Ahoj holky, mám teď takové dilema. Ve čtvrtek jdu poprvé na odběr krve (to budu v 11tt). Když jsem byla v 8tt na UZ tak mi pak sestra říkala, že příště mi vezmou krev a že je možnost jít na screening který není povinný a že bych zapalatila 1000+560 krev. Ale pokud v rodině nemáme žádné vrozené vady nemusím chodit že pak dělají oni v 15 tt. Jelikož jsem byla rozrušená z toho že malýmu buší srdíčko moc jsem ji nemohla vnímat. Jaké máte zkušenosti vy? Kamarádky mi říkají, že byly na screeningu ve 12tt a nic neplatily, že prý je to divný co mi řikala. Ale je to tak...
U většiny se platí první screening. Ale následně ti to pojišťovna proplati, když přineseš doklad. Podívej se na balíčky u tvé pojišťovny. Já za to platila 1000,- uzv+krev, následně mi to proplatili. A právě zmiňované tripple testy, které bývají často falešně pozitivní už nedelaji, když máš negativní první screening.
@barussska1 Takže je lepší když pujdu. Já si to myslela. Děkuju
@neria55 Aha, dobře. Děkuji za radu ;)
Já jsem za 1. screening neplatila jen proto, že máme v rodině vrozenou vadu. Jinak se za 1. screening platí a já ho doporučuji absolvovat.
A holky, uvidí tam už co to bude? 🙂
@hanulehanousek93 Já jsem šla, těch pár peněz mě nezabilo a byla jsem klidná. A když se prcek ukáže, tak řeknou co to bude 🙂
@barussska1 to jo, aspoň budu v klidu 🙂 to teď potřebuju.
Ano, kdyz je doktor sikovny a dite dobre natocene, uz se pohlavi pozna 😉.
Screening určitě doporučuju. Já na něm byla a dopadnul mi naprosto v pořádku. Pak mi ale v 16. tt dělala gynekoložka triple test, kde mi vyšlo zvýšené hcg. Ty nervy, když mi zavolali z genetiky a zvali mě na konzultaci bych nikomu nepřála. Musela jsem na to týden čekat a tam mi doktorka řekla, že ten triple test genetici neradi vidí, když se dělá, že ty výsledky jsou počítány tak, jak to bylo před 30-ti lety, kdy ženská v 25-ti letech už byla na dítě stará a že gynekologové je dělají jen proto, že je to bráno jako úkon a tudíž jim za to pojišťovna platí. Akorát se mrkla do papírů z toho screeningu a poslala mě na UTZ k nim do nemocnice ve 20 týdnu, kde mi potvrdili, že je vše v pořádku. Takže za mě rozhodně jít na screening a na triple test se vykašlat.
@hanulehanousek93 Nam rekli na prvnim screeningu pohlavi na 70 procent a trefili se😎
Screening se fakt platí, já byla v Praze - Podolí a stál 1500Kč, pojišťovna (VZP) proplácí 1000Kč, ale až zpětně, musíš se tam stavit s dokladem. Určitě je to lepší a přesnější varianta než tripple test.
Ja jsem za screening nic neplatila, ale je to 3 roky zpatky, tak mozna se to zmenilo. Delali mi tzv. integrovany test, coz je screening v 12tt a pak triple test v 17tt a vyhodnoti se to dohromady. pohlavi mi na screeningu nerekli, to az v 20tt.
@hanulehanousek93 vyhledej si na netu NT+, tak se jmenuje ten placeny screening ve 12tt. Je uveden i seznam lekaru, kteri jej moho provadet. Solidni pracoviste udela v jeden den odbery i ultrazvuk, vecer jsou vysledky.
Lze ho samozrejme odmitnout. Pripadne mate moznost podstoupit pouze ultrazvuk na pojistovnu.
Za dalsi screeningy ve 20tt a 30tt se nic neplati.
@hanulehanousek93
Ahoj,jak pisou holky,taky jsme screening platili a pojistovna pak proplatila.
Pohlavi nam rekli na 80% a meli pravdu😊
Jak ctu, tak pro me je placeny screening novinka. Ja ted cekam druhe dite, a ani u jednoho jsem screeningy neplatila. Ani prvni, ani druhý. Prvni screening mi delala moje mudr. (mohla jsem si ale vybrat, zda chci od ni, ci do Poruby) a druhy jsem podstoupila prave v Porubě. A ani tam jsem nic neplatila. Jinak u prvniho mi rekli pohlavi a vydrzelo to az do konce. Ted to bylo horsi. Mala se nechtěla ukazat, takze jsme si počkali 😂
Taky jsem neplatila za screening 😉
Určitě doporučuju jít teď. Mě doktorka taky doporučila jít na prvotrimestrální screening s tím, že je lepší než tripple testy (na ty už posílá jedině ty, které si nechtějí zaplatit screening). Jinak s tím placením je to různé - test je obvykle placený, ale pojišťovny ho často zpětně proplácejí (buď celý nebo část), a třeba u Apolináře na něj mají nějaké dotace, takže se platit nemusí. Taky už jsem slyšela i o tom, že ho nabízejí a dělají i lékaři, kteří na to ale nemají potřebné vybavení a certifikaci, a to je pak samozřejmě nespolehlivé. Takže pokud tě doktor neposílá přímo do nemocnice, ověřila bych si ještě, zda má oprávnění screening provádět.
Holky, děkuju 🙂
Tak jsem se už objednala a sestra mi řekla že to stojí 1500 a že 1000 mi pak proplatí pojišťovna. Už se nemůžu dočkat až toho prcka uvidíme :D
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Za screening ve 12. týdnu se opravdu platí, ale pojišťovny na něj zpětně část proplácejí. To že nemáte v rodině vady nic nezaručuje, tyhle vývojový vady se nedědí, ale objevují se nahodile. V 15. týdnu dělají tripletest, který bývá ale falešně pozitivní často a pak se holky stresují a musí lítat po odběrech plodové vody apod. Pokud kamarádka neplatila tak asi nebyla na screeningu, ale v obyč poradně.