Po screeningu v prvním trimestru riziko Downova syndromu 1:138. Odmítl někdo oběr plodovky a nechal si udělat neinvazivní test?

bublina03
10. led 2022

Dobrý den, ahoj. 3.1.22 jsme byli na screeningu v prvním trimestru na genetice, kde jsme měli normální nález na utz, šíjové projasneni 2 mm, nosní kůstku do zprávy lékař nezapsal, ale že utz je normální. Byla mi odebrána krev a druhý den volali,že nám vyšlo riziko na downovum syndrom 1:138, ale už mi nikdo neřekl z jakého důvodu, jaké hodnoty byly v nepořádku a nebo, jestli to není jen z důvodu věku, když v době porodu mi bude 34 let. Chtěla jsem se zeptat, odmítl někdo z Vás odběr plodové vody a nechal si udělat neinvazivní prenatální test a vyšel mu i při takovém riziku negativní? Já jdu na odběr krve k tomuto testu 17.1.22. Od té doby, kdy nám volali z gentuky jsem jako tělo bez duše a doufám,že nám vše dobře dopadne 😕

vladka_zi
10. led 2022

@bublina03 měla jsem riziko DS ještě o fous horší (kolem 1:120) kvůli výsledkům krve, utz v pořádku. Dostala jsem doporučení na odběr chloriových klků (dělá se v dřívější fázi těhotenství, než odběr plodové vody). Po konzultaci a utz na specializovaném pracovišti jsme se dohodli na neinvazivním testu Prenascan, byla jsem za to ráda (i když jsem plně hradila cenu). Výsledek byl dobrý a syn je zdravý ♥️. Obecně mi říkali, že v případě rizika pod 1 % nevidí nutnost odběru plodové vody. Držím palce, ať je vše i u vás v pořádku 🍀 živě si pamatuju ty nervy

bublina03
autor
10. led 2022

@vladka_zi Děkuji za odpověď, to je skvělá zpráva,že Vám test z krve vyšel v pořádku a máte zdravého synka ❤️ Já už jednoho lumpika mám 😊 je mu devět let a těhotenství s ním až na předčasný porod bylo v pořádku 😊 druhé máme vymodlene. S penězi za test jsem smířena, ale do odběru plodové vody nechci z dovodu,že bych mohla potratit 😊 od počátku těhotenství mám krvácení a spineni z důvodu hematomu, proto mám z tohoto zákroku strach. děkuji,že nám držíte palce 😊 kdybych aspoň věděla, jaká hodnota způsobila toto riziko😕

merope
10. led 2022

Testovala ses někdy antigenním testem? Tak věz, že falešně pozitivní antigenní test je asi tak stejně pravděpodobný (možná i pravděpodobnější) jako to, že tam skutečně je nějaký ten problém.

A podobně jako antigeny mají vyhledat, koho poslat na PCRko, tak tento screening má jen říct, u koho je plodovka (resp. neinvazivní test z krve) opravdu úplně zbytečná.

Takže ano, riziko tam nějaké je, to zase jo. Ale pořád je v podstatě mizivé - zhruba 0,7% (ano, nula celá sedm desetin). Pro srovnání to je asi jako bys 7x hodila mincí a byla to samá panna (teda ten hod je pravděpodobnější než to, že je tvé dítě skutečně postižené).

bublina03
autor
10. led 2022

@merope Děkuji i za toto vysvětlení 😊

lenkalubina
10. led 2022

Mi vyšel test na dauna dokonce 1:112...šla jsem na odběr choriovych klku a vše ok😉 určitě to bude u vás v pořádku ☘

bublina03
autor
10. led 2022

@lenkalubina děkuji 😊 doufáme 😊

lentilkah
10. led 2022

@bublina03 Zpravu z toho screeningu nemas? Proc jdes na tu krev na Prenascan tak pozde? Pak se jeste ceka cca 14 dni na vysledky.

bublina03
autor
10. led 2022

zprávu nemám, pouze mi zavolali a že mi vyšlo toto riziko, když jsem se zeptala, tak mi bylo řečeno,že jsem tam prostě spadla a že mi udělají odběr plodové vody, na tu jsem měla jít 31.1., ale jelikož jsem si odběr rozmyselala a rozhodla se pro krev, tak jsem na genetiku volala minulý pátek a na odběr mě objednali na 17.1. 🤦🏻‍♀️ že se na výsledky čeká vím, ale budu je mít dříve než kdybych šla na konci měsíce na tu plodovku a právě,že k tomu pořádně nic nevím kromě toho,že že utz je normální, tak jsem z toho nervózní 😕

kackavb
10. led 2022

Ahoj, já měla UTZ v pořádku, ale horší krev. Riziko downa 1:272. Doporučení na odběr plodové vody, což jsem odmítla. Pak odběry krve v tzv.triple testech, riziko downa 1:6. V době porodu 35 let. Nechala jsem si udělat neinvazivní test a výsledky downa vyloučily. Doma krásný, zdravý a velmi temperamentní kluk😉 Přeji hodně sil a pevné nervy. Bude to dobré, uvidíš.

bublina03
autor
10. led 2022

@kackavb To je krásné číst, že Ti to všecko skvěle dopadlo 😊 doufám,že nám to také všecko dobře dopadne 😊

petradt1986
10. led 2022

Ja mela downa 1:9 bylo mi 19. A nikdo me nikam nehnal. Je to uz skoro 15 let. A ani jsem to nevěděla, až později. Myslím, ze na velkem UTZ jsem se to az dozvedela. A tam bylo vse vyvráceno. Kluk je zdravý.

kackavb
10. led 2022

@bublina03 Určitě ano. Ale ty nervy jsou, to je jasný. Budou ale zbytečný, uvidíš😉

kackavb
10. led 2022

@petradt1986 Ono je snad někdy lepší nevědět🙉

bublina03
autor
10. led 2022

@kackavb moc děkuji za podporu 🙂přesně, se synem nám nikdo před osmi lety z genetiky nevolal a všecko bylo skvělý, teďka je to na nic 🙄taková nejistota co bude...

kackavb
10. led 2022

@bublina03 já to měla taky tak. První (a poslední) vymodlené dítě v 35 letech z IVF a takové nervy... A vše naštěstí úplně zbytečně. Za rok si ani nevzpomeneš😉

bublina03
autor
10. led 2022

@kackavb naše druhé je taky vymodlene, taky už jsme měli jít na různá vyšetření a pak zkusit uměle, nakonec se zadarilo a teďka nervy 😳 věřím,že to dobré bude a časem si na to opravdu radši ani nevzpomenu 😊

kackavb
10. led 2022

@bublina03 právě, že je pak člověk vyděšený a vidí za vším všechno. No, já hysterčila tak, že jsme se málem rozvedli😊 Klidné období nastalo až v 7.měsíci, nakupování výbavičky apod. Ale stálo to za to, pamatuju si jen to hezký😉

merope
10. led 2022

@bublina03 Tak oni ti volat nemuseli, protože třeba teda mě nejdřív hnali na krev a až pak na UTZ = tam už jsme měli všechno pohromadě. Nechápu, že to někdo dělá naopak.

bublina03
autor
10. led 2022

@kackavb Manžel má zatím svatou trpělivost 😂 tak uvidíme, jak to chudák bude dál dávat 😂😂

bublina03
autor
10. led 2022

@merope Systém, který dělají tam, kde jsem byla také nechápu, já bych hlavně chtěla, aby mi někdo předtím než mi bude objednávat na invazivni zákrok vysvětlil výsledky a ne, že jsem prostě spadla do nějaké skupiny 🤷‍♀️

merope
10. led 2022

@bublina03 Jenže ono to je tak, že jsi statisticky spadla do rizikovější skupiny kvůli kombinaci hromady faktorů. Možná žádný z nich není tak špatný, ale třeba jsou všechny prostě "průměrnější".

bublina03
autor
11. led 2022

@merope chápu, snažila jsem se si načíst k tomuto, co nejvíc, tím jsem přišla i na ty neinvazivní prenatální testy, jinak bych nevedla nic 🤔 asi jsem tedy neměla očekávat,že mi kontaktujici osoba aspoň něco vysvětlí 😊

lentilkah
11. led 2022

@bublina03 Meli si te pozvat na genetickou konzultaci, vysvetlit co a jak a rict moznosti. A cekat takovou dobu na odber krve, to je uplne mimo.

bublina03
autor
11. led 2022

@lentilkah myslim si to úplně stejně..kdyby u nás byla laboratoř, co to nabírá a vyhodnocuje už bych to měla za sebou 🤦🏻‍♀️

lentilkah
11. led 2022

@bublina03 A resit to pres tveho gynekologa? Vyzadej si od nich zpravy.

bublina03
autor
11. led 2022

@lentilkah svému gynekologovi jsem volala a on mi řekl, to bylo v pátek,že výsledky od nich ještě nemá a když mu přijdou, tak jen jestli byl screening pozitivní nebo negativní,že celkové výsledky mu nepřijdou a právě,že i s ní jsem se radila ohledně té plodovky nebo odběru krve a on sám mi řekl, ať si tam zavolám, že bych radši odběr. Tak jsem tam volala s toto byl prý jediný volný termín

lenkalubina
11. led 2022

@bublina03 záleží i na dr. Pokud trefíš jako ha na takového co to bere jen jako práci a pacienti jsou pro něj kusy,tak to každého akorát vystresuje.Mi prostě zdělil,že jsem dopadla špatně a okamžitě mám jít na genetiku.A to,že mi asi 5x během 15 minut řekl,že co čekám vzhledem k věku, to už jsem přešla ignorováním. Na genetiku jsem šla druhý den,ubrečená,nevyspaná,tak akorát na vývrat. A tam milá paní dr,vše vysvětlila,uklidnila, řekla,že to vyhodnocuje počítač a ty hodnoty vychází teď skoro každému hůř. Že opravdu je malé procento těch co se jim to potvrdí. Tím,že mi už bylo 39,léčím se s tlakem a mám myom,mi řekla,že mi doporučuje odběr choriovych klku. Musím říct,že to trvalo 15 sekund, nic jsem necítila,vše proběhlo ok. Hned druhý den mi zavolala dr z genetiky a řekla,že vše dopadlo dobře a nic se nepotvrdilo, že je to kluk a je zdravý. Balvan co mi spadl ze srdce museli slyšet i vedle ve městě 😉.... nakonec to bohužel u nás nemá šťastný konec,ale to z jiného důvodu 🥺ale vy se nebojte! Musíte věřit ☘

lentilkah
11. led 2022

@bublina03 Ja bych si tam zavolala a vyzadala si tu zpravu, mas na ni narok.

bublina03
autor
11. led 2022

@lenkalubina nevím, co se u Vás stalo, ale věř,že i tak je mi to upřímně líto 😕 můj gynekolog mě právě uklidnil, ať se nebojím,že se to takhle stává a když se ns plodovou necítím, ať jdu do té krve. Vydesena jsem právě byla po telefonátu z genetiky. Já sama se odběru nebojím, mám za sebou dvě lumbalni punkce ve 12 letech a angiografii mozku ve dvaceti. Strach jsem měla,co by mohlo být po odběru a pořád doufám,že mimi je v pořádku 😊

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru