Špatně vypočítané týdny těhotenství

nufinkanufinka
14. led 2019

Ahoj, mám dotaz. Podle prvního dne menstruace bych měla být v 7. týdnu, ale plod je dle doktorky velikost 5. týdne. Sama říká, že bych měla být 7. týden. Já vím, přesně, kdy jsem otěhotněla, což tomu odpovídá 5 týdnů. Příští týden jdu na kontrolu, tam se uvidí, zda prcek rosete, ale řekněte mi, jak to tedy vlastně s tím počítáním je. Docela mě vyplašila. Dík

petulejan
14. led 2019

Záleží jak počítáš ty. Doktoři počítají těhotenství od začátku poslední menstruace,ale jinak je to +- dva týdny po,až v době ovulace.

lachtanice86
14. led 2019

@nufinkanufinka počítají od prvního dne poslední ms

nufinkanufinka
autor
14. led 2019

no já jsem měla poslendí menstruaci 2. prosince, otěhotněla jsem 17. prosince - od data menstruace by to bylo 7. týden, od početí 5. doktorka koukla na ultrazvuk řekla, že bych měla být v 7. ale velikost je na 5. tak mě to vyděsilo :(

petulejan
14. led 2019

je to divné,ale nedělej závěry,uvidíš na další kontrole,snad je vše ok 😉

nufinkanufinka
autor
14. led 2019

no spíš nechápu to počítání od menstruace, když reálně jsem v 5. týdnu 🙂

petulejan
14. led 2019

tak protože každá žena ovuluje jinak,takhle je to určování pro doktory snadnější 😉

petulejan
14. led 2019

já jsem byla taky přesvědčená o dni ovulace a početí a nakonec mě doktor na screeningu řekl,že malá je o tři dny starší 😉

marketa1218
14. led 2019

@nufinkanufinka přesně, já tomu taky moc nerozumím no. Poslední menstruaci jsem měla stejně jako ty, takže podle těhotenské kalkulačky na internetu jsem také v 7tt, utz koncem příštího týdne, aby už bylo vidět srdíčko, ale ovulaci přesně na den nevim, tak se necháme překvapit co a jak pan doktor no.

vita_
14. led 2019

Mě přišlo, že to počítá, jak kterej doktor a jak kdy. Já věděla přesně, kdy jsem otěhotněla, na první prohlídce doktor gestační stáří odhladl přesně tak, jak to bylo, na genetice to odhadli už jinak a pak se datum na genetice počítalo podle nich, u doktora podle doktora a na konci těhu, najednou změnil doktor podle MS. No ale mateřskou jsem si nechala napsat podle skutečného oplodnění, abych mohla být, co nejdýl v práci. Pokud ti jde o termín porodu, stejně to je v rozpětí měsíce, já stejně rodila o 16 dní dřív od dne oplod., takže je to vlastně jedno, jak se to počítá. Víceméně se počítání dělá pro to, aby se zjistilo, jestli plod roste odpovídajícím způsobem a to je fuk, jestli berou 5+1 nebo 7+1, od stanovení tt musí odpovídajícím způsobem růst.

vafle
14. led 2019

@nufinkanufinka miminko je ve skutecnosti o ty dva tydny mladsi ale stari tehotenstvi se urcuje podle posledni menstruace jak tady vsichni pisi, pokud doktorka rika ze v 7tt odpovida 5 tt neznamene to ale ze to je rozdil toho prepoctu, vase miminko vypada o 2 tydny mensi nez by melo byt tzn neni velke jako ostatni 7t podle lekaru (tj 5t podle vas ) ale je male jako 5t (tj 3t podle vas) v takto ranne fazi tehotenstvi neni treba se stresovat je potreba pockat, priste se premeri a nejspis to dozenete 🙂 drzim palecky

nufinkanufinka
autor
14. led 2019

@marketa1218 tak pak dej vědět 🙂

nufinkanufinka
autor
14. led 2019

@vafle no jo ale doktorka hned o tom, jak bolí vyvolání potratu atd.☹ prostě fakt mě moc neuklidnila. Doktorka řekla, že je mimo velké jako v 5. týdnu (což od oplodnění je), ale že já jsem v 7. takže je menší....ale fakt strašila hned potratem atd

petulejan
14. led 2019

@nufinkanufinka ježíš jaký vyvolání potratu proboha! Tak takovou doktorku fakt raději ne.... Potrat v tomhle stadiu buď proběhne sám,anebo je to zamlklé a i to může odejít samo. Vůbec toto neposlouchej a být tebou,najdu jiného doktora.

rikatoka
14. led 2019

@nufinkanufinka doktoři to počítají od prvního dne poslední menstruace. Ale když víš, kdy jsi otěhotněla a víš tedy, že by to mělo odpovídat 5.týdnu, tak by neměl být nikde problém a doktorka asi jen zbytečně stresuje. Na nějaký potrat vůbec nemysli! Já jsem taky otěhotněla 2 týdny od menstruace (jako většina žen, protože prostě ovulace bývá uprostřed cyklu) a i když to vím přesně, oni to stejně počítají podle té menstruace, protože je to pro ně spolehlivé a univerzální.

nufinkanufinka
autor
14. led 2019

@petulejan no neboj, už hledám, protože ona hned tohle, jak to bolí atd. a pak při odchodu na mě, budeme si držet palce a já se teď 10 dní asi zblázním

nufinkanufinka
autor
14. led 2019

@rikatoka no já 17. (poslední menstruace byla 2.), den předem dle testu byla ovulace, druhý den nebyla, přesto jsem to zkusila a povedlo se. snažím se být klidná, ale chápeš prostě, když to na tebe vybalí,, kdyby řekla normálně možnosti, že to může prostě být menší, že to může prcek dohnat atd...ale hned prostě zamlklé a potrat a jak to bolí atd...

marketa1218
14. led 2019

@nufinkanufinka naprosto strašný přístup,také bych šla jinam. Já jsem byla minulý týden na potvrzení těhotenství kvůli štítné žláze. A samozřejmě tam doktor ještě nemohl nic vidět, ale v klidu mi řekl, že nález hezky odpovídá tomu mému zpoždění, že mi potvrzuje začátek děložního těhotenství a že se uvidíme za 14 dní kvůli srdeční akci. Odešla jsem úplně v klidu. Žádné stresy a nastavila jsem si to tak, že to bude všechno v pořádku, je to moje první těhotenství a psychika dělá hodně moc.

vineta
14. led 2019

@nufinkanufinka Těhotenství se počítá od prvního dne poslední menstruace, přičemž ve vývoji plodu se pak bere v úvahu nějaká standardizovaná doba ovulace; pokud je plod s vývojem pozadu a těhotenství přesto prosperuje, byla pravděpodobně ovulace později, dr upraví předpokládaný termín porodu podle toho. Dr to tedy počítá správně, můžeš to ještě dohnat, teď prostě nezbývá než čekat. Je mi líto, že tě doktorka takhle vyděsila, připravit tě na špatnou variantu musela, ale pokud to udělala tak, jak říkáš, tak to není příliš citlivé. V takhle ranném stadiu není výjimkou, že je zpožděný vývoj daný pouze tou pozdější ovulací. Držím pěsti, ať to dopadne dobře.

nufinkanufinka
autor
14. led 2019

moc děkuju, prostě to bude 10 náročných dní

marketa1218
14. led 2019

@nufinkanufinka To asi ano, kolikátého tam tedy jdeš? Dej potom vědět, moc držím palce, ať to mimi dožene.

vendelinka08
14. led 2019

@nufinkanufinka vzdy se to musi od neceho merit a doktor prece nevi kdy k oplodneni doslo...takze tehotenstvu muze byt mladsi..ale to se pak upravuje az pri prvnim screeningu ve 12tt

nufinkanufinka
autor
14. led 2019

@marketa1218 jdu tam 23. ledna

nufinkanufinka
autor
14. led 2019

@vendelinka08 doufám v to, moc si to miminko přejeme

vironeka
16. led 2019

Oficiálně počítají podle prvního dne poslední MS, protože jak jako mají zjistit, kdy která ovulujeme? Dnes potřebují mít to tak nějak standartizované do tabulek, tak se bere toto 🙂. Reálně je gestační stáří plodu menší, logicky, málokterá otěhotní během MS, nejpravděpodobnější je to během ovulace, vajíčko je na ideálním místě a tak. Na ultrazvuku pak změří velikost plodu, která zase odpovídá nějakému PRŮMĚRNÉMU výsledku, ale taky nemusí být nutně přesná. Pokud nevíš sama na beton den styku, týden a co teprve pak den, je jen tak nějak odhadovaný. No a i tak početí samotné není okamžitě, co muž vyloží náklad... 🙂

vironeka
16. led 2019

ale chápu to rozčarování, já pokaždé nevím proč jsem smutná, když mi vyjde UTZ i třeba o den mladší, než předtím nebo než jsem si spočetla. Jako bych byla o ten domnělý den těhotenství "líp" těhotná. Přitom je to buřt, stejně mimčo vyleze na svět, až samo uzná za vhodné 😃 Asi ty hormony 🙂

ivuska1986
17. led 2019

Ahojky, mě též tenkrát zastupující lékařka řekla, že mimco máme o týden menší a nic mi k tomu neřekla, spinila jsem a byla jsem vyděšená že všeho. Dle ultrazvuku byla dcera o týden menší po celou dobu tehu, nakonec šla stejně císařem, takže k čemu přesný termín porodu.... Mimco v takhle ranné fázi může být opravdu menší, ty jejich tabulky vychází z předpokladu, že žena povoluje v polovině cyklu, cca 15ty den, když ovulejes jako já o týden později, hned je miminko dle jejich tabulek o týden menší. Byla bych v klidu.

nufinkanufinka
autor
23. led 2019

tak je po kontrole. A nevím, co tedy si myslet. podle dr jsem 8. podle oplodnění jsem teď začala 6. plodový vak je dvakrát takový, než minulý týden, žloutek prý také krásně velký, což je prý super, ale embryo se jí zdá pořád malé. Má 3mm. Takže 31. ledna kontrola, kdy se prý rozhodne a já jsem zase ve stresu

petulejan
23. led 2019

@nufinkanufinka je to divné ☹ v tomhle týdnu už by mělo mít tak 1,5 cm ☹

elwe
23. led 2019

@nufinkanufinka počítá se to jako počet týdnů od oplodnění+2. Takže se s doktorkou shodnete 🙂

nufinkanufinka
autor
23. led 2019

@petulejan všude píšou, že šestý týden jsou 3 mm ok, tak nevím :(

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru