Těhotenství a riziková práce. Jak to řešit? Je to hodně škodlivé prostředí?

paulaseif
5. únor 2021

Dobrý den, chci se zeptat na radu. Jsem v 6tt, pracují ve fabrice kde je prach a prášková lakovna. Jde to tam hodně cítit a je i vidět jak je tam zakouřeno od té lakovny úplně šedivo. Dostala jsem od doktorky že nesmím dělat v prašném prostředí, ale zaměstnavatel mi řekl že mě doma na 100% nenechá že tam prach není že je tam jen šedivo občas že to je jak kdybych dělala v pekárně atd. Doktorka mi neschopenku nechce dát že prý mi nic není že to má řešit zaměstnavatel. Nevíte jak to řešit a jestli je to hodně škodlivé prostředí? Předem děkuji za odpověď.

klokanka31
5. únor 2021

@paulaseif Tak dupnout na zaměstnavatele... Jako jestli děláš na lakovně tak to asi fakt není dobrý

j.a.n.i
5. únor 2021

@paulaseif Hlavně to dát zaměstnavateli písemně, protože per huba tě prostě do toho háje pošle. Když to bude mít písemně, tak už bude nucen na to nějak zareagovat.

linusha
5. únor 2021

Lakovna je rizikové pracoviště, je tam zvýšená prašnost. Zaměstnavatel by tě měl přesunout na jiný druh práce pokud to máš vyloženě od dr. napsané, že v ní nesmíš pracovat. Zašla bych za lékařem co Vám v praci poskytuje pracovně lékařský služby a pořešila s ním.

bara88
5. únor 2021

Tak doma tě nechat nemusí stačí když tě přesune na jiné pracoviště

dyechampion
5. únor 2021

Resit to na HR. Muzou te max preradit do kanclu, jinak zamestnavatel ohrozuje tvoje zdravi.

lachtanice86
5. únor 2021

A dala si mu to písemně? Navic doma za 100% te nenecha, s tim moc nepočítej. Najde ti nejspíš jinou práci

paulaseif
autor
5. únor 2021

@lachtanice86 ano dala jsem mu to písemně od doktora s tím že počítám že mě přeřadí. Nemá pro mě jinou práci než ve výrobě. Řekl mi ať zasimuluju u doktora a hodin se na neschopenku. Nebo jestli nechci sedět u televize doma a chodím do práce že to není nic škodlivýho pomalu že to je ještě zdraví mi řekl .🤦 .. a já se toho strašně bojím . Snažili jsme se dlouho s přítelem .

paulaseif
autor
5. únor 2021

@dyechampion co to je HR

amazonkajanik
5. únor 2021

@paulaseif tak mu pohrozit,že pošleš kontrolu,která posoudí,zda je prostředí,kde pracuješ opravdu tak neškodné. I v pekárně se dost práší od mouky a z ní se může udělat plíseň na plicích,jestli si myslí,že je to neškodná práce ...

barmil
5. únor 2021

@paulaseif personální oddělení.

lv
5. únor 2021

@paulaseif požaduj pisemnou odpověď, kdyz jsi dala pisemnou zadost o prerazeni - nebo jsi dala jen papir od lekare? Kdyztak pres podnikoveho lekare, pripadne az Inspektorat prace.

paulaseif
autor
5. únor 2021

@lv dala jsem papír co mi dala doktorka o vyrovnávacím příspěvku při přiřazení na jinou práci

lv
5. únor 2021

@paulaseif tak dej pisemnou zadost o prerazeni (uved, ze zadas pisemnou odpověď) , lekarskou zprqvu jako prilohu, dej to na personalni, v kopii sef.

lachtanice86
5. únor 2021

@paulaseif no ale nedala si písemnou žádost o přeřazení na vhodnou práci, k tomu dej kopii od lékaře a trvej na písemné odpovědi. Pokud nevyhovi obrátila bych se na inspektorát práce. Ale na pn bych fakt nechodila. Přijdeš o peníze a musíš dodržovat vycházky

j.a.n.i
5. únor 2021

Nebo dojdi k vasemu pracovnimu lékaři, tomu dej vyjádření od sve domtorky a nech si od nej napsat, ze stavajici pravi nesmis vykonavat.

jijulka
5. únor 2021

zazadej si o mimořádnou prohlídku u závodního doktora. On případně musi zmenit posudek a ev doporučit jinou pozici.
Oni to ti zaměstnavatele dost zkousi.

misina321
6. únor 2021

Ty jo to je teda přístup zaměstnavatele ☹️ Kromě prachu bych se tedy bála i dýchání výparů. Přeci jen v lakované se asi používají nějaké hodně chemické barvy a abys v tom byla každý den je nesmysl. Osobně s takovýmto přístupem nemám zkušenost, ale pokud by mě zaměstnavatel nechtěl platit na 100% doma nebo mi nebyl schopen zajistit bezpečné místo, tak bych to asi řešila s úřadem práce 🤔 Opravdu by to neměl platit stát z nemocenské, ale zaměstnavatel. Jinak doporučuji komunikaci se zaměstnavatelem v tomhle případě vést elektronicky.

barmil
6. únor 2021

@misina321 UP s tim nema nic společného. A když se obrátís na Inspektorát práce, reknou, že to nemají jak vymáhat. Ze to lze vymáhat jen žalobou, kde zaměstnanec žaluje zaměstnavatele a to je na x let, jen než se to dostane k soudu. Proto si s tím firmy leda vytrou zadek. Protože vědí, že tehotna zenska si radsi necha napsat PN, než by se soudila.

misina321
6. únor 2021

@barmil tak to je tedy smutný přístup 😑😑😑

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru