Sushi v prvním trimestru. Jak moc řešit?

lidija1234
24. bře 2023

Maminky jak moc jste řešily jídlo v těhotenství? Já sushi miluju a samozřejmě vím že syrovou rybu nesmim ale zajímá mě co se může stát kdybych si dala jenom trošku( na místě kam chodíme často a nikdy nic nám z toho nebylo ). Byly jste důsledně nebo jste to tak neřešily ?

lenatko91
24. bře 2023

Zrovna u sushi jsem důsledná byla, nedala jsem si ani zeleninové. O to víc jsem si ho vychutnala, když mi ho švagrová přivezla do porodnice 😍

petulkadodo
24. bře 2023

@lidija1234 Sushi ze syrové ryby se nedoporučje kvůli riziku syrového masa. Zeleninové sushi nebo z uzeného lososa nebo krabích tyčinek rozhodně nijak závadné není. Pokud ale máte oblíbený podnik, kde víte, že je ryba opravdu čerstvá, tak šance, že z toho bude nějaká nevolnost je opravdu minimální. Neznám nikoho, kdo by si uhnal nevolnosti ze sushi, zato spoustu lidí, co měli salmonelózu ze zmrzliny, z grilovačky, listeriózu z kupovaných salátů apod.

limali
24. bře 2023

@lidija1234 nič surové a nepasterizované som nejedla. Salmonela nič moc a v tehotenstve duplom 😊

lovemusicsun
24. bře 2023

Já sushi miluju a v těhotenství jsem si dala jen to bez syrové ryby (zeleninově, uzený losos atp.). Neriskovala jsem...

bara88
Autor odpověď smazal
Zobraz
bara88
24. bře 2023

@lenatko91 tak ono dostat salmonelu když kojiš a staráš se o miminko, není o nic lepší.

pipi_puncocha
24. bře 2023

Nic moc jsem nedodržovala, ale zrovna sushi jsem si nedala žádné. Ani zeleninové, bála jsem se, že to třeba krájeli stejným nožem, nebo na stejném prkýnku. 😬 Nechtěla jsem to riskovat, kdyžtak se dá udělat doma vlastní a máš klid.

bara88
24. bře 2023

@pipi_puncocha tak počkej ale to by sis tím pádem nemohla dát ani žádné jídlo v restauraci

pipi_puncocha
24. bře 2023

@bara88 jako defacto nemohla, třeba saláty jsou asi riziko obecně, že to je blbě omyté, ale něco tepelně upraveného (já nevím, třeba pizza), je za mě méně rizikové než to sushi.

luciejonsztova
25. bře 2023

@lidija1234 Sushi taky miluju, proto jsem si pro klid duše dala jen zeleninové. No, jenže mi vůbec nechutnalo, ale ještě mi z něj bylo šíleně zle. 🙈

zelenaesmolda
25. bře 2023

@pipi_puncocha
salaty jsou riziko hlavne ty balene v obchodech,tam je docela velke riziko salmonely

lenatko91
25. bře 2023

@bara88 není, ale z ověřeného a kvalitního zdroje to risknu. Nemluvím teď o těch kupovaných z Lidlu apod., tam bych se bála i teď

bara88
25. bře 2023

@lenatko91 tak stejně tak sis z ověřeno mohla dát i v těhotenství. Jako dostat salmonelu ještě v porodnici je dle mě horší jak v těhotenství. Nebo Víš teda že se suší nesmí kvůli syrového masu?protože nechápu proč si nejedla ani zeleninové na tom nic není

lenatko91
25. bře 2023

@bara88 ano vím. Nejedla jsem zeleninové, protože by mi bylo líto, že nemůžu to ostatní, tak jsem si ho odřekla komplet. Každopádně salmonelu můžu chytit kdykoliv bez ohledu na kojení, jen v těhotenství mi to přišlo jako větší risk pro miminko.

graag
25. bře 2023

Já bych to neryskla. A to sushi miluju a byla jsem na par místech kde jsem si ho nemohla dat. Zvlášť v ČR není žádná ryba čerstvá. Takže můžeš mít dobrý podnik jak chceš, ale můžeš mít zrovna smůlu. Problém je v tom, ze je úplně jedno jestli toho snís málo nebo hodně. Jakoze pokud tam dodržují hodně dobrou hygienu, tak je sushi i bez syrové ryby - třeba se smazenou krevetou, ale pak taky často s majonezou a tam je syrový vajíčko.
Ale já si teda nedám ani žádný lahůdky jako salámy, něco s majonezou a tak. Max když to fakt nemůžu vydržet tak si dam tu slaniny do mikrovlnky na par sekund (doporučeno doktorkou). Vajíčko taky jenom úplně uvareny.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru