Oznámení těhotenství v zaměstnání. Kdy a je nějaká lhůta?

werun_vb
9. dub 2020

Ahoj holky,zajímá me,kdy jste svému zaměstnavateli oznámily,ze jste těhotné?Je nejaka doba/lhůta dokdy se musi nahlásit?Dekuji

jjasmina
9. dub 2020

@werun_vb Jelikož jsemse chtěla více šetřit kvůli předešlým potratum, tak jsem to řekla šefce skoro hned

zavodnice
9. dub 2020

V 6. měsíci, za mě nebylo potřeba shánět náhradu.

eviicka
9. dub 2020

Že by byla nějaká lhůta, to fakt nevím (kromě 34tt 🙂). Jde o vzájemnou důvěru, vztahy a tak. První jsem oznámila nadřízené tuším v 10tt, druhé 15tt v obou případech jsem ale pracovala normálně dál, takže na všechno bylo dost času (a také se vždy vědělo, že "plánujeme").

veronika917
10. dub 2020

@werun_vb záleží na typu práce a situaci. V současný situaci jsem to oznámila hned krátce po pozitivním testu, protože pracuji v nemocnici...takže fakt záleží na okolnostech.

tasimia
10. dub 2020

@werun_vb v 10tt.. lhůta asi není, ale měla by si to říct co nejdříve.

lobella
10. dub 2020

V 14.tydnu sefovi, potrebovala jsem ulevit, denne jsem nazvedala i 2 tuny materialu, ostatni se to dozvedeli v 7.mesici, pokud nepotrebujes upravit pracovni napln, neni duvod to na ne chrlit hned na zacatku, min prvni trimestr bych pockala, myslim si ze po 2.screeningu je to idealni, oni budou mit dost casu najit nahradu a ty budes mit nejkritictejsi obdobi za sebou, jeste zalezi na velikosti bricha, pokud mas va 3 mesici balon, budes to muset rict driv, na me to bylo poznat az v 7 mesici na konci, tak jsem toho vyuzila

uzivatelkapetra
10. dub 2020

Já v 10tt, řekla jsem to šéfovi o týden dříve, ať má čas mi najít práci, oficiálně tedy asi v 11tt.
Dělala jsem noční tak proto.

drep
10. dub 2020

Skoro ihned, aby věděl, že mě ve službě nemůže poslat na angiografii nebo intubovat na infekci. Náhradu za mě nehledali a kdybych měla jinou práci, řekla bych to asi až když by to bylo vidět. A přeřazení na nerizikové pracoviště jsem řešila až po prvotrimestrálním skríninku, do té doby jsem byla na lůžkách.
Termín zákonem daný není a já bych řešila, jestli já chci/mám právo být přeřazena a jestli je potřeba shánět náhradu, zaškolovat, pak bych to řekla co nejdřív. Jinak nejsem typ, co si o svém těhotenství potřebuje vykládat, vlastně mi tyhle těhotenské small-talky dost vadily, takže bych to oznamovala co nejpozději, minimálně “veřejně”.

1993sandra1993
10. dub 2020

Já bohužel pracuji v rizikovem prostředí takže ja měla pozitivní test, hned jela na gyndu a i kdyz ještě ani nebylo nic vidět na ultr. tak mi vypsal neschopenku.. Takže moc neporadím ale co vím od ostatnich tak všichni to nechávali na ten dokončeny 3 měsíc...

martt
10. dub 2020

@werun_vb U prvního jsem to řekla ve 12 týdnu. Kvůli tomu, aby si zaměstnavatel měl čas najít náhradu a aby mi změnil pracovní náplň. U druhého to zaměstnavatel věděl už na 9 týdnu, kde jsem sla rovnou na neschopenku kvůli rizikové mu těhotenství.

klea81
10. dub 2020

6 tt 🤪

cuuza
10. dub 2020

Po druhém velkém utz...

spiny
10. dub 2020

Po prvotrimestralnim screeningu. Předtím se těhotenství nezdarilo, takže dřív bych to neříkala, pokud není riziková práce nebo prostředí. A taky po tom 3.mesici už jsem měla pocit, že by to na mě mohlo být vidět. Přijde mi to tak nějak optimální.

zuzha31
12. dub 2020

@werun_vb ja to v práci oznámila hned po druhém pozitivním tehotenskem testu, coz je cca 5 - 6tt. Dělám na pohotovosti zdr. sestru, a ted jsem 7+5 a jsem na nemocenské. Moje nadřízená i kolegyně, mě přemlouvali at nejsem blbá a ať už jsem pryč, v lednu jsem totiž samovolně potratila v 6tt. Záleží na typu práce, za normálních okolností bych to ještě neřekla, ale vzhledem k nárůstu infekčních lidi a covidu jsem musela.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru