Těhotenství po IVF neustálé prohlídky

mrchavec
12. črc 2019

Ahoj,

chtěla bych se zeptat maminek nebo těhotných žen co byli po IVF jak často jste chodili k dr na utz a jiná vyšetření.
Začínám 11tt a jsem každý týden u dr, pokaždé utz, pokaždé mě roztahuje klešťama, mačká mě a prohmatává prsty ☹ už mi to celkem leze krkem, jakýkoliv intimnosti s manželem mi zakázala (dodržujeme to) ale ona se ve mě vesele šťourá každý týden a můžu říct že i vyšetření utz je dost nepříjemné jak tlačí.
Mám hematom, sice malý a stále se zmenšuje a placentu přes vnitřní branku, jestli kvůli tomu mě chce furt vidět? Tlačí mě do screeningu 1 trimestru ale já slyšela že dost často mají falešné výsledky, švagrové před 3 lety řekli že bude mít asi postižené dítě, celé těhotenství byla ve stresu a nakonec má úplně normální zdravé dítě bez jakékoliv vady.
Na čem jste byli vy a co jste popřípadě odmítli? Po každém vyšetření mě bolí dva dny břicho a špiním ☹ dr jsem to tento týden řekla a ona že je to normální.

klea81
12. črc 2019

Nemusíš tam chodit vůbec 😉

merope
12. črc 2019

Podle mě to není tím IVF, ale hematomem + placentou přes vnitřní branku. Těhotenství po IVF je až na minimální odchylky v podstatě identické stran kontrol jako normální těhotenství. Tou zásadní odchylkou je právě doporučení screeningu v 1. trimestru, protože jak se těhotenství zpočátku trošku "násilně" udržuje utrogestanem, je tam mírně vyšší šance na postižení, kterého by se tělo normálně "zbavilo" časným potratem. Každopádně to vyšetření v 1. trimestru bych doporučila - je tam kombinace krve (kolem 11tt) a ultrazvuku (o cca 14 dní později) a zjistí opravdu hodně. Ty falešně pozitivní výsledky dávají tripple testy - na ty se chodí ale mnohem později a potom "tlačí" do vyšetření plodovky.

Jinak mě snad ani "kleštěma" (myslíš gynekologická zrcadla asi) nevyšetřovala - snad jen na začátku při stěrech, ale pak ne. Ultrazvuk mi gynekoložka dělala jen jednou, jinak jsem byla ve specializovaných centrech. Ale já měla až do 30tt těhotenství opravdu ukázkové.

kjp
12. črc 2019

Ahoj. Po IVF mě někdy v 6tt předali z Caru k mému gynekologovi. Tam už jen standardní vyšetření, utz. Ale žádné potíže jsem teda neměla. Taky si myslím, že je to u tebe tím hematomem atd. Prvotrimestriální screening nic děsivého není. Mám za sebou druhý, v obou případech jsem už byla "stará" rodička. Všechny výsledky vyšly dobře. Spíš mě to uklidnilo. Chodit samozřejmě nemusíš, povinné to není.

mrchavec
autor
12. črc 2019

@merope já se toho screeningu bojím, skrz zkušenost té švagrové, pak bych třeba byla zbytečně ve stresu do konce těhotenství, odběr plodovky nikdy nikomu nedovolím, Ikdyby mi vyhrožovali. Já chápu že ji trápí ten hematom, ale zmenšuje se už má jen pár milimetrů, říkala mi že už je to takové nic a furt mi tvrdí jak se placenta určitě vytáhne nahoru růstem dělohy a v pondělí tam mám jít zas a už mám z toho skoro osypky, asi jí řeknu že tam prostě každý týden jezdit nebudu, mě jinak nic není, nic mě nebolí, netrápí je mi dobře, kdyby mi neřekla o tom hematomu a placentě ani bych to nevěděla. Svoje první vymodlené těhotenství jsem si představovala jak chodím v klidu na procházky, čtu si nějaké knížky a v hlavě si planuju pokojíček co je teď prázdný a těším se a teď dělám jen to že každý týden jedu k dr a řeším jen co mi je a co by se mohlo stát ale přitom nemusí.... Takový tlak a stres mi to přijde a přitom si myslím že zbytečně

merope
12. črc 2019

@mrchavec Co se týče těch screeningů, tak závisí, co švagrové řekli - ono to nikdy není "budete mít postižené dítě", ale je tam pravděpodobnost. A v těchto týdnech se dá potom ještě jít na další vyšetření z krve a tam už jsou ty pravděpodobnosti mnohem lepší (ale je to mnohem dražší). Ono záleží, jak se stavíš k postiženému dítěti - někdo by šel na potrat, někdo to chce aspoň vědět, někdo ví, že se chce nechat překvapit. Navíc ale ještě jedna věc - kdyby tam bylo riziko, můžou tě poslat na specializovaná vyšetření a dozjistit, co a jak - jsou vady, které se dají operovat ještě před porodem.

mrchavec
autor
12. črc 2019

@merope jejda, jsem vůbec nevěděla že se dá něco na dítěti "opravit" před porodem...

lucijejeje
12. črc 2019

Ahoj, jsem taky po ivf, dnes 13+1, a čekám dvojčata. Na vyšetření chodím jednou za dva týdny na ultrazvuk. Ve středu jsem podstoupila prvotrimestrální screening, a ještě jsem si zaplatila neinvazivní genetické testy, abych měla jistotu. Takže pokud nechceš na screening, můžeš jít na ty neinvazivní testy, musíš však počítat že si za ně připlatís protože je pojišťovna neproplaci. Jinak si myslím že tě víc sleduje kvůli tomu hematomu a umístění placenty.

dat
12. črc 2019

@mrchavec tohle roztahivani a nacuhovani a mackani muzes s ledovym klidem odmitnout 🙂

malanoha
12. črc 2019

Taky jsem byla tehotna po ivf. A tehotenske kontroly jsem mela uplne standartni. Prvni ultrz pro potrvrzeni tehotenstvi, druhy asi za 14 dni, jestli uz je srdicko. Pak prvni screening a pak jednou za mesic. Ale nemela jsem teda zadne potize. A nikdo se ve me vubec nestoural... Az nekdy kolem 25 a 30tt mi doktor sahnul jednou na cipek, bez zrcadel. Jinak jenom ultrz pres bricho. Vsechna vysetreni muzes odmítnout, povinne neni vubec nic. A mozna bych se poohkedla po jinem doktorovi..

borjuvka
12. črc 2019

@mrchavec
Screening je oproti triple testu spolehlivější. Ten bývá falešně pozitivní. Jinak po vyšetření můžeš špinit i vlivem překrveneho čípku. Navíc jakékoliv vyšetření můžeš odmítnout. Taky jsem mela gynekologa který tohle všechno vč. zrcadel pokaždé. Mi to připadalo že to už dělá jen pro ten poplatek :/ dost me to obtěžovalo. Jsem mu i řekla, že tam nic nového neuvidí. Pak jsem změnila Gyn mrkla se, pak zřídka výš. pohmatem a už byl jen Ultrazvuk. A už ani ten mě rázem nebolel. Ten jsem vítala, protože jsem byla po dvou potratech a aspoň jsem věděla, že je vše v pořádku. Ale jak jsem již psala máš právo vyšetření nebo část odmítnout. ;)

terezice1989
4. srp 2019

Já teda musím říci jsem po IVF s dcerou 2 roky a chodila jsem co týden jako ty, byl jsem z toho nešťastná , nic mi nebylo jen te jsem otěhotněla jinak , teď jsem po druhem IVF a úplně se bojim ze tam budu muset zase každý týden

nita1984
4. srp 2019

Jsem těhotná po IVF (7. transfer, mám za sebou biochemická i zamlklá těhu, přímo v tomto těhu potrat dvojčete v 9tt) a chodila jsem vždycky po čtyřech týdnech a chodím pořád (jsem 32tt). Dokonce mi to dr plánuje tak, abych měla poradnu se screeningem, když to jen trochu jde, abych nemusela na další zbytečný UTZ. Podle mě to není o IVF, ale o rozumu doktroa

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru