Dobrý večer,
tentokrát se neptám za sebe, kamarádka je v necelý 6tt (počítáno od menstruace) a včera se ládovala tatarákem a nevěděla, že se nemůže.
Mám o ni strach, mohla by i takhle brzy mimču ublížit?
Díky moc
Je to tedy jedna z věcí, kterou nejím.. jakékoliv nezpracované potraviny, tedy sushi a tatarák, kde je i neupravené vajíčko.. ale pro jednou, když už to snědla, tak bych neřešila vůbec. To by byla hodně velká náhoda, alespoň si pochutnala 🙂
@elizavivi hele, to je těžký. Nemělo by se kvůli případné závadě v masu, která může vyvolat bakteriální infekci. Pokud je to kvalitní, ověřené maso, neměl by být problém. Jenže listerii nebo salmonelu můžeš mít i z obyčejné potraviny, třeba neumyté ovoce, špatně upravené maso. Taky ho ráda papám, a teď na něj mám taky hroznou chuť, ale RADŠI si ho odpustím, protože náhoda je blbec a špatné zkušenosti kamarádek ( ne s tatarákem) se závadnou potravinou mě taky dost odrazují. Stejně jako sushi, jím ho, ale ne to s rybami. Jsou holky, co na to prdí a myslí si o těch opatrných, že jsou to přehnané hysterky.
Ahoj, syrové maso se nedoporučuje z důvodu toxoplazmózy. Ale pokud to bylo kvalitní hovězí v restauraci, co má ověřené dodavatele, je riziko minimální.
Nedoporučuje se to, ale já ho jedla taky u obou dětí. Samozřejmě jsem ho měla u každého tehu jednou.
Ale jinak je lepší se tomu samozřejmě vyhnout. Jak říkají holky, náhoda je blbec
Lepsi to nepokouset (tatarak, vejce, sushi...) a hlavne nedat na nesmyslne argumenty ze trochu neublizi. V pripade kontaminace staci i blbe oliznuti lzicky. Zpetne bych se z toho ale nehroutila
Domácího bych se nebála (tzv.domácí maso domácí vajíčka) ale v restauraci bych si nedala.
Takhle na začátku těhotenství je to všechno nebo nic, kdyby tataraku něco bylo, tak už těhotná nebude. Ať je v Klidu a příště se mu vyhne. Kolík ženských takhle na začátku ani neví, že je těhotných, ji všechno, berou léky, dají si skleničku.
Já jsem v prvních týdnech těhotenství snědla snad půl kila jater, které se taky nedoporučujou kvůli vysokému obsahu vitamínu A. Vůbec jsem si to neuvědomila a pak jsem to říkala doktorovi, který se jenom pousmál a řekl, že ten stres z toho, že jsem to snědla je asi horší než to, že jsem to snědla 😀
Pokud je kamarádka v pořádku, tj nemá žádnou nemoc z konzumace tataráku, tak je vše nejspíš v pohodě.
Osobně jsem se v těhotenství vyhýbala "rizikovým" potravinám, ale hlavně proto, že mi to nedělalo žádný problém..
@flowerkacrochet Jinak paradoxně v těhotenství se tohle vůbec nedoporučuje, naopak všude radí kupovat vejce v obchodě, která jsou testovaná před těmi domácími, která žádným testem na bakterie neprochází. Jinak já jsem také zastánce domácí produkce, ale v těhotenství bych si domácí vajíčko na měkko nedala.
jestli byl dobrý (kvalitní, čerstvý) hl. bez bakterií, tak neškodí samozřejmě. Nedoporučuje se pr. je to syrové maso, které je nachylnější na kazení
@lovemusicsun my máme maso a vajíčka vlastní takže toto vůbec nekupujeme. Maso ani vajíčka jsem tak 5 let v obchodě nekoupila
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
No tady asi záleží kde si ho dala.
Já ho jedla normálně i v těhotenství.