Cauky zeny. Jdu si trochu pro radu, typy a mozna i uklidnění.
Jsem těhotná poprvé, takze je pro me vsechno uplne total nove.
Momentálně jsem v 10tydnu. Začali mi zalehat uši, občas me bolí hlava, uz jsem si prošla bolesti prsou, většími bolestmi v podbřišku atd atd.
Dnes me ale zarazila situace, kdy vubec nevím zda je to k těhotenství.
Tep jsem mela vzdycky tak nejak trochu “vyssi”. Od 9tt (pociťuji to už tak týden, mam najednou z ničeho nic vyšší tep. V klidu tak 90-110, při pohybu 105-140 (většinou 105-120,130-140 ne tak často). Stačí se mi ale jen zvednout a jít si pro něco, treba na wc nebo pro pití a hned mi tep vylítne na 120, je to normálka? Patří cely tenhle tep k těhu? Četla jsem ze se tel zvyšuje, ale ja osobně si myslim, nebo jsem si myslela ze az tak v 3.trimestru (treba se mýlím).
A ted ta druhá otázka.. dnes ráno me, kolem 6h me vzbudilo divne bušení srdce. Trvalo to asi 10 minut. Byl to silene nepravidelný rytmus, vubec jsem nevedela jestli sw mi ten rytmus správný vrátí zpět. Bylo to šílené nepříjemné. Nemohla jsem se pořádně nadechnout. Vypadalo to jak kdybych mela nekolik extrasystol zasebou asi, proste si to bouchalo jak chtelo, nejaka pravidelnost uplne nulová. Mela jste to taky některá v těhu? Celkem me zarazilo ze to trvalo tolik minut. Nějaké Extrasystoly jsem kdysi mela, pred těhu, ale vetsinou to bylo treba bum bum pauza a 2x velké bouchnuti za sebou. A hotovo. Ale tohle bylo fakt divne..
jde mi to ze jsem byla celkem nedavno na EKG ˇ, a prý ok. Jen tachykardie.
Pak se mi ještě dnes odpoledne stalo, že jsem seděla na gauči, koukala na tv a povídali jsme si se sestrou. Najednou z ničeho nic jsem slyšela/citila úplně neskutečné bušení srdce, silné a rychle. Mela jsem tep asi 130-140 a strašně jsem to cítila. Malilililinko se mi motala hlava, nebo jsem měla proste takový divný pocit v hlavě. Stává se v těhu takovato divná situace taky?
Tlak mam celkem v normě, ale jaky tlak jsem mela pri tehle situaci nevim. Jestli mi treba neklesl?
A jeste se mi teda obcas nekdy spatne dycha. To taky uz v 10tt muze byt?
Hormony asi dokážu cokoliv ze..
me totiz na 10tt vsechno prijde brzy. Ale to uz asi nejaky pokročilejší těhotenství bude co. Myslela jsem si ze budu maximálně zvracet, ale to me teda zatím cele těhu nepotkalo
Omlouvam se za delší příspěvek, snad jsem vsechno dobře popsala..
budu rada za veškerý zkušenosti, rady, vaše pocity, proste cokoliv.
Tehulkam hodne štěstí
Když se ti děje diastola tak pomáhá zakaslat a masírovat si tepny na krku
Tohle zní jako nějaká supraventrikulární arytmie a nemusí být nijak vázána na těhotenství. Nemáš nějaký chytrý hodinky, který by ti měřili tep? Každopádně bych šla za praktikem, udělá základní vyšetření včetně odběrů, vyloučí hypertyreózu a podobně a pak tě bude asi čekat ekg holter. Betaloc jentak bych ja osobně ani nenasadila ani si sama nenechala nasadit, aniž by bylo jasný, co to je a co to není.
@drep ale zde ji nikdo neříká že si má naordinovat...
@vlasta1981 nene žádné léky. Můj dr mi řekl že i kdyby ze by stejne žádné léky mi napsat nemohl na srdce, ze by si to kvuli těhotenství nelajzl.
@drep a muze tohle treba byt vyvolané i stresem? Ja mela holtera v září a jen Extrasystoly.
A nebo nějakou blokádou? Zebra, hrudniku ♀️ ted mam spis na mysli tu nepravidelnost nez ten vyssi tep
No nevím nevím . Jsem ve 31tt a beru normálně léky na tachykardii. Které se mohou v tehu . Je pravda že jsem v péči kardiologicke kliniky a ne felcara
Extrasys není o blokádě žeber . Vím o čem mluvím . Měla jsem je 8 let neléčené až to přešlo v sinusovou tachykardii.zadna sranda . A v těhotenství stále beru léky . Příčiny arytmie mohou být různorodé. Hlavní příčinou je ischemická choroba srdce, dále pak: Srdeční onemocnění: Zánět myokardu, srdeční nedostatečnost nebo problémy s chlopněmi. Poruchy elektrolytů: Nerovnováha minerálů, jako je draslík, sodík a vápník, může ovlivnit elektrickou aktivitu srdce.
@vlasta1981 tohle všechno by ale bylo vidět na tom ekg ne? Nebo? Kromě teda těch minerálů samozřejmě. Ja z Holter předtím mela benigní Extrasystoly, prej kvůli stresu.
Ale me přijde ze se mi to srdce tak nějak zhoršuje a furt ze úzkosti atd. Ale nevim no. Nejak se mi to nezdá..
Prosím tě, běž to řešit s doktorem a ne s nějakou odbornicí z modrýho koně. Nejčastější přičinou tachykardie mladý holky fakt není isch ani srdeční selhání, chatgpt vždycky neradí dobře. Ty supraventrikularní mají v mezičase úplně normální Ekg. A hlavně u těhotný je fakt potřeba primárně vyloučit tu hypertyreozu
@drep jj přesně . Odbornice z MK
No máme tu kardiolozku a internistku. Ona poradi. Přeji hodně štěstí a úlevu .
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
A léčbu to nedali? Já mám betaloc 25 a mám klid od rychlého tepu tachykardie . Dle mne se ti k tomu přidává i panicka ataka. Zajdi do nemocnice na interní oddělení a nedej se odbít