Rh+ matka a Rh+ otec a přesto protilátky?

mruvka34
29. čer 2016

Ahoj holky, setkal se nekdo s tim ?
Mam Rh+ a otec ma taky Rh+. Dneska mi volala doktorka ze dle krve vznikaji protilatky a mam zitra dojit na lrev znovu.. Mam se neceho obavat ? Pravdepodobne prcek bude mit 0- jinak si to nedokazu vysvetlit. Dekuji moc

slimacikmia
29. čer 2016

@mruvka34 nerealne ak ty si Rh+ ... Aj keby dieta bolo negativne a ty si pozitiv, protilatky by sa ti netvorili. Niekde sa stala chyba...

kittynka
29. čer 2016

To sem také. Neslyšela....pochybuji,že by z dvou plusek vznikaly protilátky...
Na druhou stranu,genetika a krev jsou mocné čarodějky...

mruvka34
autor
29. čer 2016

Prave mi to nedava smysl.. Muzou se vytvaret jeste nejake jine protilatky ? No jsem zvedava na zitra teda ...

lucizal
29. čer 2016

Pokud mate oba plus,dite urcite nemuze mit Rh-, to neni z hlediska genetiky mozne 😉

urtica
29. čer 2016

@mruvka34 Existuje jedna možnost.
V populaci existuje určité malé procento lidí , kteří mají zeslabený antigen (takové slabší Rh+, existuje ještě několik podtypů dle síly antigenu) - v takovém případě může laboratoř krev vyhodnotit jako Rh+, ale není to "plnohodnotné" Rh+, je to něco mezi Rh+ a Rh-.
Čistě hypoteticky, pokud je matka nositelem tohoto polovičatého Rh faktoru a muž je čistokrevný Rh+ a dítě zdědilo krev po matce, by se protilátky mohly tvořit.
Pozor , mimo hematology běžní doktoři často vůbec nevědí, že něco takového existuje.

makak21
29. čer 2016

Protilatek muze byt víc druhu. Ja +, muž + a tvořily se protilatky anti Kell 🙂 byla jsem častěji hlidana odberama a naštěstí byl klid. Zeptej se dr. haky druh protilatek to je 🙂

urtica
29. čer 2016

@urtica Pardon, jsem to otočila - pokud by mělo dítě krev po otci...

tetta
29. čer 2016

@mruvka34 to nemusí být Rh protilátky
@lucizal Rh+ a Rh+ může mít dítě Rh-, ale mínus a minus nemůže mít plus

urtica
29. čer 2016

@tetta
@lucizal

Každopádně, kdyby bylo dítko Rh-, protilátky se tvořit nebudou.

jhoki
29. čer 2016

@urtica Ono je to ještě trochu složitější 🙂 A laboratoře v tomto případě hodnotí ženu jako Rh negativní, ale pokud by byla dárce krve bude Rh pozitivní. Je zbytečné pro laika to vysvětlovat.
@mruvka34 Rh systém je jeden z cca 30 systémů, které existují. Dále tento Rh systém má více znaků, ne pouze tzv"pozitivitu". Pokud máte pozitivní protilátky, může to být cokoli jiného. Pokud tomu gynekolog nebude rozumět nebo to bude vidět jako problém, pošle vás do hematologické ambulance, tam ví, co s tím.

jhoki
29. čer 2016

@slimacikmia Nikde se chyba určitě nestala, to vyšetření je screening. Laboratoř nejspíše žádá další vzorek krve, aby mohli dovyšetřit, přesně o jakou protilátku se jedná.

urtica
29. čer 2016

@jhoki Ano , vím - ale sama jsem díky tomu zažila mezi lékaři vlnu nedorozumění , proto na to upozorňuji...a třeba moje švagrová má tento Rh faktor též a laboratoř ji vyhodnotila jako Rh+ (a jiná laboratoř později jako Rh-).

kbm
29. čer 2016

Jedná se o nepravidelné erytrocytární protilátky v Rh systému, který není pouze Rh+/- (tzv. D antigen), ale spousta dalších antigenů, např. c/C, e/E. Vadí protilátky, o kterých se ví, že způsobí hemolýzu plodu. Ve vašem případě nemohou vadit D protilátky. Vyčkejte na krevní výsledek, zatím se ví, že "nějaké nepravidelné antierytrocytární protilátky máte a zítra se provede podrobnější analýza.Nejvíce hemolýzu způsobují anti c, anti E a anti Kell (samozřejmě D nejvíce=laiky Rh+). Netřeba se obávat. V případě vyšším titrů nepravidelných antiery protilátek, budete doporučena do centra, které se tím zabývá. Pravidelně se kontroluje výše protilátek, event. po 20. týdnu průtoky arteria cerebri media mozku miminka. Pokud by byly průtoky rychlejší nad danou mez, znamenalo by to hemolýzu a anémii, avšak dítě dokáže nesmírně dobře kompenzovat, takze k transfúzi krve přes pupečník dítěte dochaází vyjímečně.
Ale toto je předčasné. Doporučuji pouze v případě poptrvzení těchto protilátek dispenzarizaci v centru, které se tím zabývá!
To bude dobré 🙂

saurian
29. čer 2016

My sme obaja A+ , maly má tiež A+ a k došlo k záväznej rh-izoimunizacii, zistili to však až po narodení. Je dobre že to vedia, zvyčajne nie sú vážne problémy, opatrnosť a sledovanie je však na mieste.

saurian
29. čer 2016

@slimacikmia nemáš pravdu, protilátky sa môžu tvoriť aj rh+ mamičkám, aj keď zriedkavo

jhoki
29. čer 2016

@urtica Je to dost složité 🙂

saurian
29. čer 2016

Oprava - nie záväznej ale zavaznej rh izoim. 😉

jhoki
29. čer 2016

@kbm Tak tomu rozumím asi jen já. 🙂

urtica
29. čer 2016

@jhoki Ano, to nepopírám - klidně mě poučte.

jhoki
29. čer 2016

@urtica Pokud má žena slabý nebo variantní D antigen a není přesně došetřeno o co se jedná, je vhodné jí brát jako Rh negativní (z hlediska HON a příjemce transfuze) a jako dárce vystupuje vždy jako Rh pozitivní. Někdy o pozitivitě či negativitě rozhodne až referenčí laboratoř UHKT.

urtica
29. čer 2016

@jhoki Jj, to vím. Nejsem odborník, ale řešila jsem to - jak jsem psala už výše. Věřte tomu, že mnozí doktoři opravdu nevědí, že to existuje - zažila jsem , že si primář gynekologie ťukal na hlavu🙂. Dotelefonovala jsem se až na Ústav hematologie a k doktoru Pisačkovi...

urtica
29. čer 2016

@jhoki Poslyšte, a co když má slabý nebo variantní D antigen čerstvě narozené miminko? Jak ho pak bere laboratoř?

saurian
29. čer 2016

Baby nerozumiem celkom tomu "medicinsky" ale u nás došlo k tej rh-izoimunizacii, prepúšťali nás s tým že po nejakom obdobi treba opäť urobiť testy na krvnú skupinu, potom mal tu istú ale v papieroch mame že ak by dostal transfúziu musia tam byt tuším že nejaké antigeny d-

nkacko
29. čer 2016

@mruvka34 pravděpodobně se to nebude týkat Rh faktoru, ale půjde o jiný typ antierytrocytární protilátky 😉 Ale zbytečně se nestresujte, bude to v pohodě 🙂

A jen dodatek dva Rh+ rodiče mohou mít Rh- dítě 😉

jhoki
29. čer 2016

@urtica Laboratoř, respektive doktory zajímá pouze, zda aplikovat ženě po porodu imunoglogulín anti-D. Pokud je matka Rh negativní a má miminko s neobjasněným D, měla by dostat tento imunoglobulín. Pokud je matka Rh variant nebo weak záleží na konkretním případě. Vždycky obecně platí, zabránit imunizaci matky, aby nebyl problém v dalším těhotenství. A miminko se bere jako Rh negativní v případě, že by potřebovalo transfuzi.

marton
29. čer 2016

@jhoki přesně tak 🙂 . Na jaké transfuzce děláš? 😉

dadaamstaff
29. čer 2016

Mohla bych se vás holky zeptat, co to to RH je? dneska jsme koukaly s mamcou do knizky jako krevni skupinu mam 0 a pod tim je RH+, co to je? :/ Nejspis ted vypadam jako blbka :/ 🙂

jhoki
29. čer 2016

@marton Teď jsem doma, jinak trochu fušuju doktorům do řemesla na jedné nejmenované transfuzce v místě bydliště 🙂

urtica
29. čer 2016

@jhoki Dobře, ale z toho tedy vyplývá, že matka, která má slabý antigen byla laborkou označena jako Rh-, může mít dítě se stejným Rh jako ona, a to bude označeno jako "neobjasněné" - tudíž matka dostane imunoglobulin vlastně zbytečně...

jhoki
29. čer 2016

@dadaamstaff Je to jeden z nejdůležitějších systémů, laicky nějakých značek na červených krvinkách. Lidi se rozdělují na Rh pozitivní a negativní a pak malé procento těch, co jsou "mezi" 🙂 To označení je důležité pro transfuze krve a u těhulí atd. Ten název Rh vznikl podle opice, takže nebádejte nad názvem. Rh negativní maminy se více hlídají.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru