopadne třeba vlivem nadměrného stresu v téhle době...

jako_mala_holka
17. dub 2020

Rozhodne bych sla na pn... pracuju v lekarne a sla jsem na pn kvuli velkym nevolnostem uz od listopadu, kdyby ne, tak kvuli tehle situaci bych rozhodne sla, co vim od kolegu, tak je to v praci silene... a nikdy clovek nevi 🙂

michaela2609
17. dub 2020

Také jsem zdravotní sestra, dělala jsem dřív na JIP.. Vydržela jsem tam do 4 měsíce, pak jsem odešla, nebyla sice žádná pandemie, ale ty zmatený a agresivní lidí po narkoze... Katastrofa, házeli po mě všechno... Takže jsem řekla dost a odešla jsem... Kdybych ještě teď dělala v nemocnici odcházím hned, jak budu mít potvrzené od doktora, že jsem tehu... Nikdy nevíš, co se v nemocnici může stát, myslí na sebe i na to malr6... Hodně štěstí 😊

aselluska
17. dub 2020

Dostala jsem pn ještě před karanténou a kdybych neměla zdravotní problémy, šla bych na ní vzhledem k situaci a vzhledem k tvé práci už tuplem.

klovalka
17. dub 2020

Ahoj, pořádně se neví, co ten vir dělá v těhotenství, zda nemá teratogenní účinky. Na Tvém místě bych do práce nechodila - myslím, že zdraví ev. i život toho malého človíčka za těch pár měsíců nestojí. Bdw - pokud se situace zlepší, tak můžeš i ev. později DPN ukončit a vrátit se zpět. Nikdo Ti za to, že budeš praovat a podstupovat i s malým riziko nepoděkuje, ve výsledku to neocení ...

veronika917
autor
17. dub 2020

@klovalka mas pravdu.

marulu
17. dub 2020

@veronika917 jsem zdravotník, v obou těhotenství jsem pracovala do 30.tydne, vždy jsem těhotenství oznamovala až kolem 14.tydne, v prvním těhotenství jsem byla na kolečku na interne a v době zjištění gravidity jsem měla na starost MRSA pozitivního pacienta a nechala jsem si ho, v druhém těhotenství jsem byla 2x na konzilku na infekci, nikdy se nic nestalo. Ale za téhle situace bych počkala do první kontroly a pak zůstala doma.

eithelwing
17. dub 2020

Nejsem zdravotník a sama jsem jako učitelka pracovala u prvního těhotenství do nástupu na md. Bylo to fajn, ale bylo to fakt ke konci náročné.
Jenže toto je něco jiného. I názory odborníků se na vir liší. Neshodnou se snad v ničem, a to ve mně rozhodně nevzbuzuje důvěru. Takže... I když bych se také cítila trochu... Jak hypochondr, šla bych na neschopenku. Tohle není žádná pohodlnost, ale podle mě odůvodněné obavy.

petulkadodo
17. dub 2020

@veronika917 Pokud ti zaměstnavatel v tuto chvíli neumí najít práci vhodnou pro těhotnou, měla bys být doma na základě překážky na straně zaměstnavatele. Také pracuji ve zdravotnictví a jsem těhotná. Na začátku jsem řešila úpravu náplně práce kvůli záření. Co máme v nemocnici pacienty s Covid, jsem na homeoffice a jezdím tam jen v případě nutnosti a nejsem v kontaktu s žádnými pacienty. Bez zdravotního důvodu bych na neschopenku nešla.

sudylichozrout
17. dub 2020

@veronika917 Ahoj, zastavam nazor, ze tehotenstvi neni nemoc a zenska, pokud muze, ma pracovat. Ale! Sama jsem potratila v 1. trimestru kvuli prave chripce, ktetou jsem chytla od manzela. Mela jsem tenkrat nekolik dnu pres 40 a tehotenstvi to nezvladlo. Covid doprovazi horecky, takze bych v tomhle pripade asi nebyla hrdinka a sla na PN. Za to se na tebe nebude v tehle situaci zlobit vubec nikdo.

drep
17. dub 2020

Taky jsem zdravotník, taky jsem na aro a já bych písemně oznámila těhotenství a požádala o přeřazení. Naše jipové sestry byly třeba v mléčné kuchyňce, v analgetickém týmu, u papírů, takže fakt neriziková pohoda. Na neschopenku bych nešla, to je problém zaměstnavatele, aby ti našel vhodné místo.

ivis_b
17. dub 2020

Zdravotník nejsem, ale v téhle době bych při tomhle zaměstnání zůstala doma, aspoň první trimestr. Je to zbytečný risk, bezpečné oddělení teď v nemocnici asi neexistuje.

merope
17. dub 2020

Neschopenka, tak jak je nastavená, mi přijde horší než vězení. Takže určitě bych se ptala zaměstnavatele po nějaké té práci vhodné pro těhotnou (což předpokládám, že infekční oddělení opravdu není). Od příštího týdne se má pomalu začít s neakutními operacemi, takže ta místa určitě nějaká budou.

zmrzlinka
18. dub 2020

Jsem zdravotník....já bych na nic nečekala a šla na PN.Neohlizela bych se na nic.

lolam10
18. dub 2020

Taky nejsem priznivcem neschopenky v tehotenstvi ale za techto podminek nevahejte a jdete do ni.co je dulezitejsi nez zdravi miminka?(vim ze od vas nechytne covid ale vase horecky mu jiste neprospeji ke spravnemu vyvoji)

A zabavit se muzete se starsim,na vychazce,online kurzem jazyka apod...

i_vet2
18. dub 2020

Myslím, že tady není nad čím váhat, okamžitě bych šla na neschopenku. Co je důležitější, než zdraví miminka? Vůbec nic, a už vůbec ne práce. Já sama pracovala s lidma ale nyní jsem na PN, protože prostě nehodlám vůbec nic riskovat při každodenním kontaktu, nikdy nevíte kdo může být nakažený. A nikdo neví co může virus způsobit. Ani bych o tom nepřemýšlela. Zdraví a bezpečí je snad na prvním místě.

natysnovec
18. dub 2020

Ja jsem delala ve zdravotnictvi se seniory a na,,rizikove"jsem sla hned jak jsme na to prisly....Tahala jsem stare lidi apod....a to nebylo k tomu....

ariadna12
18. dub 2020

Sla bych na neschopenku.

krupka3
18. dub 2020

Nad cim vahas? Prece neohrozis zivot sveho ditete kvuli nejake sve myslence, ze "to prece das".. U covid19 hrozi vysoke horecky, ktere nejdou poradne srazet (to asi vis lepe nez ja), a ze je horecka prokazanym teratogenem - nejvice ohrozujicim prave zarodek a plod v 1.trim., to snad vis take? Neni vhodna chvile si cokoliv dokazovat, mohla by sis to pak vycitat cely zivot.

pilsenfan81
20. dub 2020

@veronika917 já to mám díky situaci v práci překážka na straně zaměstnavatele a jsem doma na 100% přes mesic

veronika917
autor
20. dub 2020

@pilsenfan81 a to ti dali hned bez jiných variant?

pilsenfan81
22. dub 2020
veronika917
autor
22. dub 2020

@pilsenfan81 tak to jsou fér. Taková možnost u nás ani nepadla ze strany zaměstnavatele. Všichni šli na neschopenku.

pilsenfan81
23. dub 2020

@veronika917 ano, ale muže se stát, ze skončí nouzový stav a třeba skončí i tohle a půjdu marodit

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru