Ahoj děvčata. Jde mi jen o názor,skusenosti. Vím že v těhotenství není nutné hubnout,ale i tak bych chtěla více pohybu a ne nijak razantně pribirat. Pokud se nedrzim tak mám bohužel sklony a pribiram jak se říká i z vody. Máme doma takový ten šlapací stroj. Předtím jsem slapala třikrát týdně hodku,myslíte že můžu i teď? Nemám žádný těžký posilovací program. Děkuji.
Nejsem těhotná, ale jsem trenérka fitnes, která se snaží otěhotnět 🙂těhotenství není nemoc..konzultovala jsem i s primářem Sanusu i na kurzech.Pohyb tě v těhotenství velmi důležitý. Nadměrné přibírání je mnohem škodlivější než sportování. Těhotné mohou sportovat stejně jako před těhotenství, jen v nižší inzenzitě - tzn. nesmíš lapat po dechu a totálně se ničit,ale jinak cvičit určitě 🙂a pokud jde o stepper? úplně v pohodě 🙂 aspoň nebudou bolet záda a budeš mít krásně zpevněné nožky 🙂
@petulejan Ahoj, já bych ti doporučila knížku Hurá, miminko! od Jillian Michaels. Mně na začátku těhotenství hrozně štvalo, že jsem přišla o fyzičku a sílu, ale potom jsem zjistila, že tahle moje oblíbená cvičitelka napsala knížku mj. o cvičení (pak tam je dost strava) pro těhotné. Jsou tam konkrétní cviky pro jednotlivé trimestry a potom právě spousta doporučení, jak píše @magicka89, že třeba pokud se zadýcháš, máš to přerušit a počkat. Je to zkrátka modifikace pro těhotné, ale zároveň si u toho opravdu zacvičíš, ne že se jen převalíš na bok jako u některých gravidjóg. Jinak já jsem se přibrání v těhotenství hrozně bála třeba podle toho, že jsem tělesně docela po mé mamince a ta se těch kil snad už ani nezbavila. Nakonec jsem měla jenom obrovské břicho, ale jinak jsem mi postava zůstala. A po porodu to šlo dolů úplně samo. Nevím, jestli to přičítat té knížce, asi tam hraje roli i víc faktorů, ale Jillian píše, že cvičit by se mělo a že má zkušenosti, že holky se pak lépe vrátí na svou váhu, jsou víc fit pro porod i pro to, aby se staraly o mimčo 🙂
@jenny91 na Jillian jsem začínala před 6 lety, když jsem měla navíc 12 kilo 🙂 jůůů až otěhotním, jednou pořídím si ji 🙂 ale taky se nechci pohybu vzdávat, pokud to zdraví dovolí samozdřejmě...ptala jsem se doktora i na možnost potratů atd...Většinou za to pohyb nemůže, pokud se přiměřený ke stavu nastávající maminky :-*
Řešila jsem v 1. tm stejné, ptala se na gyndě a doktor řekl nepřehánět, ale klidně ano. Máme doma crosstrenažér, na kterém jsem před těhotenství jezdila pravidelně. Pravdou je, že jsem na něj nakonec nevylezla ani jednou:D Radši volím procházky.
@magicka89 ahoj docela mě to zaujalo 🙂 můžu se teda zeptat já cvičím doma 2-3 tydne. S lehkou činkou na zádech výpady atd. Hlavně na zadek a stehna 🙂 takže pokud cvičím,takhle pravidelně a ne úplně šíleně,tak v tom můžu pokračovat ikdyz zjistím že jsem tehule? 🙂 Tím že se snažíme dlouhoytak vždycky než přijde menstruace,tak si rikam,jestli bych neměla zvolnit co kdyby. Ale asi v těch prvních týdnech to nemůže mít vůbec žádný vliv že.
@dendasubaristka já se toho bála..nechtěla jsem si dělat ani kurz trenéra, že se nám třeba zadaří, ikdyž nám to nejde déle..ale pak jsem začala studovat informace a těhotenství není nemoc...pokud má někdo rizikové těhotenství, je po samovolných potratech atd., samozdřejmě nebude šílet ve fitku, ale zdravá žena může cvičit normálně...opravdu je zapotřebí poslouchat své tělo, cvičit tak,aby se tělo nepřetěžovalo a jela si tak na 60% - 70%, necvičit přímý břišní sval,ale spíš šikmé, pánevní dno, záda, nohy, zadeček, ruce...klíďo cvičit s lehkými činkami, procházkovat, pás, stepper...bohužel stále někde přetrvává představa maminky s 30ti kily nahoře, která jí za dva a válí se neustále na gauči....mnohem nebezpečnější je obezita, nebo naopak podvýživa :-* a uvidíš, že se budeš cítit mnohem lépe a po porodu se tělo vrátí rychleji do formy..jinak je nesmysl se omezovat, pokud se snažíte...já si minulý týden píchla ovitrelle a následující den jsem šla trénovat dvě hodiny, a jela jsem celý týden v normálním režimu :-*
neboj , ono si tělo řekne 🙂 A ikdyby si přibrala kila navíc, budeš zvyklá na pohyb a po porodu to bude raz dva :-*
@petulejan Ahoj. Ja som v 25 tt a cvičím (ale priznám sa, že zo začiatku to bolo ťažšie, keďže mi nechutilo, tým pádom som nejedla, chudla a nemala energiu na šport, tak ten išiel prvé týždne bokom). Teraz nič namáhavé, bajk mi nerobil moc dobre, behanie ma už prestalo baviť, tak cvičím iba doma. Napríklad toto je mega:
https://www.youtube.com/watch?v=DFkyStCCIwwvšetko 3 série po 20 cvikov, je to pohodička + pridávam ešte ďalšie cviky s gumami na SMsystém, s nimi človek dokáže precvičiť snáď všetko a nepotrebuješ žiadne stroje ani fitko (miesto činiek postačí do každej ruky fľaša s vodou). Cviky obmieňam (nájdeš na youtube množstvo videí pre tehotné), aby som neopakovala stále to isté a aby to malo efekt. A samozrejme nejaký strečing na záver. Za hodku máš zacvičené, mne to stačí 3x do týždňa a som úplne fit, držím si povodnú veľkosť oblečenia, rastie iba bruško 🙂 Ako už bolo spomenuté, tehotenstvo nie je choroba, naopak, športom si možeš veľmi pomocť aj k porodu. Držím palce 🙂
@magicka89 fajn takže když je moje tělo zvyklé na trx a fitko cca třikrát týdně-pás,cardio atd ,tak případně kdyz bychom se rozhodli pro třetí tak se toho nemusím vzdát?jasný ze bych se neprepinala a poslouchala své tělo,ale pohyb je pro me velký koníček a bez toho aniž bych třikrát týdně utekla do posilovny,by to se mnou doma asi ve zdraví deti a chlap nevydrželi.
@balogis no jasně...TRX - úžasný pohyb, jen prostě nedělat sklapovačky a lehy sedy..zabránít přílišnému skákání a tvrdým dopadům...první trimestr jet tak na 50 až 60% a od druhého klíďo přidat :-* Ženy dříve makaly na polích, nosily své starší děti a měly početné rodiny...nic se nemá přehánět,ale pokud jsi takto zvyklá sportovat, chápu, že by Tě výpadek rozladil...no já si to neumím představit...V první řadě se modlím, abych otěhotněla a v druhé, aby jsme s prckem spolu mohli ty moje holky trénovat co nejdéle 🙂 sport je prostě úžasná věc, endorfiny jsou endorfiny 🙂 když vidím, jak ty holky kvetou po čase, jak se jim změní držení těla, shodí, nebo se lehce osvalí a jsou z nich kočky...nevidím důvod proč si nepřizpůsobit režim i v těhotenství :-*
@magicka89 super to slyším ráda 🙂 takže budu prostě cvičit,pokud otehotnim,tak to upravím podle pocitu,ale nebudu to nějak hrotit 🙂 to mě moc těší protože bych právě nerada omezovala cvičení 🙂 když už tak dru abych nějak vypadala 🙂
@balogis
@dendasubaristka přesně tak holky 🙂 no my se snažíme dva roky...jsme oba zdraví, takže nechápeme proč...dneska jsem týden po ovittrelle, tak uvidíme no...
První cca 4 měsíce jsem normálně chodila na crossfit a běhat, jak jsem byla zvyklá. Dávala jsem si pozor, abych neměla žízeň a nezadychavala se, ve smyslu, že jsem musela být schopná říct celou větu. Necvičila jsem břicho a neskákala na bednu. Potom jsem začala zvracet a hodne zhubla, takže jsem s crossfitem přestala a běh vyměnila za rychlou chůzi. Chodila jsem teda také na cvičení pro těhotné, ale to mi přišlo dost o ničem. Kdybych nebilila jako Alík, tak bych upravené tréninky jela, dokud by to šlo. Doktor mi zakázal pouze adrenalinové sporty, protože těhotenství není nemoc.
@magicka89 mi to máme taky přes dva roky. Já beru clostilbegyt. Podle hormonálniho profilu nemám každý cyklus ovulaci,ale myslím si a jsem o tom přesvědčena že to je psychika proč to nejde. 🙂 A jak ti je a jak to dáváš? 🙂 Já jsem konečně druhý cyklus v pohodě do,předtím to se mnou bylo k nevydrženi
@petulejan myslim..ze pokud je tve telo zvykle na pohyb...pokud se citis dobre..tak v pohybu pokracuj....urcite to neskodi..ba naopak. Rid se svym pocitem...nic neprehanej. Kamaradka chodila do posilovny do 8 mesice tehu...byla zvykla...tak pokracovala..jen treba neco vypustila. Rozhodne je to lepsi nez nedelat nic.
@vendelinka08 No úplně super se necítím,mám spíš večerní nevolnosti,ale tak obden,tak to musím nějak vychytat 😉
@dendasubaristka hele já už to nějak neřeším...já mám prokazatelnou ovulaci každý měsíc, manžel má spermio super, takže nechápu...doktor mi dal teď ovitrelle,abychom lépe naplánovali styk, pak zkusíme inseminace a pokud to nepůjde, půjdeme třeba v létě na umělé oplodnění..já už se Tím nechci stresovat, to jsem dělala první rok...strašně se jednou na prcka těšíme,ale žijeme i bez něj..těšíme se na stěhování do nového bytu se zahrádkou, šetříme na vybavení, já vedu svoje hodiny 4 - 5 v týdnu...prostě tím, že se budu trápit nic nevyřeším...a po dvou letech se na to neupínám...asi to nemá ani smysl..ale tam si asi každá musí dojít sama no
@magicka89 já to mám teď druhý cyklus už taky tak i konečně. 🙂 A třeba se díky tomu konečně povede 🙂
Stran sportu závisí, jak se cítíš - já v prvním trimestru jak jsem se trošku začala hýbat, tak jsem hned špinila, tak jsem pohyb dost omezila a teď se nemůžu "nastartovat" a cítím, že mi to dost chybí a je to znát i na psychice ☹ a myslím, že s tím souvisí i zvýšený krevní tlak (stres, pohyb mi ho dost odbourával). Teď v pátek mi snad konečně vyjde začít chodit na tancování (když už mi to i gynekoložka dovolila, tak jsem byla nachlazená a pak byla pár pátků pryč).
Takže - pokud se cítíš dobře, není problém se hýbat. Těhotné by se neměly přepínat, ale trocha pohybu dobrá je.
Dívej, já když otěhotněla byla jsem hodně hubená měla jsem ty největší stresy v životě a pak konečně miminko. Začínala jsem na 52 kg ale spíše svalů, min tuk ( možná proto mi nešlo otěhotnět až jsem přibrala 2 kg aspoň šlo to) pak jsem strašně zvracela a měla nějakých 47. Později jsem přibývala pěkné bez problémů. V 6 měsíci jsem už zůstala doma nebylo to úplně slučitelné s prací. Začala jsem logicky víc kynout, ale chodila jsem aspoň 4x týdne cca 10 km. A to do konce 8 měsíce stejně jsem přibírala, prostě to tělo bylo roky v blbém stavu, workoholik a nabralo si zásoby. Jedlá jsem vzorově. Poslední měsíc jsem se už neunesla a zadychavala chodila minimálně furt spala. Za ten jeden měsíc jsem nabrala 5 kg. Takže jsem celkové od původní váhy nabrala 20 kg. V nemocnici nechala jen 3 a to malá měla víc nechápu. 9 měsíců se mi naprosto nedařilo hubnout ale kojila jsem jak divá a pak najednou to šlo samo a dnes v 17 měsících a to bez jakéhokoliv cíleného cvičení, protahují se, občas večer u televize posílím břicho, ruce a hlavně pánevní dno ( to dělám každý den skoro to dno). Mám postavu jak nikdy, 60 kg a cítím se ideálně.
Co ti tím chci říct, u každého dítěte to je individuální, pohyb je nutný aspoň ta chůze a nebo plavání je fajn. Na druhou stranu je to hodně ovlivněno genetikou a potřebami dítěte. Jedna rada, nekoukej na ty přestane baby na Instagramu co cvičí jak praštěné a vystavují svoje mini bříška. To je druhý extrém.
@magicka89 moje sestra se snažila 4 roky má ale nějaké problémy a teď úplně nevím co si o tom sama myslet ale začala chodit k nějaké lékařce co dělá i homeopatii. Ta jí řekla že v naší rodině měl někdo někdy sifilis a že se to projevuje protratovostí. Dala ji nějaké kuličky ( já z hlavy nevím ten název) a sestra hned následně otěhotněla. Ona teda věří v to, že toto jí pomohlo. Je pravda že absolvolava toho hodně a to byla jediná věc co za dala. U toho léků se přímo napsané že se podává akutně u problémů s plodnosti. Tak jen tak něco ze světa alternativní medicíny.
@petulejan ahoj já jsem třeba první trimestr byla fakt unavena a nezmohla se na nic než na procházku jednou týdne ale za to jsem si dávala opravdu pozor co jim a nepřibrala jsem ani deko. Pak mi začalo do 16tt růst břicho a po prvním trimestru se únava srovnala na přijatelnou a začala jsem chodit na tehu cvičení s fyzioterapeutkou a je to super není to žádná flakarna ale není to ze by sis tam valela šunky a meditovala fakt se maka ale furt nám opakuje když chcem pauzu ať si ji dame a tak. A jsou tam holky co maj do termínu 3tydny... a hodně bacha na to jidlo, já jsem ve 23tt mám navíc 11cm v pase a 2,4kg a s pribiranim a obezitou se lecim na obezitologii a endokrinologii i když se hubu cely život( brusle, posilovnu, fyzicky náročná práce ...). Kamarádka do 10tt přibrala 10kg tím jak musela furt něco cpát do pusy s myšlenkou ,,jim za dva,,. Ale když jsi cvičila tak cvičení tomu neublizi jen musíš vědět jak a přizpůsobit to
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Já v prvním tehu cvičila,ale až po 3 měsících a stejně jsem přibrala 25 kg.... 😂
Pak jsem měla SP a přičítám to tomu,že jsem nepřestala cvičit....
Teď jsem ve 12tt a radši zase počkám až po screeningu,za zdraví mimca mi to nestojí 😊