Pocit na zvracení, jídlo pomáhá. Co jíst a netloustnout?

lexton
2. led 2015

Potrebuji poradit. Mam nevolnosti, ale nezvracim, jen si musim porad brat neco k jidlu. Znate to taky? Pokud ano, co pomaha, aby to chvili vydrzelo.. ja jim skoro kazdou hod a pul, ale obcas vezmu neco, kdy je mi pak zle hned po pul hodine. Nechci byt hned vypasena po par tydnech. Pro mimi budu jist, ale trvalo mi 2 roky shodit 17kg. A ted nechci zas vsechno zpet kvuli nevolnosti. Kdybych mohla, tak jim uplne normalne, ale nektery rekneme dietni jidla nemuzu ani videt.. trebas zelenina mi taky udela zle do pul hod. Dekuji za tipy. Je to poprvy, tak nevim co se sebou..

milmic
2. led 2015

@lexton Co vím, jak je normální, že v začátku těhotenství si ženy musejí častěji brát něco k jídlu a že to pomáhá při nevolnosti. Někde jsem slyšela hezké přirovnání, že první týdny těhotenství jsou pro tělo stejně náročné, jako kdybyste celý den chodila po horách.
Nicméně k dotazu - chápu, že nechcete ztloustnout, ale jste těhotná, přiberete tak jako tak a miminko Vás potřebuje silnou. Jezte to, co Vám chutná a važte si toho, že nezvracíte. (říká ten, kdo v každém těhotenství skončil kolabující na kapačkách 😉 )Pokud víte, že Vám zelenina dělá problém, tak ji nejezte, ono se to upraví časem a zase ji budete moct jíst. Jestli Vám chutná třebas párek s hořčicí, tak si ho vemte a moc se v tom nepitvejte. Těhotenství je opravdu jiný stav a člověk má rlůzné chutě.
Já například v prvním těhotenství chodila do McDonalda, přitom jím absolutně pohrdám, ale absolutně. No a jak dobře mi dělal takový hamburger na žaludek. Paradox... 😅

A klidně jezte častěji, pokud to Vašemu tělu vyhovuje. Věřte svému tělu, že to ted potřebuje pro růst miminka. Ono se to opravdu srovná a nemusíte swe bát, že kvůli prvním týdnům těhotenství drasticky přiberete.To jen ten začátek je pro tělo náročný. 😉

lexton
autor
2. led 2015

@milmic diky! Aspon vim, ze to nemam sama. Vsude se pise jen o zvraceni, a tak mi to prislo zvlastni. Jinak ja se nebojim ztloustnout, ale spis mi desi nadmerny rust bricha a to jeste nejsem nijak daleko. Ale ty hamburgry, jak pisete, mi ted lakaji dost. Ale doma davam porad ty instantni nudle, jen bez tuku a s pulkou koreni. Zasyti me hlavne prilohy, ktery jinak moc nedavam. Je to zvlastni se s tim srovnavat. 🙂

milmic
2. led 2015

@lexton Instatní nudle neznám. 🙂
je to zvláštní. Těhotenství je prostě jiný stav, skutečně. Mě například v začátku těhotenství po poklesu počtu zvracení za den strašně seděly smažené věci. Nebo jsem jedla i Dobrý hostinec a pytlíkové polévky, přitom já tyhle věci nekupuju, doma nemám a příčí se mi to jíst. Ale vůbec jsem to neřešila, byla jsem ráda, že můžu jíst, opravdu.
Zkuste se tím moc netrápit, moc to neřešit, miminko Vás potřebuje, vaše tělo potřebuje nějakou výživu, věřte mu. Ale chápu Vás hodně, i já se v každém těhotenství děsím přibírání na váze, i když je to v pořádku a je to potřeba. A vůbec ty změny na těle.... 😅

A víte co? Já třebas ted měla období, kdy jsem jedla šílené porce. Talíř zaplněný přílohou, omáčka s masem se mi k tomu nemohla vejít a pak jsem si šla ještě přidat. A že naše talíře vůbec nejsou malé. Za to já jsem malinká a drobná, manžel nechápal, jak tohle můžu sníst. 😅 V těhotenství je opravdu všechno jinak, třebas i nepochopitelně jinak. 🙂

lexton
autor
2. led 2015

@milmic to je hezky 🙂 je teda fakt, ze od ty doby, co jsem to zjistila, tak jsem pozorovala, ze uz nejim pul porce, ale celou.. a ze polovicni by byla malo. Jen jak se doporucuje hodne pit.. vubec mi to nejde, po vode je mi skoro zle, dzus kysely, caje nic moc.. to jsem taky nepochopila, ze mi nechutna ani voda 🙂 zatim teda nezvracim, tak tekutiny aspon neztracim..

merilinka
2. led 2015

@lexton mám naprosto to samé,jsem 10 tt a nevím už co bych snědla,aby to na chvilku přešlo,chytá mě to i v noci,ráno občas zvracím,přes den se snažím.....třeba dnes odpoledne,ryba s kaší,15 min na to hroznové víno a hruška,půl hodina na to jogurt a chleba s máslem a navrch rajče 😀 ,totálně praštěný,ale aspoń mi bylo na chvilku dobře..ještě k tomu jsem byla v nemocnici kvůli hematomu,tak jen ležím,děs...,rodina se moc snaží,uklízí,pere,,ale já bych si to potřebovala udělat po svém,musím volit přednější a důležitější věci 😵 😵 😵 ,takže prostě musíme vydržet a bude veliká odměna 😵 😵 😵 ,držte se!!!!!!!!!!!!

alboo
2. led 2015

@lexton já měla teda šílený těhotenský nevolnosti ze začátku témeř celodenní a i sem zhubla (což mě se normálně bohužel nestává) a furt sem zkoumala a četla různý výzkumy, studie, co na to, aby mi nebylo furt tak blbě a pak sem někde našla, že je dobrý jíst často malý porce a prosto to na co má člověk v tu chvíli chut a ne to, co se zorvna pro těhotný doporučuje a mě to teda pomohlo a je teda fakt, že sem si při každý cestě do prahy koupila něco v KFC a nebo MC a bylo báječne a nevolnost žádná, prostě sem an to měla chuť. a to to jinak moc nejím. Ale snažila sem se to nějak ovládat a po večerm jedla zeleninu. a když jsme pak po zmírnění nevolností někam třeba vyrazili, tak sem si dávaka kolu s vodou (no, taky hrozně zdravý) a dítě se narodilo krásný a zdravý a já přibrala 11kg do termínu, sice pak další 3 za 10dní přenášení, ale to byla celá nutela na nervy z vyvolání a otoky. Takže jíst na co je chut, a le trochu taky u toho myslet 🙂

elisskaa
2. led 2015

ahojky já jsem čerstvě těhu (8 týden) a mám to samé. Prvně jsem asi týden zvracela ale teď už vůbec a fut jen jím..pokud se nenajím je mě hrozně zle až mám snad křeče v žaludku..břicho mám taky veliký strašně rychle narostlo jsem z toho pěkně vyjukaná že to jde tak rychle najednou..v práci to ještě nikdo neví a myslím, že budu muset brzy s pravdou ven a to jsem to chtěla ještě nechat tak dva měsíce v utajení 🙂 jinak s tím jídlem to mám nějak obráceně nikdy jsem moc nevyhledávala tučná a nezdravá jídla..ale teď...připadám si jak prasátko co všechno sem schopná sníst..

lexton
autor
2. led 2015

@alboo @merilinka 😀 dobre chute 🙂 no to jsem zvedava, co mi jeste skonci v puse. Ale teda s tou zeleninou na noc, dneska jsem si udelala mrkev s jablkem a citronem a za pul hod zas zaludek na vode. Uklidnila mi pred chvili spicka rohliku. Asi na me plati pecivo, ktery ja uz leta nejim..

Je pekny, ze i pres vsechny chute a nechute to dopadlo skvele 🙂 zdravi je dulezity a clovek si to uvedomuje s vekem vic a vic..

a my dve pri cekani asi jeste na ledasco prijdem 🙂 bohuzel nemam kolem sebe nikoho s podobnym aktualnim "problemem" 🙂 bud uz dite aspon jedno je nebo jeste nic.. tak patram, kde muzu. A stale jsem prekvapena, kolik otazek a odpovedi je nezodpovezenych 🙂
dekuju za zkusenosti a podporu. Drzim take palce at to je ok!!!!

jitavrtule
2. led 2015

@lexton já v prvním trimestru taky nezvracela, ale bylo mi permanentně šoufl, žaludek na vodě, všechno mi smrdělo. Zelenina a maso mi v tý době nejely vůbec, nejvíc jsem měla chuť na rohlíky se sýrem, pizzu a mandarinky.
Proti nevolnosti mi pomáhalo průběžně něco neutrálního zobat - suchý rohlíky, piškoty, suchary, hlavně dopoledne, kdy byl se mi žaludek houpal nejvíc. Takže jsem se nehla z domu bez pytlíku s piškotama v kabelce, coby první pomoci 🙂
Upřímně - zbytečně to neřeš, ono se to za chvíli zas srovná a těch rohlíků a piškotů člověk během těch pár týdnů zas tak šíleně moc nesní, aby z něj byla najednou koule.
Po 12.týdnu už mi šoufl nebylo a není, momentálně jím stejně jako před těhotenstvím.

lexton
autor
3. led 2015

@jitavrtule budu to muset vychytat.. piskoty do kabelky zkusim. 🙂 ale ty chute jsou podobny. Pomeranc, mandarinka ok, pecivo ok. Ale ty zdrave veci nic mmoc. Asi to fakt moc resim. Spis si pod tou nevolnosti predstavim to zvraceni. Proto jsem zmatena.
Cas ukaze 🙂

papaja82
3. led 2015

Ahoj holky, ja to mam stejne, jsem v 8. tydnu a nevim co bych s bodla. Vcera jsem vlezla na vahu a trosku jsem propadla panice. Po Vanocich s neustalym uzobkavanim mam 4 kg nahore =O. Kazde odpoledne mi neni dobre, diky bohu nezvracim, ale musim se jit natahnout. Nez jsem otehotnela, zhubla jsem 9 kg zmenou jidelnicku(dle cinske mediciny), ale ja to najednou nemuzu jist a zveda se mi z toho zaludek...Tak snad az zase pujdu v pondeli do prace, vrati se vse do normalnich koleji...

jess20
3. led 2015

@lexton
ja to mela podobne od zacatku tehotenstvi sem nemohla nic snist kromě pečiva...teple jidlo me delalo zle mela sem nevolnosti ale nezvracela no za prvni 3 mesice sem diky tomu pribrala 5 kilo trochu me to stresovalo ale pak sem si rikala co uz aspon me nebylo blbe... vaše telo vi co děla a pokud potrebujete jist tak jezte vyhnete se sladkemu a přejidani a ostatni hodte za hlavu protoze priberete tak jako tak jo a bricho sem uz mela od 8tt kolem 18 tt me to přeslo ale zacala sem mit zase chute na sladke co normalne nejim 😀

alubif
3. led 2015

Toho že hned přibereš bych se nebála - miminko je v podstatě parazit, který tě vyjídá. Mela jsem to podobné jak ty, neblívaní bez zvracení, bylo mi tězko a palila mě žáha. Dobře mi dělaly husté polívky, na čem jsem ujížděla byly mandarinky a šunková pizza s tenkým těstem, po tom mi nebylo zle. Jediná rada je vydržet tohle období, brzy přejde. Teď jsem se dostala do fáze mám pořád hlad a sním vše i to co mi dřív vůbec nechutnalo 🙂
Jo a když se mi zvedl žaludek, měla jsem při sobě bonbon, po které se mi ulevilo, pač si myslím, že se mi dělalo zle s nízké hladiny cukru.

lexton
autor
3. led 2015

@alubif Ahoj! Bonbony na mě moc nezabírají... teď se stydím, ale snědla jsem z kfc stripsy a normalně bych dala tak 4, když už, ale dneska 8 😕 problém mám hlavně teď s pitím, nějak nevím, čeho se nappít, aby mi nebylo blbě po tekutinách.. Nějaký tip? Nechci k tomu všemu jídlu podcenit pitný režim, ale z obyč vody je mi šoufl, z vody s citronem taky, mineralky taky nic moc a čaj k ničemu..
jsem ráda, že se tu najdou duše, které to mají/měly podobně, protože já nemám kde čerpat.. jsem v rodině první, kdo čeká, a nemám se šanci zeptat ani moc okolo..
Takže teď fáze hladu? No potěš 🙂) tak pokud budu postupovat správně a dál..nikdy nevím..plány nedělám, tak mi čekají asi různý zážitky 🙂

kacculle
3. led 2015

Ja bych byt tebou prirustek vahy vubec neresila. Vaz si toho, ze jsi tehotna a chutna ti. Ja napr. Prvni trimestr mela takovy nevolnosti, ze vubec nechapu z ceho deti mely vyzivu. Jediny, co mi delalo fobre byl chleba s tavdnakem, zmrzlina a mcd😉 mimco potebuje výživu tak basti o co si telo rika. Ono se to v druhem trimestru zase zmeni. Ja od pulky tehu musela jist i v noci😉

alubif
4. led 2015

@lexton s tím pitím jsem mela taky prolém, ale na sklidneni a zlepšení trávení jsem pila Magnesii- je v ní hořcík a bublinky které pomáhají. Koupila jsem si čaj pro těhotne Teekane, ten dokonce nemusím sladit, je dobrý a ovocné čaje, ale trošku lepší, ty levné mi chutnali jak chemikalie př saga nebo jemča. mě chutnají Loyd. Džusy jsou moc kyselé, z těch mi bylo zle. Jinak nevím, musela jsem zkoušet a hledat co mi vyhovuje. Za měsic už budeš jíst a pít všechno jak dřív a jestě víc 😉 doporučuju menší porce a časteji. Jinak zkus číst svoje tělo, mě tak nějak samo intuitivně napovídalo.

lexton
autor
4. led 2015

@alubif diky za tipy, koupim magnesku. Ja se snazim poslouchat, ale nejak se mi nedari odhadnout.. kdyz jsem cetla, jak kazdy ma ty chute na to a to..a ja v podstate na nic.. jen vcera mi docela chutnal jogurtovy koktejl s ovocem. Vim jen, ze na to nefungujou susenky a tak.. 🙂 no jestli to pujde i dal tak uz to stejne nevymyslim. 🙂

jitavrtule
4. led 2015

@lexton s pitím mám jedinou zkušenost a to že cokoliv na ex na lačno jde ven velice rychle😀 stejně jako s jídlem i u pití bylo lepší upíjet po troškách průběžně, ne moc velké množství najednou. za celých současných 22 týdnů jsem blila 3x a vždycky po pití, po hrnku čaje na ex, sklenici vody na ex..
těhu čaj od Teekane mi taky chutnal, oproti tomu od Lerosu, tam jsou šípky a byl na mě moc kyselý. ještě je fajn roibos od Lloyd nebo v marks&spencer prodávají bezkofeinový earl grey.

orchidis
4. led 2015

@lexton Zkoušela jsi třeba ucucávat nějakou domácí šťávu? Klidně sladkou? Jinak tohle znám moc a moc dobře a zbývaj ještě 4 kila dolů :-P 😀.

blka
4. led 2015

@lexton Já jsem dřív pila jenom vodu, občas něco jiného. Teď ji moc nemůžu. Mně teda pomáhá vychlazený pomerančový džus nebo fanta je fajn. Kávu teď nemůžu ani cítit, ale milovala jsem lattéčka. Denně jsem snídala jogurt, ten teď nemůžu ani cítit. Měla jsem chuť na koktejl, tak jsem si ho udělala a bylo mi šoufl 😝 . Taky tento stav neznám, o prvním těhotenství jsem ani nevěděla, že jsem těhotná.

ehh
4. led 2015

Holky Já jsem 11tt a je to lepší ,spíš větší hlad ,ale začátky to bylo strašný ,ble. Každý 5 min něco jinyho a na to co jsem jedla před hod. Bych už do pusy nevzala 😀 .
Taky penízky litalaly, pořád někde v krame😀😀😀

lexton
autor
4. led 2015

@orchidis dzusy mi dneska nevadily, ale pri vetsim mnozstvi je to kysely 🙂 4 kg dolu z kolika? Ja nejak se radej nevazim. Vim jen, ze posledni vazeni pred zjistenim 69.. Ted mi prijde, ze mam akorat pupek.. @blka kafe je fakt, ze si ho uvarim, ale nevypiju.. ale chladny veci jsou mi sympatictejsi..a taky polivky.. @ehh uz lepsi? ja musim vydrzet do prohlidky, jestli je to ok, a zatim mi to prijde porad horsi.. na zac. 10tt..dnes 9+0.. uz se vidim zitra v praci.. ale ten caj zkusim sehnat

blka
4. led 2015

@lexton Jo jo, polívky taky můžu.

petulkadodo
1. zář 2021

@lexton Měla jsem to samé, nosila jsem v kabelce různé ovocné a ořechové snacky nebo flapjacky, musli tyčinky apod. Trvalo to asi do 12. týdne a za tu dobu jsem přibrala možná kilo. Nabírat jsem začala až potom. Přírůstek váhy v těhotenství 8-15 kg je normální. Nejvíc to roste na konci.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru