Těhotenství a 16hodinové směny. Mají těhotné dle zákona vyjímku?

aneta15
19. zář 2019

Jsem těhotná v pátém týdnu, čekám třetí dítě je mi 37 let. Pracuji na benzine. Pracuji od 5 do 22 a pak mám 2 dny volno. Není to moc fyzicky náročné ale , že večer padám na hubu i netěhotná je pravda. Za směnu nalítám tak 15 km. Jsem tam celý den sama. Přemýšlím jak to udělat. Nechci jít na neschopenku, ráda bych pracovala alespoň do konce roku. Pokud by mě zaměstnavatel vyhověl a šla bych na 8 hodinové směny, musely by se mi všechny kolegyně ( 4 ) přizpůsobit a museli by všichni chodit na 8 hodin. Je ze zákona dané, že těhotné nesmějí dělat tak dlouhé směny nebo je to jen na dobré vůli zaměstnavatele?

nikolspace
19. zář 2019

Jako těhotná tak dlouho dělat nemůžeš. Stejně jako noční.

nikolspace
19. zář 2019

Nevim ale teda, jestli to není omezené od jakého týdnu třeba.. možná od té doby, kdy dostaneš prukazku, ale nevím přesně

nita1984
19. zář 2019

@nikolspace noční dělat může, ale nesmí je dostat nařízené

hanka_333
19. zář 2019

@aneta15 Nechci do toho rypat, ale je to dokonce 17 hodin. A tehotna si to predstavit neumim. Mozna by stacilo pulit si dny s jednou z kolegyn. Ostatni by jely jako doted. Pokud je tedy pumpa od 22 do 5 rano zavrena. Zalezi jaky je sef a cely kolektiv.

tulikiss
19. zář 2019

@hanka_333 je to 16 hodin, protoze v te dobe jsou i dve pul hodinove pauzy.

nevima
19. zář 2019

Mě na našem HR řekli ze vice jak 8 hodin ze zákona nemohu pracovat pokud mám již těhotenství potvrzeno, u nás stačilo mít průkazku od 3 měsíce jsem šupajdila na 8h směny. Díky bohu 😂❤️

martt
19. zář 2019

@aneta15 Mne z 12-hodinove směny dali na 8-hodinové až když jsem jim přinesla průkazku od gynekologa. I když o mém těhotenství věděli už dřív

aneta15
autor
19. zář 2019

Uvidím jak to budu zvládat. Když to nepůjde tak to hold nepůjde. Myslím, že pokud řeknu, že bud 8 hodin nebo neschopenka, budou rádi aspoň za 8 hodin. Ještě počkám aspoň do 10 týdne. Ale nechce se mi moc být zavřená doma, hlavně jestli půjdu na neschopenku budu nakynutá jak vorvaň.

aneta15
autor
19. zář 2019

@tulikiss to sice jsou ale jen teoreticky 🙂 prakticky je to tak, že jídlo si ohřívám na 3x a čurám prerušovaně 😀 😀 ale chodím tam ráda

hezz17
19. zář 2019

@aneta15 pokud jsi zdravá je neschopenky nesmysl. Zaměstnávatel musí umožnit praci vhodnou pro těhotné. Nebo doma za 100% platu. To bych se Ona Nemá spíš tím a ne neschopnosti. Ta se nedává kvůli špatně práci, ale zdravotnimu stavu. Btw když jsi tam sama, tak ty půl hodinové pauzy opravdu máš?

aneta15
autor
19. zář 2019

@hezz17 nemám pauzy, záleží jak chodí lidi. Jsme malá firma, bude to jen o dohodě. Jsem na začátku nedělám si iluze, že budu mít krásné a bezproblémové těhotenství. Ty dvě předchozí nebyli žádná hitparáda. Měli jsme za celou dobu jednu těhu kolegyni a ta chodila dobrovolně na 16 do 6 měsíce a pak sla na neschopenku. Chodit do práce chci ale hrdinku ze sebe dělat nebudu. Když jsem dr. řekla, jak pracuji napsal by mi jí hned.

luj89
19. zář 2019

@aneta15 neschopenka je fakt blbost pokud jsi zdravá. Je to i podvod... Domluvila bych se se zaměstnavatelem, třeba si najde někoho dalšího do party - třeba brigádníka, co by doplňoval tvé osmičky.

aneta15
autor
19. zář 2019

@luj89 to pravé nejde když mi bude brigádník doplňovat osmičky tak mi bude osm hodin chybět. Musela bych si to napulit s některou s kolegyň. Nadšený asi nebudou. Upřímně taky bych nebyla. Nechci chodit do prace aby měli ostatní nafouklou hubu, že kvůli mě mají úplně překopané smeny

nevima
19. zář 2019

@aneta15 chápu, kvůli me museli taky upravit směny a každej měl protáhlou hubu. Mrzelo mě to tak 14 dní a pak sem byla za to ráda ❤️

zuzajulie
19. zář 2019

Pokud nemají pro tebe vhodnější pozici,zůstaneš doma nikoli na neschopence,ale za plný plat. Plynule pak prejdeš na md.

j.a.n.i
20. zář 2019

No, ony 16 nesmi delat ani netěhotné, takze kolegyne by meli spolupracovat, jinak by se to taky mohlo resit ofiko a prijit o ne natrvalo.

jako_mala_holka
21. zář 2019

Ahoj holky, muzu se pridat? Sice tehotna zatim nejsem, ale zaujala me informace o zkraceni 12ek na osmicky... taky delam 12ky a u nas to prakticky jinak nejde, tak by me celkem zajimalo, jak to je...? Jestli tehotna muze pracovat na 12ky nebo ne...

hezz17
22. zář 2019

@jako_mala_holka ano může.

jako_mala_holka
22. zář 2019

@hezz17 na netu uz jsem taky nasla, ze muze, suoer, diky 🙂 no uz jsem se lekla, co bych delala

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru